Lørdag 4. oktober 2008 Meninger

Feilvurdering

Dagens leder

* A-magasinet fortalte i går historien om ambulansesjåfør Erik Schjenken som sammen med en kollega forlot norsksomalieren Ali Farah hardt skadet i Sofienbergparken i Oslo i august i fjor. Hendelsen fikk enorm medieoppmerksomhet fordi den ble oppfattet som rasistisk motivert. Ambulansesjåføren erkjenner at han fatalt feilbedømte situasjonen, men ikke at han er rasist. Han forteller at de automatisk tenkte rus, og at de hadde et ‘tunnelsyn’ på pasienten, fordi så mange ropte og skrek rundt dem. Etter en sjekk av pasienten, konkluderte de med at skaden ikke var alvorlig, men at han skulle kjøres til Legevakten for sjekk. Det var da pasienten urinerte på skoene og buksene til en av sjåførene og deretter på ambulansen. Da ombestemte de seg og tok ikke pasienten med, men overlot til politiet å frakte ham til Legevakten. Til A-magasinet sier Schjenken: «Der og da tenkte vi: ’Her kommer vi for å hjelpe, og så pisser han på oss! En sånn en vil vi ikke ha i bilen vår’. I ettertid vet vi hvor feil vi tok.»


* I denne saken var det påfallende hvor mange som styrtet til for å fortelle at hendelsen var rasistisk motivert, blant annet finansminister Kristin Halvorsen, fylkeslege Petter Schou, likestillingsombud Beate Gangås, Manuela Ramin-Osmundsen og Anne Holt. Alle mente dette hadde skjedd fordi Al Farah var svart - det samme ville ikke ha skjedd hvis han var hvit.


* I den opphetede «antirasistiske» stemningen som fulgte i sakens kjølvann, mistet ambulansesjåførene sin rettssikkerhet. De ble ofret på antirasismens alter. Psykiater Øivind Ekeberg forteller at hans tilstand var svært alvorlig, og at «det bare er et spørsmål om tid før en slik eksponering i pressen fører til selvmord. De har alle mot seg, og de får aldri forsvart seg og blir ikke forsvart av andre». Ambulansesjåførene gjorde en fatal feilvurdering, men det er ingenting som tyder på at det var rasistisk motivert. Det samme kunne ha skjedd med en hvit mann som sjåførene hadde oppfattet som beruset og provoserende. Hovedpoenget var ikke at Ali Farah er norsksomalier, men at dette skjedde med et medmenneske i Norge.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.17