Lørdag 5. november 2011 Kultur og medier

Redde for å miste faren sin

Bork og Øde Spildo Nerdrum mobiliserer til forsvar for den fengselsdømte faren Odd Nerdrum. Hvis det er mulig, vil brødrene gjerne sone sammen med faren, sier de til Klassekampen.

Denne uka fikk Klassekampen en epost fra Odd Nerdrums to sønner, Bork og Øde Spildo Nerdrum, henholdsvis 17 og 16 år gamle. De har opprettet nettsiden freeoddnerdrum.com, der de har lagt ut tekster av faren og sin egen versjon av skatterettssaken, som har gitt Odd Nerdrum en dom på to års ubetinget fengsel.


I tillegg har de lagt ut et klipp fra Odd Nerdrums nylige besøk hos Skavlan på YouTube, der en sekvens på seks minutter er blitt klippet ut av den lengre versjonen av intervjuet som NRK har publisert på sine nettsider.


I klippet snakker maleren om Økokrim og om Arbeiderpartiet.


Det er to alvorlige og velformulerte unge gutter Klassekampen treffer. De legger ikke skjul på at de har hatt en spesiell oppvekst, med en far som ifølge dem selv er alt annet enn kjedelig.


- Hva synes faren deres om at dere tar kontakt med oss?


- Han er ikke så veldig informert. Nettsiden ble startet opp uten at Odd visste om det, og vi kontakter dere uten at han er innblandet. Det eneste han er interessert i, er vel å se resultater, sier Bork.


- Det er komplisert juss dere har satt dere inn i, som ofte først og fremst håndteres av regnskapsførere og skatterettsjurister. Hvorfor har dere valgt å kaste dere ut i dette?


- Fordi vi er familie. Vi holder sammen, sier Bork, og legger til:


- Det er mye i denne saken som har gjort det klart for oss at familien til syvende og sist er de eneste menneskene du kan stole på. Slik er det i Norge i dag.


Som et overgrep


Brødrene satt på tilhørerbenken i rettslokalet da faren Odd Nerdrum ble stilt for retten i Oslo tingrett i august tidligere i år. De forteller at dommen, som er på to års ubetinget fengsel, var mye hardere enn de hadde kunnet forestille seg.


- Jeg husker jeg ble oppringt og fortalt at det ble to år, og det kom som et ekstremt sjokk. Under de siste timene i rettssaken, hadde jeg virkelig følt at vi vant, sier Bork.


- Det hele føltes som et overgrep, legger lillebroren Øde til.


De to brødrene er redde for hva som vil skje med faren dersom han må sone i fengsel. Det er sannsynlig at han vil knekke fullstendig sammen, sier brødrene.


- Vi har begge lyst til å bo i fengsel sammen med Odd dersom det er mulig.


- Men de vil nok helst at faren vår skal sone alene, legger Øde til.


Øde og Bork tror faren nærmer seg en grense for hvor mye negativt han er i stand til å tåle. Det bekymrer dem.


- Odd har alltid sagt at motgang er viktig, men det går en grense for alt. Han har hatt motgang fra alle kanter, fordi han har vært annerledes, forteller Bork.


- Det er ikke akkurat motgang å sitte i norsk fengsel, heller. Det er bare tørt og flatt, og det er enda verre, legger Øde til.


Et familieliv uten faren til stede er vanskelig å forestille seg, sier de to.


- Når vi sitter rundt middagsbordet og Odd ikke er der, mangler det en kjempegnist. Vi mister en veldig, veldig stor del av familien, sier Bork.


En å se opp til


Brødrene legger ikke skjul på at skattesaken har vært det store temaet ved middagsbordet når familien Nerdrum har vært samlet det siste året. Flere ganger forklarer de at staten alltid har vært ute etter Odd Nerdrum, og at myndighetene så langt har gjort alt for å knekke faren deres. Å leve med skattemyndighetene som sin regelrette fiende, har satt sitt tydelige preg på Nerdrums sønner. De sier mediene i Norge er blinde og autoritetstro, og har gjort seg til redskaper for en offentlig svertekampanje mot Nerdrum.


- Staten er en autoritet i Norge, slik Gud er en autoritet for kristne mennesker. Det blir som at Gud alltid har rett, uansett hva du sier.


- Er faren deres en gud for dere, på et vis?


- Nei, men han er en vi ser opp til, sier Bork.


- Jeg tror alle mennesker har en form for gud eller flere. Jeg har Henrik Ibsen, Hans Zimmer, Dmitrij Sjostakovitsj og faren min som guder - blant flere andre, forteller Øde.


- Er dere ofte enige med faren deres?


- Vi er enige om det meste. Det hender vi er uenige, men da handler det om små ting. Vi er kloke mennesker alle tre, vi tenker likt, har felles verdier og felles fiender. Vi har opplevd veldig, veldig mye sammen, sier Bork.


Åndslivsmennesker


Bork forteller han føler dette er året da alt har raknet. Gården i Stavern ligger ute for salg, foreldrene har flyttet til Paris, og brødrene bor nå i Oslo. Bork jobber som maler for et malerfirma, mens Øde har begynt på videregående skole.


Det siste året har Øde blitt nektet borteboerstipend, som han skal ha krav på fra Lånekassen siden han er under videregående opplæring, og ikke bor sammen med foreldrene. Da Bork søkte om det samme stipendet i fjor, fikk han pengene uten problemer.


- Men i mellomtida har visst faren min blitt kriminell, sier Øde.


I brevet Øde fikk fra Lånekassen, begrunnes avslaget med at de ikke har fått bekreftelse på årsaken til at foreldrene må bo borte.


- Først tvinges foreldrene våre til å selge huset vårt, og så sier de etterpå at jeg ikke har noen grunn til å bo borte fra dem.


- Hvordan ser dere på familiens framtid?


Bork svarer:


- Den er mer samlet enn noen gang.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44