Torsdag 12. januar 2012 Utenriks

Likvidert på åpen gate

DRAPSBØLGE: Drap på forskere og virusangrep har blitt Israels og USAs fremste våpen mot Teherans atomprogram.

Atomforskeren Mostafa Ahmadi-Roshan (39) ble drept av en bombe utenfor Allameh Tabatai-universitetet i Teheran i går. Han ledet avdelingen for anrikingen av uran ved atomanlegget i Natanz i Isfahan-provinsen.


Attentatet ble utført ved at en motorsyklist festet en magnetisk bombe til Ahamdi-Roshans bil på Gol Nabi-gaten i den nordre delen av hovedstaden. Bomben er av samme type som er blitt brukt ved tre liknende attentater mot iranske atomforskere i 2010 og 2011, og under drapsforsøket på Fereydoun Abbasi-Davani, leder for Irans atomenergibyrå, i 2010.


Teherans viseguvernør Safar Ali Bratioo var raskt ute med å anklage den israelske etterretningen Mossad for å stå bak. Israel har verken avkreftet eller benektet tidligere anklager. Det har heller ikke den amerikanske etterretningen CIA.


Irans visepresident Mohammed Reza Rahimi gikk umiddelbart på statsfjernsyn og hevdet at drapet ikke vil sinke Irans atomprogram. Teheran opplyste mandag at urananrikingen har startet ved atomanlegget Fordow i fjellene ved den hellige byen Qom, sete for avdøde ayatolla Ruhollah Khomeini, slik Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien ble varslet om i sommer.


Hevder Mossad sto bak


Attentatet kom dagen etter at Israels forsvarssjef, generalløytnant Benny Gantz, advarte Teheran mot flere «unaturlige hendelser» i 2012 som en del av en pakke med videre utbygging av atomprogrammet, intern maktkamp i Teheran og økende press fra det internasjonale samfunnet, ifølge Reuters. Gantz kom med advarselen overfor en parlamentarisk forsamling bak lukkede dører i Jerusalem.


Etter attentatet mot atomforskeren Dariush Rezaeinejad (35) som tilhørte det iranske atomenergibyrået, i august, hevdet «en kilde innen israelsk etterretning» overfor det tyske tidsskriftet Der Spiegel at Mossad sto bak likvideringen. Rezaeinejad ble skutt fra en motorsykkel på åpen gate i Teheran.


- Dette var den første offentlige operasjonen fra den nye Mossad-sjefen Tamir Pardo, hevdet kilden.


Mossads vurdering er angivelig at den beste måten å forsinke Irans atomprogram ikke er krig, men attentater, sabotasjer og virusangrep som Stuxnet som slo ut vitale deler av datakraften til atomprogrammet i 2010.


Arven fra Dagan


Den angivelige dragkampen mellom tidligere Mossad-sjef Meïr Dagan og statsminister Binyamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak var føljetong i israelske medier inntil han gikk av ved årsskiftet i fjor. Straks etter tok han med seg en busslast med journalister til ukjent sted for å fortelle dem at Iran ikke ville klare å produsere atombomber før tidligst 2015 og at en militær offensiv mot Iran ville bli katastrofal.


Dagan, kåret til «Årets navn» i Israel i 2009, har fikk æren for å ha «rehabilitert Mossad» og vunnet prestisjekampen mot overvåkingstjenesten Shin Beth og militæretterretningen Aman, ifølge den israelske avisa Ha’aretz.


Det skjedde ved å bygge ut spionnettverket i Libanon, Egypt og andre arabiske land og ved å oppgradere «de våte operasjonene», likvidasjoner blant annet av Hizbollah-toppen Imad Mughniyeh, samt Hamas-medlemmer.


Tamir Pardo ble bedt av Netanyahu å gå stillere i dørene enn Dagan som siden har kritisert regjeringen skarpt for ikke å forstått og innrettet seg på den nye forholdet til Egypt etter at den arabiske våren feide inn i Kairo.


Avsløringene av spionringene i Egypt og Libanon som kaster lange skygger over drapet på tidligere statsminister Rafiq al-Hariri i februar 2005, og avsløringen av Mossad-agentene med falske europeiske pass under likvidasjonen av Hamas-kommandanten Makhmoud al-Mabhouh i Dubai i februar 2010 var flekker på Dagans CV.


Pardo ser derimot ut til å ha tatt over Mossads Iran-program og opprettholdt virksomheten til operasjonsenheten Kidon som står for likvideringene i Mossad, tilsvarende Seyerat Metkal, Dovidian og Yaman i militæretterretningen og andre agenturer. Pardo har selv deltatt i likvidasjoner, ifølge egyptiske al-Ahram Weekly, men har ikke notert seg for skarpe uttalelser i året som gikk.


Førsteprioritet Iran


Iran har vært Mossads førsteprioritet og fikk frie hender til å stanse Teherans atomprogram av regjeringen i 2006, fire år etter at Dagan tok over. Bare seks timer før Netanyahu utnevnte Pardo, ble en iransk atomforsker drept og to alvorlig skadd i to mistenkelige bombeeksplosjoner.


Det er usikkert om Pardo deler Dagans vurdering av Netanyahu og Barak som «farlige mennesker», ifølge Ha’aretz, men «arbeidsinstruksen» er trolig den samme: jo mer vellykkede Mossads operasjoner mot atomprogrammet er, desto mindre gjennomslag er det for militære operasjoner mot Iran som Dagan anser som katastrofale.


Bomben som ble brukt i Teheran i går, blir beskrevet som svært sofistikert: Den var beregnet på å drepe personen i bilen uten å sprenge den til vrak. Det tyder at attentatet var godt planlagt og målrettet.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45