Mandag 2. april 2012 Utenriks

Clinton truer Damaskus

GÅR HARDT UT: 75 land stilte på «Syrias venners» møte i Istanbul i går. Hillary Clinton truer med «alvorlige konsekvenser» dersom ikke Damaskus stopper angrep mot sivile.

- Vi nekter å godta en situasjon der tanks skyter kvinner og barn. Det er viktig at vi snakker med en stemme. Budskapet vi sender til det syriske regimet må være veldig tydelig, veldig presist. Blodbadet i Syria må stoppe.


Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan brukte store ord da han åpnet det andre møtet i den løse sammenslutningen som kaller seg «Syrias venner» i Istanbul i går.


Ifølge Al-Jazeera understreket Erdogan at det syriske folk har rett til å forsvare seg mot undertrykking.


Stort oppmøte


Representanter for 75 land deltok på konferansen, der målet var å samordne forsøkene på å få regimet i Damaskus til å avstå fra vold. Ifølge BBC var møtet det største som har vært avholdt i løpet av det året konflikten i Syria har vart.


Blant deltakerne var USAs utenriksminister Hillary Clinton og en rekke vestlige og arabiske toppdiplomater.


Fra Norge deltok UDs statssekretær Torgeir Larsen (AP).


Kina og Russland møtte ikke, som de heller ikke gjorde på det første møtet i «Syrias venner» i Tunis 24. januar.


Heller ikke Kofi Annan, som er utnevnt av FN og Den arabiske liga til spesialutsending til Syria, deltok. Dette fordi Annan i dag skal holde en Syria-orientering i FNs sikkerhetsråd i New York.


Et viktig spørsmål på konferansen var hvorvidt sanksjonene mot Syria bør trappes opp, samt hvordan man kan støtte Kofi Annans arbeid for å få satt i verk sin fredsplan.


- I hvilken grad man vil være i stand til å øke presset mot Syrias president Bashar al-Assad avhenger i stor grad av hvor langt Qatar og Saudi-Arabia er villige til å gå når det gjelder å gi økt støtte til opprørerne, sier Syria-kjenner Kai Kverme til Klassekampen.


Avviser Annans fredsplan


Etter at Assad så seint som torsdag sa at han aksepterte fredsplanen til Kofi Annan, gikk en talsmann for Assad-regimet fredag ut og erklærte at den syriske hæren ikke vil trekke seg ut av syriske byer før «fred og sikkerhet råder», samtidig som han erklærte seier over opposisjonen.


- Nå har kampen om å befeste stabiliteten og gå videre mot et fornyet Syria begynt, sa talsmann for det syriske utenriksdepartementet Jihad Makdisi.


Kofi Annan sa fredag at han ikke ser noen tegn til at volden blir mindre i Syria, og krevde at regimet øyeblikkelig innfører våpenhvile.


NTB meldte i helga om granatregn i opprørsbyene Homs og Hama, og harde kamper i Deir Ezzor øst i landet. Minst 16 skal være drept, av dem åtte soldater.


Kai Kverme beskriver situasjonen som fastlåst, og peker på at tross proklamasjoner fra Damaskus, så dør det fortsatt mange i kamper i Syria.


- Det er mange ord på alle hold. Assad-regimet messer om kamp mot terrorister, men det er klart at den langvarige kampen også koster mye for regimet, sier han.


- Bryter løfter


- Syrias president Bashar al-Assad bryter sine løfter når han igjen går til angrep på syriske byer og landsbyer, sa Hillary Clinton i går.


- Lista over løftebrudd er allerede lang. Assad må stanse angrepene mot sivile eller være forberedt på alvorlige konsekvenser, advarte hun.


- Vårt budskap til dem som gir ordrene og dem som utfører dem, er klart: Stans drapene på deres medborgere, eller ta konsekvensene, sa Clinton.


Opposisjonen i Syria hevder at de nå er mer samlet, og gikk fredag ut med hard kritikk av Den arabiske liga for ikke å presse hardere på det syriske regimet.


Opposisjonen hadde håpet på en krassere uttalelse fra Ligaens toppmøte i Bagdad torsdag. Medlemmene i Ligaen er også uenige om hvorvidt opprørerne i Den frie syriske hæren bør få våpenforsyninger.


Iraks statsminister Nuri al. Malik, som er sjiamuslim, motsetter seg alle planer om å bistå opprørerne med våpen. Maliki frykter et slikt alternativ vil føre til opptrapping, der Syria blir en slagmark for ulike interesser, med fare for utenlandsk intervensjon.


Ifølge Frankrikes utenriksminister Alain Juppé har landene som deltok på møtet til «Syrias venner» blitt enige om å danne en gruppe som skal se nærmere på sanksjonene mot Syria. Denne gruppen skal møtes i Paris innen 15 dager, skriver NTB.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.46