Mandag 19. januar 2009 Innenriks

- Ble misbrukt av mediene

Ikkevoldelig: Armin Bahrami (23) kastet ikke stein, men ble eksponert i mediene som en voldelig demonstrant.

Mediene fikk hard kritikk under dialogmøtet på Litteraturhuset i går. Nærmere femti ungdommer med minoritetsbakgrunn dukket opp. Mange av dem tok ordet og stemningen sto i taket.


En av dem som snakket var Armin Bahrami. Han ble lagt i jern under demonstrasjonen 8. januar. Men det var ikke bare politiet som kastet seg over ham. TV 2 filmet ham og VG tok bilder. TV 2 brukte ham i åpningssekvensen på kveldsnyhetene. Ifølge Bahrami ble liknende identifiserbare bilder brukt av nrk.no og vignett som illustrasjon på voldelige demonstranter.


- Det eneste jeg gjorde var å rope slagord i en megafon. Hvorfor ble jeg hengt ut i så mange mediekanaler? spør Bahrami.


- Framstilt som trussel


Klassekampen snakker med ham før møtet og han forteller hvordan han stilte seg foran sperringen på Eidsvolls plass med en megafon og uttrykte sin avsky mot det han kaller «Siv Jensens støtte til folkemord». Etter at politiet hadde spredt mengden ved hjelp av pepperspray og tåregassgranater, ble han angrepet av en politihund som beit ham i låret. Da enda en politihund nærmet seg, slo han til politihunden, som beit ham i armen. Med en gang var politiet der og la ham i bakken.


- Med en gang politiet var oppå meg, da kom pressefolkene og tok bilder, forteller Bahrami.


Han siterer bildeteksten slik han husker den på VG og NRK sine nettsider kort tid etterpå:


- Politiet får kontroll på en ung, sint demonstrant. I kveldssendingen på TV 2 brukes bildet av meg mens de snakker om «voldelige opptøyer». Først bruker jeg min demokratiske rett til å ytre meg, og så i neste øyeblikk blir jeg framstilt som en trussel, sier Bahrami.


- Hvordan påvirker pressedekningen minoritetsungdom?


- De føler at de ikke blir hørt, og da gidder de heller ikke å skjerpe seg. Hva skal stoppe dem neste gang?


Eksponering av barn


Redaktør i Aftenposten Hilde Haugsgjerd representerte pressen på dialogmøtet. Hun mener pressens dekning av bråket i Oslo i det store og hele har vært god, men hun lover å ta opp dette med publisering av bilder av barn som kan knyttes til kriminalitet.


- Vi må også unngå å betegne dem som én gruppe. Det skal vi se på i vår evaluering, sier hun til Klassekampen.


Leder for Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli mener media har hengt ut en svak gruppe, nemlig gutter med minoritetsbakgrunn.


- Det er kun når de gjør en ekstremhandling at de får en stemme og et ansikt. Dette bør gjøres før sånne ting skjer, sier Partapuoli til Klassekampen.


Nedrent av journalister


Hun har blitt mektig lei av journalister som har oppsøkt Antirasistisk Senter og nærmest bestilt voldelige demonstranter med minoritetsbakgrunn.


- Vi har sagt nei til å sette mediene i kontakt med ungdom som har vært med på kriminelle handlinger, sier Partapuoli.


Hun understreker at de aller fleste av ungdommene som bruker senteret har vært fredelige demonstranter, men at noen kjenner noen som har tent på søppelbøtter og laget bråk. En av dem som gjorde det, stilte til intervju med NRK. Han var bare 15 år, og Partapuoli mener TV-kanalen burde ha beskyttet ham mot seg selv.


- Han har liten presserfaring og har ikke forstått konsekvensene av å stå fram. Bildene av ham har seinere dukket opp flere steder på nettet og han har blitt utsatt for rasistiske ytringer på nettet, sier Partapuoli.


- Hvordan har han det nå?


- Nå har det gått veldig opp for ham hva han har vært med på, og han er ganske sjokkert.


- Er det ikke legitimt av mediene å oppsøke dem som var med på bråket for å forsøke å forstå?


- Hvis man genuint ønsker å forstå, så er det selvfølgelig legitimt. Men man må få med hele bildet. Man må også snakke med dem som var tilskuere, og man må være forsiktig med ordbruken. Det er ikke sant at det er første gang i norgeshistorien at det har vært slike opptøyer. Det er heller ikke «helt unike bilder i norsk sammenheng». Det nye er at minoritetsungdom deltar i voldelige demonstrasjoner, sier Partapuoli.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.19