Tirsdag 8. februar 2011 Meninger

Demokrati

Dagens leder

* Den breie demokratiske opposisjonen i Egypt har hatt det første møtet med den nylig utpekt visepresidenten, den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman. Møtet mellom regimet og opposisjonen omfattet seks forskjellige grupper, inkludert Det muslimske brorskap, som til nå ikke har kunnet stille valg, selv om det anslås å ha støtte fra 20 til 25 prosent av befolkningen. I møte med det demokratiske opprøret i Egypt har mange i Vesten fått problemer med det demokratiske sinnelaget. Valget mellom å støtte et autoritært regime som støtter «våre» interesser eller å forsvare demokrati og folkestyre ble plutselig veldig problematisk.


* For Israels president Shimon Peres er det enkelt. Han advarer rett og slett mot å holde demokratiske valg i Egypt. Han frykter at et demokratiske opprør i nabolandet skal føre et nytt og mindre Israel-vennlig regime til makten. Også her hjemme er det mange som velger å gjøre sin støtte til demokratiet avhengig av hvem som vinner. Hans Rustad på nettstedet Document.no foretrekker for eksempel Mubarak-regimet fordi frie valg kan gi Det muslimske brorskap innflytelse. «For meg holder det å se på ansiktene til Brorskapets ledere. I dag satt de og bjeffet og buldret. De var slett ikke fornøyd med løftene til Omar Suleiman», skriver Rustad, som nå åpnet støtter autoritære regimer når de leverer «godkjent» politikk.


* Midtøsten-historiker Bjørn Olav Utvik mener framstillingen av Det muslimske brorskap som barbarer og rabiate islamister er misvisende. Han mener Brorskapet derimot er moderat og driver misjonering for muslimske verdier, omtrent på linje med indremisjonsbevegelsen i Norge. Men det handler ikke om hva vi måtte mene om Brorskapet. Demokratiforkjemperne i Egypt inviterer oss i stedet til å ta stilling til om vi støtter frie valg og demokrati eller ikke. Når for eksempel Frp-leder Siv Jensen i helga sa at Det muslimske brorskap «med god grunn» er forbudt i Egypt, er hun i ferd å forlate de grunnleggende ideene om hva folkestyre og demokrati er. Hvis en bevegelse som representerer opptil 25 prosent av befolkningen er forbudt, er det vanskelig å snakke om demokrati.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.39