Tirsdag 27. mars 2012 Utenriks

På tomgang i hengemyra

SER FRAMOVER: Mens USA og Nato famler i mørket i Afghanistan, forsøker regionale ledere å legge planer for en framtid uten amerikanerne.

Landene i Afghanistans omegn legger nå planer for en tid uten USA og Nato, som etter planen skal trekke sine militære styrker ut av Afghanistan i 2014. En konferanse om det krigsherja landet samlet regionens ledere i Tadsjikistans hovedstad Dusjanbe i går. Samtidig får USA hard medfart i en ny rapport fra organisasjonen International Crisis Group (ICG) for måten de opererer i Afghanistan på.


Blant deltakerne ved konferansen var Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Det siste halvåret har forholdet mellom USA og Iran vært på bristepunktet etter Israels og USAs trusler om militære angrep på Irans atomanlegg. Ahmadinejad lot ikke sjansen gå fra seg til å lange ut mot USAs rolle i nabolandet.


- Grunnen til alt som er galt i Afghanistan, er det faktum at Nato, og aller mest USA, er på afghansk jord, sa Ahmadinejad i talen sin.


«Ny tid»


USA invaderte Afghanistan i 2001. Barack Obama har bestemt seg for å avslutte fiaskoen i 2014. Afghanistans president Hamid Karzai og Pakistans president Asif Ali Zardari deltok også på konferansen i Dusjanbe, sammen med utenriksministre fra rundt 40 andre land. De skulle diskutere hvordan Afghanistan skal se ut og hvordan spørsmål rundt vann, energi og handel skal løses i regionen etter at amerikanerne forsvinner.


Iran har også sterke interesser knyttet til Afghanistan. Utenrikspolitisk forsker og kommentator Helge Lurås mener at det å redusere USAs innflytelse i regionen står øverst på den iranske prioriteringslista.


- Det som svekker USA, anser det iranske regimet at vil styrke dem, sier han.


En amerikansk uttrekning av soldater fra Afghanistan vil svekke USAs innflytelse i hele regionen. Derfor ønsker Iran at uttrekningen skal skje «så fort som mulig».


- Iranerne ser det nok sånn at så lenge USA er stasjonert i Afghanistan, så kan de bruke det som en base for operasjoner inn i Iran, blant annet med droner, men i verste fall som en invasjon, sier Lurås.


På konferansen Irans president Mahmoud Ahmadinejad USA klar beskjed om å gjøre alvor av planene om å hente soldatene hjem. Han signaliserte også at amerikanerne må revurdere eventuell tro om «allmektighet».


- Tida da Nato og USA kunne diktere sine betingelser til verden er forbi, sa Ahmadinejad.


Det ble for sterk kost for konferansens amerikanske delegasjon, som forlot salen i protest. Men Lurås gir Irans president medhold i vurderingen av USA innflytelse i regionen.


- Det er en objektivt grei beskrivelse av situasjonen. Det vil også de fleste amerikanere måtte si seg enig i, selv om de fortsatt klamrer seg til troen på at de kan ha noen gjenværende baser i Afghanistan og drive kontraterrorvirksomhet og potensielt bruke det som et geopolitisk springbrett til innflytelse i hele regionen, sier han.


Slakter forhandlinger


USAs og Natos uttalte mål er å etterlate seg afghanske institusjoner sterke nok til å forhindre at det bryter ut full borgerkrig. Samtidig har USA vært i forhandlinger med Taliban om en politiske løsning siden 2010. Men for to uker siden trakk Taliban seg fra forhandlingene på grunn av det de beskriver som «amerikanernes uberegnelige og vage standpunkter». USA har blant annet ikke overholdt løfter om å løslate fem av organisasjonens ledere fra fengsling på Guantánamo.


I en ny rapport feller International Crisis Group en knusende dom over USAs rolle i det de beskriver som «mislykkede forhandlinger med Taliban». Den Brussel-baserte organisasjonen mener forhandlingene ikke vil legge til rette for stabilitet ettersom de er dominert av USA og ødelegges av den afghanske regjeringens «halvhjertede» tilnærming.


«Forhandlingsagendaen har vært dominert av Washingtons ønske om å få et anstendig mellomrom mellom sin egen planlagte tilbaketrekning og muligheten for nok et blodig kapittel i denne konflikten», heter det i rapporten.


ICG mener opprørere, regjeringsmedlemmer og krigsprofitører som vil sabotere diplomatiske løsninger forstår at det internasjonale samfunnets øverste prioritet er å forlate Afghanistan, med eller uten en avtale, og at den internasjonale involveringen i forhandlingene har styrket slike «sabotører».


Helge Lurås mener rapporten oppsummerer en utvikling man har sett over lang tid.


- Man har lenge sett at disse forhandlingene har svært få muligheter til å lykkes. Dette er mer eller mindre en måte å dekke over egen tilbaketrekning, som skal sikre at man kan reise med æren i behold, selv om det ikke er noen reell løsning på bakken, sier han.


En allerede falleferdig politisk situasjon ble ytterligere rammet da den amerikanske soldaten Robert Bales massakrerte sytten sivile afghanere tidligere i mars. Ni av dem var barn. I går skjøt og drepte en mann ikledd afghansk uniform to Nato-soldater inne på en amerikanske base sør i Afghanistan.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.46