Torsdag 26. april 2012 Innenriks

Klar til å hamre løs på Frp

AVKLART: Ap-sekretær Raymond Johansen vedgår at kaoset på borgerlig side er historie. Nå vil han bruke Frp-spøkelset for å skremme sentrumsvelgere fram til valget neste år.

- Nå vet vi at Høyre og Frp danner regjering sammen dersom vi mister flertallet neste høst, sier Raymond Johansen utenfor landsstyresalen på Sentrum Scene i Oslo.


Aps partisekretær legger ikke skjul på at de rødgrønne har mistet et viktig angrepsvåpen når det ikke lenger hersker kaos om regjeringsalternativer på borgerlig side, etter at Venstre denne våren ga opp sin garanti mot Frp.


Nå blir jobben i stedet å hamre mot Fremskrittspartiet for å skremme borgerlige velgere bort fra Høyre, KrF og Venstre.


- Det er ingen grunn til å tro at Frp vil finne seg i at Høyre skal diktere alt fra innvandring til økonomisk politikk, selv om Erna Solberg hevder det. Frp er nest største parti på Stortinget, og kommer selvfølgelig til å ha stort gjennomslag i en Høyre/Frp-regjering, sier Johansen.


Det er langt fra tilfeldig at Ap-sekretæren velger Frp som hovedfiende: Ifølge valgundersøkelsen fra 2009 mener hele 70 prosent av Venstres velgere at Frp aldri bør sitte i regjering. Annenhver KrF-velger mener det samme, mens én av tre Høyre-velgere sier nei til Frp i regjering.


Krever avklaring


Til tross for at de borgerlige har nærmet seg hverandre betraktelig siden valgnederlaget i 2009, er det fortsatt uavklart hvilke partier som danner regjering dersom de rødgrønne mister flertallet.


Høyres Jan Tore Sanner har tidligere avvist overfor Klassekampen at velgerne får noe klart regjeringsalternativ før valget, slik blant annet Frp og Siv Jensen har tatt til orde for.


- Erna Solberg sier helt klart at hun vil gå i regjering med Frp etter valget. Det er dette vi nå må forholde oss til, fastslår Johansen.


I valgkampen i 2009 var uklarheten rundt regjeringsalternativer et av Aps mest brukte argumenter mot høyresida.


Men til tross for at regjeringsspørsmålet nå er mer avklart, er ikke kaoset riktig over ennå, hevder Johansen:


- Det er fortsatt helt uklart hva slags politikk en slik regjering skal føre. Vi hører hele tida om såkalte positive signaler mellom Frp og Høyre, men positive signaler forteller ikke velgerne om det er Frps eller Høyres politikk som skal følges. Det er bare røyklegging, sier Johansen.


«Retningsvalg»


Til tross for at Høyres leder Erna Solberg lenge har understreket at en Høyre-regjering kun ønsker «små skritt i en litt annen retning», sier Johansen at blåblå valgseier i 2013 vil medføre massive endringer i det norske samfunnet.


- Erna Solberg har selv sagt at hun ønsker seg et helt annet samfunn. Og vi vet godt at Siv Jensen ønsker et dramatisk retningsskifte. Derfor blir valget i 2013 et retningsvalg.


Johansen la i gårsdagens tale stor vekt på at de rødgrønne må mobilisere alle sine støttespillere for å ha håp om et historisk gjenvalg i 2013.


- Norge er rikt på folkebevegelser. Fagforeninger, kulturliv, idrett og frivillighet har sterke bånd til den sosialdemokratiske ideen om at vi løser ting bedre i fellesskap, enn hver for oss. Sammen har vi en allianse for sterke fellesskap, sa Johansen fra talerstolen.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.47