Tirsdag 15. august 2006 Innenriks

Feirer under falskt flagg

Norske idrettsutøvere poserer med norske flagg som har feil farger og proporsjoner. Protokollavdelingen i UD fortviler og oppfordrer til oppdragelse i norsk flaggskikk.

VM-vinner i terrengsykling Gunn-Rita Dahle Flesjå poserer naken i en fersk reklamekampanje. At hun er naken er nå én ting, men at flagget er feil, provoserer. Bruken av norske flagg med gale mål og farger brer nemlig om seg. Et kjapt bildesøk i Scanpix sin bildebase viser at piratflaggene dukker opp nesten hver gang det er idrettsstevne i utlandet hvor nordmenn deltar.

Sint e-post

Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund Kjetil Hildeskor forteller til Klassekampen at han har fått mye sint e-post etter at EM-vinner i spyd Andreas Thorkildsen løp seiersrunden med et falskt flagg i Göteborg i forrige uke.

– Vi diskuterte det litt etterpå. Det er vanlig at utøveren får et flagg av tilskuerne når vedkommende løper seiersrunden. Denne gangen fikk han et flagg som var feil. Nå vurderer vi å ta med flagg selv som vi deler ut til de norske supporterne, sier Hildeskor til Klassekampen.

– Hva synes dere om at bildene av Thorkildsen med feil flagg går ut på nyhetsbyråer over hele verden?

– Det liker vi ikke å se på. Vi synes ikke det er noe fint, men det er vanskelig å hindre at folk har feil flagg på tribunen. Supporterne kjøper flaggene på impuls. Men det blir ofte produsert feil norsk flagg i utlandet, sier Hildeskor og oppfordrer folk til å ta med seg riktig flagg når de skal reise på idrettsarrangementer i utlandet.

Kinavare

Selv om de aller fleste norske flaggprodusenter holder seg til korrekte mål og farger, så har de aller fleste bokstavelig talt flagget ut produksjonen av vårt fremste nasjonalsymbol. Gamle Oslo flaggfabrikk holder ikke til i Oslo, men i Portugal. Likevel forsikrer daglig leder Ellen Bjerregård at flaggene produseres forskriftsmessig.

– Men kjøper du et flagg på Europris for 20 kroner, er det ikke sikkert du får det korrekt. Sånn er verden blitt, sukker hun.

Det finnes bare tre eller fire helnorske flaggprodusenter igjen. Arne Vike i bedriften Arnodd Produkter i Vikebukt i Møre og Romsdal er en av dem. Han syr flagg og vimpler på bestilling fra kunder som av prinsipp vil ha norsk flagg fra Norge.

– Irriterende, sier han om de falske flaggene.

– Det er kinavare som kjøres over én lest. Alle verdens flagg har ulik bredde, men når det produseres for store arrangementer, så tar de ikke hensyn til det. Da blir danske, svenske og norske flagg gjort over samme lest. Skal det lages en felles standard, så får de heller gjøre et vedtak på det. Men sånn som det er nå, blir det jo ulovlig, sier Vike til Klassekampen.

Han er ikke i tvil om hva han foretrekker.

– Når vi har kjempet fram et unikt nasjonalsymbol hvor målene til og med er nedfelt i grunnloven, så må vi holde på det. Det er en mann i protokollavdelingen i UD som har ansvaret for dette. Han burde ta en nærmere titt på stillingsinstruksen sin, sier Vike.

Flaggskikk

På UDs protokollavdeling betegner de de falske flaggene som «et evig problem» som de gjerne skulle strammet inn, men det er begrenset hva de kan gjøre.

– Flaggforskriften gjelder kun offentlig virksomhet. Når det gjelder privatpersoner, er det opp til deres eget skjønn hvordan de vil bruke flagget, sier Arthur Baste Knudsen, mannen i UDs protokollavdeling med ansvaret for flaggforskriften.

– Hva kan dere gjøre med feilbruk av flagg?

– Det foreligger en forskrift hvor det er en klar definisjon av hvordan flagget skal se ut, men vi kan ikke forhindre at flagg produsert utenfor Norges grenser ikke forholder seg til dette. Det norske flagget er ikke copyrightbeskyttet.

Knudsen oppfordrer foreldre til å oppdra barna sine i god flaggskikk.

– Respekt for flagget er et spørsmål om oppdragelse. Flagget skal for eksempel ikke på bakken, sier Knudsen.

– Flaggprodusenter produserer ulike europeiske flagg over samme lest. Ville det ikke vært enklere om man lagde en europeisk standard?

– Det kommer over hode ikke på tale. For de fleste er land er flagget så viktig at det må bevare sin særegenhet, sier Knudsen.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.36