Lørdag 15. oktober 2011 Utenriks

I dag sier verden «nok!»

HISTORISK: Fra Egypt til USA og fra Filippinene til Norge: Over hele verden samler mennesker seg i dag i protest mot økonomiske kutt og nyliberal

I det som kan bli en av de største globale massemønstringene gjennom tidene, «15th October for Global Change», samler aktivister seg i dag over hele verden til en koordinert aksjon i protest mot det de mener er et ødeleggende økonomisk system.


Ifølge aksjonens nettsider er massemønstringen et koordinert arrangement som spenner over fire kontinenter, 82 land og 951 byer. Aksjonen har vært planlagt siden i sommer, men har vokst i omfang og intensitet i løpet av de siste ukene. Aksjonen har ingen sentral ledelse og har sitt utspring i uavhengige initiativ som har funnet sammen gjennom internett og sosiale medier.


«Fra Amerika til Asia, fra Afrika til Europa, reiser folk seg for å hevde sine rettigheter og kreve ekte demokrati. Nå er tiden inne for oss alle til å tilslutte oss en global ikkevoldelig protest. Maktelitene jobber for interessene til noen få, mens de ignorerer viljen til den store majoriteten og den menneskelige og miljømessige prisen vi må betale. Denne uholdbare situasjonen må slutte», står det på aksjonens nettside.


Global inspirasjon


I Norge er det planlagt aksjoner i Oslo, Trondheim og Bergen. Attac Norge er blant organisasjonene som deltar i aksjonen foran Stortinget i dag klokken 12. Leder Benedikte Pryneid Hansen mener omfanget av den globale aksjonen viser at stadig flere mennesker både merker og skjønner at verdens økonomiske system ikke fungerer.


- Jeg tror at mange ser at verden går i feil retning, at de som har mye får mer, mens de som har lite får mindre. Samtidig øker forskjellene mellom land, og etter finanskrisa har man mange steder sett politikk som skaper større forskjeller og kutt i velferdstjenester. Verden har rett og slett blitt enda mer urettferdig, sier Hansen til Klassekampen.


Hun mener aksjonen er et viktig symbol på et globalt ønske om mer demokrati.


Mange inspirasjonskilder


- Ingen hadde forutsett at dette skulle bli en så global aksjon, men dette tyder på at veldig mange mennesker har tenkt det samme over hele verden. Stadig flere har latt seg inspirere av aksjonene på Island i 2008, den arabiske våren, aksjonene i Hellas og Spania, og nå seinest av Occupy Wall Street. Nå når protestene hele verden. Mennesker har blitt inspirerte til å gå ut på gata og snakke sammen om alternativer, sier Hansen.


De siste ukene har demonstrantene fra aksjonen Okkuper Wall Street i New York fått stor oppmerksomhet etter å ha okkupert en del av finansområdet i USAs største by.


Borgermester Michael Bloomberg hadde i går varslet at området demonstrantene har inntatt skulle «ryddes opp». Demonstrantene, som så det hele som et forsøk på å bryte opp okkupasjonen, tok saken i egne hender: De samlet inn penger til å kjøpe rengjøringsutstyr og vasket og ryddet opp hele det okkuperte området.


Tre tusen aktivister skal ha vært på plass grytidlig i går og sørget for at Bloomberg måtte utsette den varslede utkastelsen.


Mot nyliberalismen


På nettsidene til Okkuper Wall Street kalles dagens globale aksjon en protest mot nyliberalismen.


«Det er et system som ødelegger det globale sør og som skaper globale finanskriser, som krisene i Spania, i Hellas, i USA. Det er et system som er basert på grådighet og destabiliserende sjokk. Det tillater en prosent å berike seg selv ved å gjøre menneskeheten fattig», står det på Okkuper Wall Street sine nettsider.


Hansen i Attac Norge mener at mange som deltar i de globale protestene har en klar forståelse av hvordan et nyliberalt økonomisk system skaper og forsterker urettferdighet og kriser. Samtidig rammer økonomiske krisetider stadig flere og skaper dermed sinne og engasjement som bringer folk ut i gatene.


- Etter finanskrisa har mange merket kutt i offentlige budsjett på kroppen selv, for eksempel gjennom oppsigelser. Det har nok også ført til at mange flere har oppdaget de globale strukturene som er årsakene til dette, sier Hansen.


- Demokrati tar tid


- Mange kritiserer disse bevegelsene for å ikke ha tydelige krav. Hvordan vil du svare på en slik kritikk?


- Hvis man ser på de nye sosiale bevegelsene i Spania, så har de med tida blitt godt organiserte, og de har utviklet klare konkrete krav. Men det har tatt tid. Kravene blir kanskje ikke klare neste uke elle neste etter der igjen, men de vil bli det etter hvert. Demokrati tar tid.


- Hvorfor trenger vi en slik aksjon i Norge?


- I Norge har vi ikke opplevd noen voldsom økonomisk krise, og aksjonen holdes i solidaritet med alle som faktisk har gjort det. Men vi her i Norge kan heller ikke ta velferdssamfunnet vårt for gitt. Det var en kamp å skape det, og det vil bli en hard kamp for å opprettholde og videreutvikle det i årene framover. Det er de samme argumentene om kutt, innstramminger, og skattelette for de rikeste som brukes her som har blitt brukt i for eksempel Hellas og Spania, sier Hansen.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.43