Lørdag 28. januar 2012 Innenriks

Mot regjeringskrise i juni

UENIGE: Ap og SV blir ikke enige om noe som helst i klimameldinga. Nå krever SV gjennomslag - ­ellers forlater partiet regjeringen.

- Jeg jobber intenst for å få til en god klimamelding. Det er vanskelig, men det går framover, sier miljøvernminister Erik Solheim til Klassekampen.


Det er den offisielle versjonen fra SV-toppene.


Men innad ruster partiet seg nå til regjeringskrise. De rødgrønne blir ikke enige om den forestående klimameldinga, som torsdag ble utsatt nok en gang - denne gang til juni.


SV og Ap står steilt mot hverandre i synet på hvor store klimakutt regjeringen skal forplikte seg til på hjemmebane, og ingenting tyder på at partiene blir enige.


- Vi blir ikke enige om noe som helst, og hvis vi ikke blir det, har vi ikke noen regjering, sier en sentral SV-kilde til Klassekampen.


- Det er utrolig fastlåst. Vi er på to forskjellige planeter, sier en annen.


- Det ser jævlig mørkt ut. Hvis ikke Ap gir seg, blir det andre gang Jens Stoltenberg feller en regjering på en klimasak. Det vil ikke se særlig bra ut, sier en tredje.


Et skadeskutt SV som nå ligger under sperregrensa på meningsmålingene tåler ikke enda et bittert nederlag i klimapolitikken.


- Ap må slutte å somle. Vi kommer ikke til å la oss presse, vi biter oss fast, sier miljøpolitisk talsmann i SV, Snorre Valen.


Omkamp om klimaforliket


Blant områdene der de rødgrønne ikke blir enige er, kjøp av klimakvoter i utlandet, opprettelsen av et eget klimafond for å kutte utslippene i industrien og jernbanesatsing.


SV og Ap er etter snart to år ikke engang enige om hvilke regnemåter man skal benytte seg av for å beregne størrelsen på klimakuttene.


SV er særlig opprørt over det de opplever som et forsøk på omkamp fra Arbeiderpartiet om premissene fra klimaforliket. En sentral SV-kilde sier til Klassekampen at han oppfatter Ap-folka som «helt rabiate».


De krever at regjeringen holder seg til målsettingene og virkemidlene fra det breie forliket som ble vedtatt av alle partiene på Stortinget bortsett fra Frp i 2008.


Det er fjerde gang klimameldinga nå blir utsatt fordi de rødgrønne ikke blir enige.


I SV oppfatter man utsettelsene som et forsøk fra Aps side på å stresse partiet til å fire på kravene.


Men etter det Klassekampen erfarer har Ap feilberegnet stemningen i SV. Denne gangen nekter partiet å gi seg, og skal være villig til å gå ut av regjeringen om klimameldinga blir for lite ambisiøs.


Tror på ny seier


SV var svært nær å trekke seg fra regjeringen i vår på grunn av striden om oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Den gang skar Jens Stoltenberg gjennom i siste sekund for å redde regjeringen.


Internt i SV tror mange at Stoltenberg vil gjøre det samme med klimameldinga.


- Vi kan ikke leve med en dårlig klimamelding, slik vi ikke kunne leve med oljeleting i Lofoten. Det vet alle, også Jens Stoltenberg, og derfor tror jeg vi kommer til å få en god melding til slutt, sier en kilde sentralt i partiet.


Nå håper partiet nok en gang å mobilisere miljøbevegelsen gjennom en omfattende grasrotkampanje rettet mot sine egne regjeringspartnere i Ap og Sp.


I partiet er den rådende oppfatningen at SV nå ikke har råd til å miste flere klimavelgere, og at partiet sårt trenger en seier for løfte seg på meningsmålingene.


- Når de internasjonale forhandlingene ikke fører fram, er det avgjørende at enkeltland tar affære og kutter utslipp på egen hånd. For SV er det ingen sak som er viktigere enn kampen mot klimaendringer, og derfor er det avgjørende for oss at vi får en god klimamelding, sier nestleder Bård Vegar Solhjell.


- Å få på plass en god klimamelding er den suverent viktigste oppgaven for den som blir ny SV-leder, sier lederkandidat og stortingsrepresentant Heikki Holmås.


Redd for troverdigheten


Erik Solheim sier han ikke er veldig bekymret over at meldingen blir utsatt enda en gang.


- Mye viktigere enn hvilken måned den kommer, er det at klimameldinga er god, sier Solheim på telefon fra Davos, der han deltar på World Economic Forum.


- Hvorfor tar det så lang tid?


- Dette er en melding som griper inn i nær sagt alle sider av samfunnet, fra olje og gass til byggforskrifter, transport og regnskog. Da er det egentlig ikke så rart at det tar tid å få alt på plass.


Solheim gir Finansdepartementet og Ap rett i at det er billigere å kutte utslipp i utlandet enn i Norge.


- Men hvis ikke et avansert industriland som Norge klarer å kutte utslippene, hvem skal klare det da? Norge har veldig stor troverdighet internasjonalt i klimaspørsmålet i dag, men den taper vi dersom vi ikke har gjort store kutt innen 2020. Da vil vi i så fall være fraløpt av resten av verden.


- Noe helt annet: Hvordan er det i Davos?


- Her kan man se venstresidas totale kulturelle seier. Makteliten fra finans kongehus og politikk er samlet, men alt er organisert som et studentparlament i 1968. Folk sitter på gulvet, lager improviserte veggaviser og det er ingen rangordning. Det er veldig artig å se!

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45