Torsdag 3. november 2011 Meninger

Gresk drama

Dagens leder

* Børsene falt som en stein tirsdag da det ble kjent at statsminister Giorgos Papandreou går inn for folkeavstemning om EUs krisepakke. I Brussel og EU slo nyheten ned som en bombe, og norske kommentatorer lot seg tilsvarende sjokkere over at en statsminister vil la folket bestemme i en så viktig sak, eller som Adresseavisens kommentator Gunnar Okstad skrev: «Beslutningen om folkeavstemning er surrealistisk. ‘Halve verden stiller opp og vil hjelpe i en vanskelig situasjon. Så skal grekerne tenke seg om i mange måneder før de tar stilling til om de ønsker å ta imot hjelpen. Makan!». Okstad mener dette både er «frekt, dumt, kynisk og korttenkt», og et uttrykk for at grekerne «ikke har forstått noe som helst». Beslutningen om folkeavstemning tyder på at grekerne «tror at partylivet kan fortsette».


* Stereotypiene om late og grådige grekere fra presumptivt oppegående kommentatorer er både pinlige og selvavslørende. De fleste medier framstiller også krisepakken som en sjenerøs gave til grekerne. Men pakken skal først og fremst redde de europeiske bankene, samtidig som det er greske banker, offentlig sektor og pensjonsfond som må ta den største støyten. For den vanlige greker er konsekvensen lønnsreduksjoner, velferdskutt, arbeidsløshet og skatteøkninger. Skal denne typen tiltak gjennomføres, er det åpenbart at de må ha folkelig legitimitet.


* Fredag går Papandreou og hans regjering til parlamentet for å be om tillitsvotum, etter at de natt til onsdag satt i et sju timer langt krisemøte. Hvis regjeringen ikke får flertall, vil det sannsynligvis bli nyvalg. Samtidig er det helt åpent hva som blir resultatet i en eventuell folkeavstemning. Papandreou regner med at avstemningen vil gi et klart mandat og sende et tydelig signal om Hellas’ «europeiske kurs og fortsatt deltakelse i euroen». Men både innstrammingene og følelsen av å bli styrt fra utlandet har gjort grekerne skeptiske til «redningspakken». I en meningsmåling i helga svarte nesten 60 prosent at de er negativt innstilt til krisepakken. Men uansett om det blir ja eller nei, er det grekerne som vil måtte leve med konsekvensene.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44