Lørdag 29. oktober 2011 Utenriks

«Vi er alle Scott Olsen»

POLITIVOLD: Irak-veteranen Scott Olsen ble kritisk skadet av politiet i Oakland. Nå er han blitt et globalt symbol på motstandskamp.

I går planla egyptiske aktivister å marsjere til USAs ambassade i Kairo i solidaritet med Scott Olsen og demonstrantene i Okkuper Oakland i USA. Okkuper Oakland er en del av Okkuper Wall Street-aksjonen i USA.


Marsjen ble utløst etter at bilder fra Oakland, som liknet på tv-bildene fra Tahrir-plassen i januar og februar i år, gikk verden rundt denne uka. Teltleiren til aktivistene i byen på USAs vestkyst ble tirsdag angrepet av opprørspoliti med tåregass, sjokkgranater og gummikuler.


Irak-veteranen Scott Olsen (24) ble truffet av et prosjektil i hodet og ble alvorlig skadet. Politiet skjøt sjokkgranater mot mennesker som forsøkte å hjelpe Olsen. Tilstanden var lenge kritisk, og han gjenvant først bevisstheten torsdag.


Global solidaritet


Nå er Scott Olsen blitt et internasjonalt symbol. Solidaritetsmarkeringer for Olsen og resten av aktivistene i Oakland har blitt holdt over hele USA denne uka.


«New York er Oakland, Oakland er New York» og «Vi er alle Scott Olsen» har runget over Liberty Plaza, området i New York aktivister fra Okkuper Wall Street har holdt siden midten av september.


Og i går nådde markeringene for Olsen Kairo. I et åpent brev publisert i The Guardian uttrykker egyptiske aktivister sin solidaritet med den såkalte Occupy-bevegelsen i USA:


«Vi er på mange måter involvert i den samme kampen. Det mange kaller den arabiske våren har sine røtter i demonstrasjoner, opprør, streiker og okkupasjoner over hele verden, dens grunnlag ligger i årevis med folkelig kamp og sosiale bevegelser (...) Vi i Egypt og andre steder har lenge kjempet mot et system av undertrykking, desillusjon og de uhindrede herjingene til den globale kapitalismen (ja, vi sa det, kapitalisme)», skriver aktivistene.


I går var store demonstrasjoner planlagt på Tahrir-plassen i Kairo. Demonstrantenes krav er at militærrådet skal overføre makten de har sittet med etter Hosni Mubaraks fall i februar til et sivilt styre innen april.


Scott Olsen har tjenestegjort to ganger i Irak og er aktiv i Iraq Veterans Against the War (IVAW). Antikrigsssaorganisasjonen har spilt en sentral rolle i Occupy-bevegelsen.


- Det er ironisk at Scott skulle overleve to turer til Irak, men bli alvorlig skadet av politi her i Oakland, sier Olsens venn Adele Carpenter til Reuters. Olsens venn Aaron Hinde er også medlem av IVAW. Han mener mange veteraner tar med seg ansvarsfølelsen for landet fra militæret inn i de pågående protestene.


- Vår organisasjon og andre veteranorganisasjoner er veldig aktive i Occupy-bevegelsen. Stort sett er vi enige i alle prinsippene og forsøker på alle mulige måte å støtte dem og delta, sier Hinde til Democracy Now!


Ønsker generalstreik


I går ble aktivister i Nashville arrestert av politiet. Opp mot hundre politibetjenter ankom teltleiren klokka tre på natta amerikansk tid og brøt opp okkupasjonen.


Ifølge Twitter-kontoen @OccupyArrests har til sammen 2750 aktivister blitt arrestert på verdensbasis siden Occupy-protestene begynte. Aktivister har utviklet en applikasjon for Android-telefoner som heter «I’m getting arrested». Den lar aktivister varsle andre om at de er i ferd med å bli arrestert. Utviklerne jobber med å få applikasjonen til å fungere på iPhone.


Organisasjonen National Nurses er til stede ved okkupasjoner flere steder i USA. Gjennom frivillig arbeid gjør de sitt for å støtte aktivistene. I New York vil temperaturen krype ned mot frysepunktet i løpet av helgen. Kulden og forholdene okkupantene lever under gjør sykdom til et økende problem.


I Oakland har aktivister gjenokkupert området de ble tvunget vekk fra tirsdag. Torsdag stemte de for å jobbe for en generalstreik 2. november.


- Jeg tror vi alle føler at det er tid for å ta kampen til neste nivå, slik at alle kan delta i Oakland og over hele landet. Ikke alle vil komme til en teltleir, så vi føler at en generalstreik er veien å gå, sa en aktivistene i Oakland, Jesse Palmer til Democracy Now!

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44