Onsdag 19. mars 2008 Meninger

Exit Asmaa?

Dagens leder

*Den dansk-palestinske politikeren Asmaa Abdol-Hamid tar foreløpig ikke gjenvalg som folketingskandidat for venstreradikale Enhedslisten. Dermed er det satt et foreløpig punktum for en av de mest gemene politiske kampanjene i nyere dansk historie. Hetskampanjen mot Abdol-Hamid viser at det ikke bare er - slik reklamen hevder - ekstreme, islamistiske fundamentalister som rammes i den opphetede danske debatten, men vanlige troende muslimer.


*Den danske forfatter og journalist, Gretelise Holm, hevder i Information at angrepene på Abdol-Hamid nærmest har tatt form av en offentlig besettelse, ikke minst hvis en teller hatefulle innlegg på nettet. Selv har Abdol-Hamid undret seg over angrepene hun har fått fra feministisk hold: «Jeg må si jeg hadde forventet støtte fra de gamle feminister. Jeg må hele tiden kjempe med de patriarkalske menn fra min egen kultur som mener jeg som kvinne ikke bør stikke meg så mye fram, og slett ikke som politiker. På den andre siden må jeg kjempe med danske politikere som har en ganske bestemt oppfatning av hva en dansk kvinne er, og krever at jeg skal kaste tørkleet hvis jeg vil være en del av det politiske liv». Abdol-Hamid mener selv hun kan fungere som et symbol for kvinnefrigjøring i innvandrermiljøene. Men hvis det ikke lykkes for normbrytere som henne å trenge gjennom, vil muslimske kvinner velge heller å bli ved sin lest.


*Nettopp fordi Abdol-Hamid er troende muslim og bærer hodetørkle, kan hun fungere som et symbol for andre. Eller som Gretelise Holm skriver: «Vi burde hylle Asmaa som et demokratisk og integrasjonsmessig prakteksemplar til etterfølgelse. I stedet er hun blitt innhyllet i en sky av svart hat. Det ser ærlig talt ut som en riktig stygg blanding av rasisme og sexisme». Når en ung, radikal og feministisk politiker som Asmaa vekker anstøt på grunn av sin religiøse overbevisning og hodebekledning, er spørsmålet om man i det hele tatt kan akseptere en troende muslim i det politiske liv. Det er ikke særlig yndigt!

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.03