Lørdag 16. september 2006 Utenriks

Fredrik i fåreklær

Det svenske Høyres statsministerkandidat framstår som en folkelig sentrumspolitiker, etter å ha vært en svoren motstander av velferdsstaten. Fredrik Reinfeldts forvandling er en stor bløff, mener samfunnsforskere.

«Nye Moderaterna». «Det nye arbeiderpartiet». Under disse fanene har Fredrik Reinfeldt (41) gjenreist Moderaterna etter katastrofevalget i 2002, da partiet fikk 15 prosent av stemmene.

Ikke bare har Moderaterna under Reinfeldts ledelse styrket seg slik at de kan slå rekorden fra 1982, på 23,6 prosent, når svenskene går til valg i morgen. Reinfeldt har også snekret en allianse med Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokratene, med et felles program og et samhold som ikke en gang Folkpartiets skandale med innbrudd i Socialdemokraternas dataanlegg har rokket ved.

Dermed har høyresida for en gangs skyld et klarere regjeringsalternativ enn Socialdemokraterna.

Fredrik Reinfeldt framstår som reflektert, lavmælt – som moderat i dobbel forstand. Velkledd, kontrollert, med intense brune øyne. I debatter er han Göran Perssons rake motsetning, noe han scorer på i de fleste internettavstemninger.

Han har dempet partiets krav om skattelette, og snakker helst om jobbet og om utanförskapet. Om de mange som er helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Om vanlige menneskers problemer. Om pleie, skole og trygghet i hverdagen.

Ny profil

Oppslutningen øker i takt med Reinfeldts målbevisste nyprofilering av Moderaterna, som skal erstatte bildet av et av Europas mest utpregede overklassepartier.

Svartmalingen og borgerlighetens gamle hat mot Sosserna skal dempes, samarbeidet med sentrum skal styrkes, retorikken legges nærmere de sosialdemokratiske grunnholdningene som gjennomsyrer det svenske samfunnet.

Fredrik Reinfeldt ble født i Stockholm i 1965. Han kom med i Moderaternas ungdomsforbund som 18-åring. I 1990 tok han eksamen som siviløkonom, og året etter ble han valgt inn i Riksdagen, bare 26 år gammel.

To år etter ga han ut boka «Det sovende folket». Her sammenlikner han velferdsstaten med «pest, kopper og aids».

Mentalt handikappede

Reinfeldt skriver at «svenskene er mentalt handikappede og indoktrinerte til å tro at politikere kan skape og garantere velferd». «Vi vil ikke ha et samfunn der mennesker sulter, men for øvrig skal ingen standardkrav skattefinansieres».

Vi kjenner igjen tankegangen fra norske høyreliberalister som Torbjørn Røe Isaksen og Jan Arild Snoen. Hvordan kan en riksdagspolitiker med et slikt budskap vinne posisjonen som statsministerkandidat med bred støtte fra sentrum til høyre?

– Endringene i Reinfeldts politikk i årenes løp er mer retoriske og symbolske enn reelle, sier den amerikanske sosialantropologen Brian Palmer til Klassekampen.

Han jobber ved Universitetet i Uppsala, og har sammen med Per-Anders Forstorp gitt ut boka «George W. Reinfeldt – Konsten att göra en politisk extreme makeover». Boka prydes av en fotomontasje som slår sammen Reinfeldt og Bush. En kortversjon er trykt i tidsskriftet Ordfront.

«Makeover» er det samme som hamskifte – nytt utseende, samme skapning. Palmer forklarer.

Lært av Bush

– Reinfeldt og andre strateger hos Moderaterna har lenge stått de amerikanske republikanerne nær. Noen omtaler partiene som søsterpartier. Den fantastiske «makeover» som fikk George W. Bush til å framstå som arbeidernes mann, som gjorde at han ble valgt til president i 2000 og 2004 ved hjelp av den hvite arbeiderklassen, ble Moderaternas store inspirasjon. Til og med Reinfeldts far har sagt at han finner merkelappen «arbeiderparti» om Moderaterna i heftigste laget.

– Han har ikke rett og slett skiftet mening, slik mange har gjort opp gjennom tida?

– Det er lite som tyder på det. Han har i flere intervjuer benektet at han beveget seg mot sentrum, og sentrale partifeller har innrømmet at endringene i partiets politikk mest er av retorisk og taktisk art.

Slipper billig

Palmer mener det er påfallende lite søkelys på Reinfeldts ytterliggående holdninger i valgkampen.

– Han slipper altfor billig fra dette. 80 prosent av den svenske pressen er borgerlig, og ingen partier står så sterkt blant pr-eksperter og kommunikasjonsrådgivere som Moderaterna. Det har også vært merkelig å se hvor lett de andre partiene har latt Reinfeldt få dominere den borgerlige alliansen. En kan visst svelge hva som helst, hvis det kan bringe en til makten.

– Er du enig med Göran Persson, når han sier at en valgseier for alliansen vil innebære et systemskifte?

– Jeg er helt enig i det. Det vil blant annet legge grunnlag for en omfattende privatisering og individualisering av velferden og svekke fagbevegelsens innflytelse, som er en grunnstein i den svenske velferdsmodellen, sier Palmer.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.37