Tirsdag 21. februar 2012 Innenriks

Jens har to uker på seg

DÅRLIG TID: Ap-ledelsen frykter at fylkesårsmøtene i partiet vil gi et rungende nei til vikarbyrådirektivet. Derfor vi de nå hasteinnføre direktivet i løpet av de to neste ukene.

- Jeg er sikker på at regjeringen er ferdig med vikardirektivet om svært kort tid, sier stortingsrepresentant Steinar Gullvåg (Ap).


Toppene i Arbeiderpartiet vil for enhver pris unngå en frontkollisjon med grasrota i eget parti over det betente direktivet. Det betyr at saken må kvitteres ut allerede denne eller neste uke.


Da starter nemlig fylkesårsmøtesesongen i Arbeiderpartiet.


Motstanderne av direktivet har mobilisert kraftig så langt i årsmøtesesongen, og vil kjempe hardt for å få partiet til å si nei når fylkeslagene holder sine årsmøter.


Vann på mølla


Ap vil forhindre at saken i det hele tatt kommer opp i fylkeslagene, ved å kvittere ut saken i regjeringen allerede før Finnmark Ap samles til årsmøte 2. mars.


Det bekrefter flere kilder i de rødgrønne partiene på Stortinget.


Steinar Gullvåg, som er arbeidslivspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, ser ingen grunn til å vente.


- Motstanderne av direktivet har jo interesse av å holde saken i gang. Så lenge regjeringen ikke har tatt noen beslutning, har motstanderne håp om at den lander på et annet standpunkt enn Aps stortingsgruppe, og dermed får de vann på mølla.


- Spesielt av Ap


SVs Karin Andersen er uenig, og sier regjeringen trenger god tid på å behandle alle sider av saken.


- Vi må bruke så mye tid vi trenger, særlig for å få på plass en tiltakspakke som sørger for at vi ikke legger opp til mer vikarbruk. Jeg vil oppfordre alle i fagbevegelsen til å stå hardt på for å snu Ap i denne saken.


- Men er den ikke i realiteten allerede avgjort, ettersom Aps stortingsgruppe vil gå for direktivet?


- Jeg nekter å si at vi har tapt. Og la meg legge til: Det vil være meget spesielt om Ap, som advarer så kraftig mot Høyres og Frps arbeidslivspolitikk, skulle gå til nettopp disse partiene for å sikre flertall i Stortinget.


Men Aps Gullvåg står på sitt.


- Fristen for å implementere direktivet var i desember, så vi har vært på overtid hele tida. Vi kan ikke drøvtygge på dette lenger.


- Hvordan ender saken?


- Jeg er helt overbevist om at regjeringen går for å implementere direktivet.


- SVs Karin Andersen sier det vil se «meget spesielt ut» dersom Ap går til Høyre og Frp for å få flertall i Stortinget?


- Hva er det som er så spesielt med det? Det forstår jeg ikke. Men jeg tror ikke jeg klarer å overbevise Karin Andersen i denne saken, for å si det sånn.


Foruten innflytelsesrike lokallag som Bergen, Stavanger og Trondheim Ap har Møre og Romsdal Ap sagt nei til vikardirektivet.


Dersom regjeringens behandling av saken trekker ut, vil Ap-ledelsen måtte bruke betydelige krefter for å forhindre at fylkeslagene vedtar uttalelser mot direktivet.


Stemningen på Ap-grasrota er imidlertid ikke entydig. Nordland Ap gikk denne helga inn for å implementere direktivet da fylkeslaget denne helga tyvstartet årsmøtesesongen.

Artikkelen er oppdatert: 21. februar 2012 kl. 13.27