Fredag 19. desember 2008 Kultur og medier

Nektes visum igjen

Den norske forskeren Harald Bøckman er nok en gang uønsket i Kina, på tross av ny avtale mellom landene.

I høst undertegnet Norge og Kina en avtale som skal støtte opp om det økte utdannings- og forskningssamarbeidet mellom landene. Foreløpig ser det ut til at Kina ikke anser at avtalen også bør omfatte Harald Bøckman.


- Jeg vet ikke hva jeg har gjort som er så forferdelig galt, men opplever likevel at det blir jeg som må bevise at jeg ikke er en skurk. Det er jeg som får bevisbyrden, og det nekter jeg å gå med på, sier en av Norges fremste eksperter på kinesisk språk og kultur, forsker Harald Bøckman.


Uønsket


Bøckmann skulle egentlig vært på reise i Sørøst-Asia nå, og hadde i den forbindelse planlagt å stikke innom et kinesisk forlag i Beijing.


Utpå vinteren skal Bøckman gi ut en samling med dikt av Olav H. Hauge, oversatt til kinesisk i samarbeid med en kinesisk poet. Nå ser det dessverre ut til at han blir nødt til å holde seg hjemme: kinesiske myndigheter nekter ham visum til landet, av grunner forskeren ennå ikke har fått klarhet i.


- Jeg gikk på det kinesiske konsulatet og søkte om visum 28. november, men der ville de ikke engang ta imot søknaden min, forteller Bøckman, som er overbevist om at navnet hans nå figurerer på en svarteliste på den kinesiske ambassaden.


- De brukte bare to minutter på å bestemme seg for at jeg var uønsket, og det var de to minuttene jeg brukte på å fylle ut visumpapirene, sier han til Klassekampen.


Bøckmann frykter nå at innreiseforbudet kan vise seg å bli varig, noe som vil ha store følger for kinaforskningen hans.


- Politiske grunner


Det er ikke første gang Harald Bøckman blir nektet kinesisk visum. I sommer, rett før OL, måtte han avlyse en tur han hadde planlagt til landet da kinesiske myndigheter satte seg på bakbeina. Heller ikke den gang fikk han vite hva det var som gjorde at han ble ansett som et uønsket element i landet.


- Jeg opplever dette etter hvert som en politisk sak, og mener den bør tas opp på politisk hold, sier forskeren - som vanligvis besøker Kina to-tre ganger i året.


Utenriksdepartementet beklager at Harald Bøckman igjen har fått visumnekt, og vil følge saken framover, forteller kommunikasjonsrådgiver Pia Gjesme Holm i UD.


- Vi har gjentatte ganger vært i kontakt med den kinesiske ambassaden angående denne saken, sist gang 4. desember. Foreløpig avventer hva slags svar vi får fra kineserne, det er alt jeg kan si, forteller Holm til Klassekampen.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.19