Mandag 25. august 2008 Innenriks

- Hiv ut Tjen Folket

Lokallag av Rød Ungdom går over til Tjen Folkets ungdomsorganisasjon. Lederen i Rød Ungdom vil kaste alle Tjen Folket-medlemmer ut av Rødt.

Et nytt kapittel i celledelingens seiglivede historie på ytre venstre skrives i disse dager. Sist uke sto tidligere AKP-nestleder Kenneth Fuglemsmo fram som frontfigur og talsmann for Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU). Fuglemsmo ble tidligere i år sammen med 11 andre medlemmer kastet ut av Rød Ungdom, og er en av de få kjente medlemmene av den lukkede Tjen Folket-gruppa, som trolig ledes av den mangeårige Haugesunds-ml-eren Kjell Gunnar Larsen, og som har Henrik Ormåsen som eneste offisielle talsmann. RKU er underlagt Tjen Folket, og fungerer som gruppas ungdomsorganisasjon.


Selv om lite tyder på at RKU har en omfattende medlemsportefølje, ser det likevel ut til at RKU kan bli en leiere konkurrent til Rød Ungdom enn det mange i Rødt-miljøet hadde trodd. Hele Eiker og Drammen RU melder nå «kollektiv overgang» til RKU, og beskylder RU for å være «en litt mer venstrevridd versjon av SU og AUF».


I et langt utmeldingsbrev, lagt ut på Tjen Folkets hjemmesider, slår laget breipenslet fast at «når ledelsen i Rød Ungdom snur ryggen til arbeiderklassens og de undertrykte folkenes viktige og dyrekjøpte erfaringer så ønsker vi ikke å være med videre på denne rutsjebanen ned i den sosialdemokratiske myra. Det er nok sosialdemokratiske organisasjoner i Norge, og det trengs ingen flere.»


Blod og våpen


RKU har allerede gjort seg bemerket med aksjoner både i Oslo, der de helte rødmåling på trappen utenfor Stortinget som en protest mot Norges krigsdeltakelse i Afghanistan, og i andre norske byer, som Tromsø. RKU satser ifølge Fuglemsmo nå på å bygge opp et miljø i Nord-Norge, og til avisa Tromsø sier RKU-talsmannen at organisasjonen er forberedt på væpnet kamp for å nedkjempet kapitalismen.


- Vi har ingen tro på en rein parlamentarisk overgang til kommunismen. Historien har vist oss at væpnet revolusjon er den eneste måten arbeiderne kan frata borgerskapet makten. Det betyr ikke at vi ønsker vold og hamstrer våpen, men at vi innser at vi må være forberedt på væpnet kamp når den tid kommer, sier Kenneth Fuglemsmo, som tror PST allerede er på sporet av organisasjonen.


- Jeg er ganske sikker på at overvåkingspolitiet følger med hva vi holder på med, sier han.


Ny diskusjon om TF


Leder i Rød Ungdom, Mari Eifring, sier til Klassekampen at hun tar utfordringen fra Fuglemsmo og RKU med knusende ro. Hun oppfordrer samtidig ledelsen i Rødt til å gjenoppta diskusjonen om å kaste ut Tjen Folket-medlemmer fra Rødt, og gjøre det umulig å ha dobbeltmedlemskap i Rødt/TF. Det er ikke fraksjonsforbud i Rødt, og partiets landsmøte avviste tidligere i år å kaste ut Tjen Folket-medlemmer fra partiet. Samtidig ble Tjen Folkets offisielle talsmann Henrik Ormåsen ekskludert fra Rødt på grunn av en del utspill i media, deriblant Klassekampen, som partiet mente var uforenlig med videre medlemskap. Kenneth Fuglemsmo, Kjell-Gunnar Larsen og andre Tjen Folket-kadre er fortsatt medlemmer av Rødt.


- Det er på tide at Rødt tar opp igjen diskusjonen om det skal være mulig å være med i Tjen Folket samtidig som man er medlem av Rødt. RKU er tross alt en konkurrerende organisasjon til RU, og det er ikke til å legge skjul på hva jeg mener om den saken. De må ut, sier Eifring.


Ingen formell utkastelse


Tidligere Rød Ungdom-leder Mimir Kristjansson sitter i AU i Rødt, og forteller til Klassekampen at helgas landsstyremøte i partiet er krystallklart på at man tar avstand fra opprettelsen av RKU og at man oppfordrer RKUs medlemmer til å gå ut av partiet. Men noen formell utkastelsesprosess vil neppe skje nå.


- Det må i så fall avgjøres av et landsmøte. Slike prosesser er tidkrevende, og det er ikke stemning i partiet for å gå på en ny ekskluderingsprosess nå. Slike ting er ikke så kjekt å drive med, sier Kristjansson, som legger til at situasjonen uansett er svært uheldig.


- Vi kan jo ikke ha ulike ungdomsorganisasjoner i et parti. RKU bør selvsagt legges ned, hvis de fem, sju eller ni medlemmene deres fortsatt vil jobbe innenfor Rødt, sier han syrlig.


Gode RU-dager


Mari Eifring og Rød Ungdom vil ikke gå i polemikk mot RKU og til Klassekampen sier Eifring at man i RU er lei av hele Tjen Folket-spørsmålet. Hun har heller ikke rare troen på en eventuell medlemslekkasje.


- Nei, jeg er ikke bekymret for at opprettelsen av RKU vil bli et problem for oss. Det går bra for RU for tida, vi har nettopp hatt en vellykket sommerleir og skal nå i gang med skolestartkampanje og andre aktiviteter. Vi tar dette med ro, sier Eifring, som forteller at det har vært svært lav aktivitet i Eiker og Drammen RU den siste tiden.


- Jeg har dessuten snakket med et av medlemmene i Eiker og Drammen RU, og han sier at han ikke har hørt noe om at hele laget skal ha gått over til RKU, sier RU-lederen.


- Hva synes du ellers om den kritikken mot RU som kommer fram i utmeldingsbrevet?


- Jeg ønsker ikke å kommentere anklagene mot RU i utmeldingsbrevet deres. Det er stort sett gammelt nytt, det de kommer med. Det er en politisk begrunnet utmeldelse, og står de inne for det som står der, forstår jeg godt hvorfor de ikke lenger vil være med i RU.


- Komisk


Kenneth Fuglemsmo vil, ikke overraskende, ikke si noe om hvor mange medlemmer RKU har. Men han sier at «vi er representert i alle landsdeler». Til Klassekampen sier han at han er forberedt på en eventuell eksklusjonsprosess.


- Men det er merkelig at andre miljøer i Rødt for lov til å organisere seg, men ikke vi som er maoister. Rødt-ledelsen var aktive da vi ble kastet ut av Rød Ungdom, og møter seg selv i døra når de nå raser mot at vi har opprettet en egen organisasjon. Det hele er nesten litt komisk, sier Fuglemsmo, som ikke vil si om det er flere RU-lag på vei over til RKU.


- Men jeg oppfordrer alle radikale RU-ere og andre til å gå over til oss. Vi må nå få en ordentlig diskusjon om hva det vil si å være revolusjonær. Partiet Rødt sier de er for revolusjon i Norge, men vil ikke si hvordan det skal skje. Tror de virkelig at sosialismen kan innføres uten noe som helst kontroll med våpenmakta, spør Fuglemsmo.


Klassekampen har ikke fått leder i Eiker og Drammen RU (nå RKU), Amdjed Taleb i tale i helgen. Taleb er tidligere landsstyremedlem i Rød Ungdom, og er nå åpent medlem av RKU/Tjen Folket. Heller ikke partileder Torstein Dahle svarte på KKs telefoniske forsøk på kontakt i går.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.15