Torsdag 2. februar 2012 Innenriks

Advarer mot nytt 2001

KJERNEN: Sosialdemokratiet vinner valg i fagbevegelsen - ikke i sentrum, sier nordiske LO-topper. - Husk katastrofen i 2001, sier Roar Flåthen.

- Vi har løpt etter «midten-velgeren» i mange år. Det var dømt til å mislykkes, sier leder for svensk LO Wanja Lundby-Wedin.


Sammen med en rekke LO-topper fra hele Norden slår hun nå tilbake mot sosialdemokratenes jakt etter Høyre-velgere. De mener sosialdemokratiet vinner valg i fagbevegelsen - ikke i sentrum.


- Jeg vil minne om da Arbeiderpartiet glemte sine røtter og fagbevegelsen i 2001. Det ble en katastrofe. Uten LO er Ap sjanseløse, sier LO-leder Roar Flåthen.


Skremmeskudd


I går sa Danmarks Helle Thorning-Schmidt til Klassekampen at de sosialdemokratiske partiene ikke lenger er arbeiderpartier. Men Roar Flåthen mener det nettopp er i arbeidslivet at de sosialdemokratiske partiene kan vinne valg også i framtiden.


- Arbeidslivspolitikken er det feltet der det er størst forskjell mellom blokkene. Der taper høyresida, for de greiene der vil ikke folk ha, sier Flåthen.


LO-lederen sender dermed et skremmeskudd i retning partisekretær Raymond Johansen, som i et internt Ap-notat foreslår at partiet i større grad må jakte på velgere som i dag stemmer Høyre.


Savner Gerhardsen


- Får du mobilisert dine medlemmer til å stemme på Ap når partiet nå vil innføre EUs vikarbyrådirektiv?


- Det kommer helt an på hvordan innføringen av direktivet blir. Vi deler målene om et inkluderende arbeidsliv der faste ansettelser er normen, sier LO-leder Roar Flåthen noe kryptisk.


Leder i Handel og Kontor Sture Arntsen tror også hans medlemmer vil stå på barrikadene for en ny rødgrønn periode i 2013, men sier til Klassekampen at han savner sosialdemokrater av den gode, gamle typen.


- Før hadde vi politikere som forsto vanlige folks situasjon og problemene de strevde med. Jeg skulle ønske vi fortsatt hadde sosialdemokrater av Gerhardsens støpning, ikke bare politikere som presenterer et ferdig svar til arbeidsfolk og ber dem stemme på det, sier han.


Også LO-sekretær Trine Lise Sundnes advarer Jens Stoltenberg mot katastrofevalget i 2001, der Ap havnet på kant med fagbevegelsen og fikk fattigslige 24,3 prosent av stemmene - sin dårligste oppslutning siden 1924.


- I 2001 fjernet Ap seg fullstendig fra sitt eget grunnfjell. De evnet ikke å holde på grunnfjellet, og det gikk helt på tverke, sier hun.


Stoler på Löfven


I Sverige har sosialdemokratene lenge jaktet på den såkalte «midten-velgeren» - de høyt utdannede velgerne i storbyene som vipper mellom Ap og Høyre. Wanja Lunby-Wedin i svensk LO mener strategien har vært helt forfeilet.


- Vi mistet troverdigheten som arbeiderparti. Det skyldtes først og fremst manglende selvtillit på våre egne løsninger, og at vi i stedet løp etter velgerne på høyresidens premisser, sier hun.


I Sverige er «Sossarna» nå i krise med målinger ned på 20-tallet. Mye av problemene tilskrives Moderaternas nye linje, der høyresida har nærmet seg sosialdemokratiet både retorisk og politisk.


Lundby-Wedin har imidlertid troen på at sveiseren Stefan Löfven er mannen som kan gjenreise det som en gang ble kalt kronjuvelen i det europeiske sosialdemokratiet.


- Mange har spurt om vi forstår hvordan arbeidsfolk har det. Det spørsmålet trenger man ikke stille lenger. Stefan har arbeiderklassen i hele sin kropp. Bare i kraft av å være den han er har han igjen plassert oss til venstre for sentrum, sier den svenske LO-lederen.


Høyre og Frp på retur


Roar Flåthen forteller stolt at Høyre og Frp er på retur i fagbevegelsen. Ved forrige valg stemte 54 prosent av LO-medlemmene Arbeiderpartiet.


- Uten våre medlemmer vinner Ap i alle fall ikke noe valg. Vi var avgjørende i 2005 og 2009, og vi blir avgjørende igjen i 2013.


Mens Jens Stoltenberg i går sa til Klassekampen at Arbeiderpartiet ikke lenger kan vinne valg på sosial tilhørighet, mener LO-lederen at det er nettopp det partiet skal.


- Vanlige arbeidstakere ser at de er tjent med en regjering som stiller seg på fagbevegelsens side, mens høyresida tross ny retorikk konsekvent stiller seg på arbeidsgivernes side.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45