Torsdag 23. juni 2011 Utenriks

Åpner for krigspremier

POSITIVT SIGNAL: Libya-opprørernes representant Guma El-Gamaty åpner for økonomiske fordeler til land som deltar i bombingen av Libya.

- Ingen er i posisjon til å tilby noen oljekontrakt per i dag, men Nato-landenes bidrag kan bli tatt i betraktning når den tid kommer, uttaler Guma El-Gamaty, Storbritannia-koordinator for Det nasjonale overgangsrådet i Libya.


Gamaty var i går på besøk i Oslo, der han blant annet holdt foredrag ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). På spørsmål fra Klassekampen avviser Gamaty at konkrete avtaler er gjort med tanke på framtidig oljeutvinning, men han understreker samtidig at det er gode muligheter for at land som er med på bombingen av Libya vil bli prioritert når nye konsesjoner skal utstedes.


- Slike fordeler vil ikke bli gitt eksplisitt, men veid opp mot kineserne og russerne, som da har vist at de bare kommer for pengenes skyld, er det godt mulig rollen i frigjøringen vil spille positivt inn, sier han.


Avviser bakkestyrker


Gamaty gjorde det også klart under foredraget at utenlandske styrker ikke er velkomne på libysk jord, verken nå eller etter Muammar al-Gaddafis eventuelle fall. Han uttrykte stor takknemlighet overfor Nato og Norge, men ønsket at de utenlandske militære aksjonene skulle begrense seg til luftangrep.


- Vi vil ikke ha bakkestyrker, okkupasjon eller invasjon av Libya, sa han bestemt. Han utdypet at dette også gjelder for eventuelle stabiliseringsstyrker i post-Gaddafi-perioden. Det ble imidlertid røpet at overgangsrådet var frustrert over mangelen på tilgang til våpen hos opprørerne. Dette kommer som en følge av våpenembargoen innført ved årets første sikkerhetsrådsresolusjon om Libya (1970). Han mente at også den libyske regjeringshæren begynte å gå tom for ammunisjon.


- Ingen samtaler


Den siste ukas rapporter fra russisk hold om forhandlinger mellom opprørere og representanter fra Gaddafis regime ble blankt avvist av Gamaty.


- Det har vært falske påstander om samtaler mellom oss og Gaddafi. Det har aldri skjedd og vi vil heller aldri forhandle med ham. Den eneste forhandlingen som kan bli gjort med Gaddafi, er det internasjonale samfunnet som kan diskutere betingelsene dersom han vil forlate landet, slo Gamaty fast.


Den London-baserte libyeren er fast i troen på at Gaddafi og hans styrker sakte, men sikkert blir brutt ned. Gamaty kunne vise til meldinger om deserteringer og avhopping av ledere og menige i Gaddafis hær og politiske støtteapparat. Gamaty sa 24. januar til Australian Broadcasting Corporation at det kunne være snakk om timer eller dager før Gaddafi var ferdig.


«Stans krigen»


Danmark er det siste landet i rekken som har godkjent Det nasjonale overgangsrådet som den eneste legitime representanten for det libyske folk. På tross av misnøye over Norges manglende anerkjennelse av overgangsrådet, var eksillibyeren storfornøyd med innsatsen og mente bidragene var eksepsjonelle i forhold til størrelsen på landet.


Italias utenriksminister Franco Frattini ba i går nasjonalforsamlingen om øyeblikkelig stopp i krigshandlingene, ifølge NTB. Han mente det ville åpne for humanitær hjelp og at det nå var naturlig og rettferdig å be Nato om detaljert informasjon om resultatene av krigføringen og retningslinjene angående «de dramatiske feiltakelsene som involverer sivile». Også Den arabiske ligas formann, Amr Moussa, ba i forrige uke om våpenhvile.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.41