Torsdag 29. april 2010 Utenriks

Slakter Freedom Forum

KRITISK: Den amerikanske Latin-Amerika-eksperten Mark Weisbrot mener Oslo Freedom Forum mangler troverdighet når forumet presenterer kupptilhengere som frihetsforkjempere.

Konferansen Oslo Freedom Forum (OFF), som i dag blir avsluttet i Oslo, startet skjevt ut mandag. Da la den venstreorienterte tankesmia Manifest Analyse fram en rapport der flere av forumets prominente gjester - venezuelanerne Leopoldo Lopez og Marcel Granier, samt kubanskfødte Armando Valladares - presenteres som aktive tilhengere av militærkupp.


I Dagbladet oppfordret seniorforsker Wenche Hauge ved fredsforskningsinstituttet Prio utenriksminister Jonas Gahr Støre, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Nobels Fredssenter til å trekke seg fra arrangementet. Direktør Bente Erichsen ved Nobels Fredssenter fastslo at de aktuelle personenes deltakelse «svekker» forumet.


Slutter seg til kritikken


Nå får kritikerne støtte fra Mark Weisbrot, en av direktørene ved den Washington-baserte tankesmia Center for Economic and Policy Research (CEPR). Latin-Amerika-eksperten, som blant annet er spaltist i The Guardian, deltok i går på et akademisk seminar om Venezuela i Oslo og på visningen av filmen «South of the Border» av Oliver Stone, som Weisbrot har vært rådgiver for. Han mener det ikke hersker noen tvil om at både opposisjonspolitikeren Lopez og Granier, sjefen i opposisjonskanalen RCTV, aktivt sluttet seg til kuppet mot Venezuelas president Hugo Chávez i 2002.


- Under kuppet var Lopez ordfører i Chacao. Han anførte medlemmer av sin politistyrke til Baruta, som for øvrig var utenfor hans jurisdiksjon, og arresterte innenriks- og justisministeren i regjeringen. Jeg vil si at man er en aktiv deltaker i et kupp, når man går og arresterer noen fra den lovlig valgte regjeringen, sier Weisbrot til Klassekampen.


- Hele verden vet at RCTV var aktive deltakere ikke bare i kuppet, men også i oljestreiken, da de kjørte tv-reklamer som tok til orde for at regjeringen skulle styrtes, uttaler han.


Ifølge RCTVs daværende nyhetssjef Andres Izarra, tidligere journalist i CNN, fikk ansatte ordre fra kanalens ledelse om å sensurere bilder av Chávez-tilhengere som etter kuppet fylte gatene for å kreve gjeninnsettelsen av presidenten. «Det var ordren fra kanalens sjef: ‘Følg instruksen eller gå av’», har Izarra uttalt. Kritikerne viser også til at RCTV-sjefen Granier personlig dro til presidentpalasset for å møte kuppmakerne etter at Chávez var bortført.


I Manifest-rapporten heter det at Leopoldo Lopez og Marcel Granier, som av OFF henholdsvis frontes som «menneskerettshelt» og en av «frihetens stemmer», var «markante tilhengere» av kuppet mot Chávez, mens kubanskfødte Armando Valladares har sluttet opp om kuppet mot president Manuel Zelaya i Honduras i fjor. Begge kuppene møtte bred fordømmelse i verden, inkludert i USA og Norge.


Weisbrot er forbløffet over at norske myndigheter og en rekke anerkjente aktører har stilt seg bak OFF, som arrangeres av den venezuelanskfødte amerikaneren Thor Halvorssens organisasjon Human Rights Foundation (HRF).


- Human Rights Foundation har ikke mye troverdighet, selv ikke i USA, sier Weisbrot, som synes det er spesielt at organisasjonen bruker «folk fra ytre høyre i det politiske spekteret» framfor anerkjente menneskerettsgrupper som også er kritiske til Venezuelas regjering.


Arrangør raser


Presidenten i Human Rights Foundation, Thor Halvorssen, svarer på kritikken blant annet ved å anklage Weisbrot for å være kjøpt og betalt av myndighetene i Venezuela, og hevder han nylig fikk «omkring 750.000 kroner i konsulenthonorar fra Venezuelas regjering» i forbindelse med promoteringen av «South of the Border».


- I mine øyne er Weisbrot en betalt pr-agent som opptrer på vegne av sin oppdragsgiver, president Hugo Chávez. Han har en vanskelig jobb, sier Halvorssen i en uttalelse til Klassekampen.


Han sier videre at «regimet [Weisbrot] er betalt for å forsvare» har blitt fordømt blant annet av Europaparlamentet, Reportere uten grenser, Committee to Protect Journalists, Human Rights Watch, the Inter-American Commission on Human Rights, FNs spesialutsending for ytringsfrihet og Amnesty International.


- Weisbrots påstand om at min organisasjon, Human Rights Foundation, mangler troverdighet faller på sin egen urimelighet. Ville Václav Havel akseptert å sitte som styreformann for en organisasjon uten troverdighet? Ville Elie Wiesel, Garri Kasparov, Jack Healey - leder av Amnesty International i åtte år - støttet en organisasjon uten troverdighet? Ville Lech Walesa, Rebiya Kadeer, Anwar Ibrahim, Lubna al-Hussein, Lidia Yusupova, og mange andre akseptert å bli invitert til Oslo Freedom Forum av en mann som ledet en organisasjon uten troverdighet?, spør Halvorssen.


Han mener også at beskyldningene mot Lopez og Granier er «fullstendig grunnløse», og anklager Weisbrots organisasjon for å mangle troverdighet i Latin-Amerika-spørsmål.


Avviser anklager


Mark Weisbrot reagerer sterkt på påstandene om at han er betalt av venezuelanske myndigheter.


- Vel, dette har de funnet opp. Jeg har ikke mottatt noen penger fra den venezuelanske regjeringen, og våre finansieringskilder er offentliggjort. Jeg er heller ikke en pr-agent for noen, sier Weisbrot, som etterlyser bevis og varsler et injuriesøksmål mot Halvorssen.


Weisbrot sier han aldri har avvist at det eksisterer menneskerettslige problemer i Venezuela, men at det ikke tjener menneskerettighetene å skape et grovt unyansert bilde av situasjonen, slik han mener aktører som Human Rights Foundation gjør ved å profilere individer som Lopez og Granier.


- Jeg tviler på at han vil saksøke meg, fordi han vet han kommer til å tape. Men jeg håper han vil gjøre det, og jeg ser fram til en eventuell rettssak, sier Halvorssen.


- Jeg vil bruke anledningen i en rettssal til å kaste lys over Weisbrots aktivitet og det han driver med. Jeg er ikke redd for Weisbrot og hans trusler, eller de truslene som kommer fra hans allierte i den venezuelanske regjeringen.


Manifest-rapporten peker imidlertid på at Halvorssens organisasjon, Human Rights Foundation, holder «alle sine finansieringskilder hemmelige», og at den nøyer seg med å takke sjenerøsiteten til «individer og stiftelser».

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.34