Onsdag 25. januar 2012 Innenriks

Siv vil bli statsminister

ISFRONT: Vennskapet mellom Høyre og Frp har kjølnet. Frp-ledelsen frykter Høyres hovmod vil knuse drømmen om borgerlig regjering i 2013, og avviser at Erna Solberg er deres statsministerkandidat.

- Jeg er Frps statsministerkandidat i 2013. Så får velgerne bestemme hvem de vil ha, sier Siv Jensen.


Frp-ledelsen er i harnisk etter at Erna Solberg i helga uttalte at Jensen kunne bli en god finansminister i en regjering ledet av Høyre.


De avviser at Erna Solberg er deres statsministerkandidat, og frykter at arrogante Høyre-folk skal stikke kjepper i hjulene for det etterlengtede regjeringsskiftet i 2013.


- Nå må ikke Høyre gå i Sponheim-fella, der de blir så arrogante at de pulveriserer alle forsøk på et ikke-sosialistisk regjeringssamarbeid etter valget i 2013, sier Frp-nestleder Per Sandberg.


Savner respekt


Overfor Klassekampen bekrefter Siv Jensen at forholdet til Høyre er kraftig forverret den siste uka.


n Jensen mener Høyre har blitt «høye på seg selv» på grunn av gode meningsmålinger den siste tida.


n Hun nekter å gi opp drømmen om å bli statsminister i 2013, og avviser at hun nøyer seg med å bli finansminister i en borgerlig regjering leder av Erna Solberg.


n Frp-lederen har sett seg lei av at Høyre i stadig større grad legger seg opp til Ap i politikk og retorikk.


- Lenge har gnisningene vært borte. Men i helga så vi den gamle Høyre-arrogansen igjen. Jeg håper inderlig det bare er et blaff, slik at vi kan komme tilbake i situasjonen vi var i, der vi hadde gjensidig respekt for hverandre.


Stiller som statsminister


I Frp-ledelsen er man irritert over at både Høyre og mediene tar det for gitt at Erna Solberg er den eneste statsministerkandidaten på borgerlig side.


- Men er det ikke urimelig å kreve statsministeren når målingene gir Frp en oppslutning ned mot ti prosent?


- Siv Jensen er Frps statsministerkandidat, og Frp er Norges nest største parti. Det er det mange som har glemt. Det skulle bare mangle at et parti med over tjue prosent oppslutning på Stortinget stiller med egen statsministerkandidat, sier Per Sandberg.


Siv Jensen selv mener ingenting er endret fra valget i 2009 - da både Frp-lederen og Erna Solberg utfordret Jens Stoltenberg som statsministerkandidater.


- Det eneste som er endret er at målingene nå ser litt annerledes ut. Ja vel. Men jeg vil advare Høyre mot å selge skinnet før bjørnen er skutt. Mye kan skje før valget neste år, sier hun.


Slakter Høyres glideflukt


Siv Jensen tar nå et oppgjør med Høyres strategi de siste to årene, der partiet både retorisk og politisk har lagt seg inn mot sentrum.


- Vi skjønner ikke hvorfor det er så viktig for Høyre å eliminere avstanden til Ap. Hva er vitsen med å se til forveksling lik ut den regjeringen som allerede sitter? Det er store forskjeller, og de vil vi synliggjøre, sier hun.


Det er gode nyheter for Ap og partisekretær Raymond Johansen, som i et internt strateginotat har pekt på behovet for å spille opp forskjellene mellom blokkene på Stortinget.


Krever gjennomslag


I går varslet klimapolitisk talsmann Per-Willy Amundsen til Aftenposten at Frp krever at Høyre forkaster klimaforliket dersom de to partiene skal gå i regjering sammen.


Per Sandberg nevner nå en rekke andre områder der partiet ikke kan leve med å ikke få gjennomslag om de skal styre landet - flere av dem såre punkter for Høyre og Erna Solberg.


- Innvandring, helse, infrastruktur og strukturendringer i offentlig sektor er alle områder der vi må sette et Frp-stempel på politikken om vi skal regjere. Vi er opptatt av å fornye Norge, ikke av svarte statsrådsbiler, sier han.


Erna Solberg gjentok i helga at det er et absolutt krav for Høyre at en borgerlig regjering fører en «ansvarlig økonomisk politikk». Men Siv Jensen avviser at det blir aktuelt å legge bort Frps økonomiske politikk.


- Vi kommer ikke til å gå i regjering for å administrere Høyres politikk. Det sier seg selv, sier Frp-lederen.

Artikkelen er oppdatert: 25. januar 2012 kl. 09.00