Fredag 4. mai 2012 Innenriks

- Hold dere unna 1. mai!

SKJEMMES: Torbjørn Røe Isaksen synes det er flaut at ungdomspolitikere fra høyresida saboterer 1. mai-toget. - Isaksen bommer grovt, raser FpU-leder Himanshu Gulati.

- Hva er galt med å bli hjemme og stelle i hagen som en stille protest, slik Høyre-folk gjorde i gamle dager?


Høyres Torbjørn Røe Isaksen har fått nok av det han mener er unødvendige provokasjoner fra høyresida 1. mai.


I år hadde Unge Venstre hengt opp et banner med teksten «Hysj, vi jobber» på Youngstorget, der åtte tusen fagorganiserte tirsdag trakk ut for å gå i 1. mai-tog.


Både i Stavanger og Rana måtte LO kaste medlemmer av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) ut av 1. mai-toget etter at de forsøkte å delta med egne paroler.


Skammer seg


Nå får LO støtte fra uventet hold. Høyretopp Torbjørn Røe Isaksen mener høyresidas ungdommer bør holde seg hjemme på arbeidernes festdag.


- Hold dere unna 1. mai! Det er rett og slett dårlig folkeskikk å møte opp på 1. mai bare for å ødelegge og provosere. Jeg blir beskjemmet når jeg tenker på liknende aksjoner jeg deltok i for femten år siden, sier han.


Isaksen forteller om ungdomstida i Porsgrunn, da han som nyinnmeldt Unge Høyre-medlem gikk etter toget med feiekost og parolen «noen må rydde opp etter sosialistene».


I dag skammer han seg.


- Det er mange vanlige arbeidsfolk som er ute og går i tog 1. mai. De bør få gjøre det uten å bli møtt med hets og politiske provokasjoner. Sabotasje bidrar bare til å skape en symbolsk avstand mellom høyresida og deler av arbeidstakerne, sier Isaksen.


- Men de forhåndsgodkjente i 1. mai-toget står som regel fjernt fra Høyres og Frps politikk?


- Det betyr ikke at man bør sabotere toget. FpU må gjerne arrangere sin egen demonstrasjon 1. mai, men de bør ikke ødelegge andres.


Vil ta 1. mai tilbake


FpU-leder Himanshu Gulati har lite til overs for kritikken fra Isaksen.


- Isaksen bommer grovt. Når vi stiller med paroler om lavere skatt for arbeidere er ikke det for å provosere, men fordi vi mener det er arbeidervennlig politikk. Hvis vi holder oss unna, gir vi venstresida monopol på 1. mai, sier Gulati, som understreker at også FpU-ere må finne seg i at paroler må godkjennes på forhånd.


- Vi skal sende ut informasjon til alle medlemmer om å følge de godkjenningsordningene som finnes. Vi skal ikke ødelegge, sier han.


Gulati mener det bør være et viktig poeng for høyresida å ta 1. mai tilbake.


- Jeg tror mange opplever 1. mai som en sterkt politisert dag, der mange ikke føler seg inkludert. I dag handler ikke 1. mai om å hylle arbeidere. Man hyller et knippe organisasjoner på venstresida, sier han.


- Men LO har over 800.000 medlemmer, og representerer vel således en stor del av befolkningen?


- Ja, nettopp. Frp har til tider hatt tretti prosent oppslutning blant LOs medlemmer. Da er det rart at parolene utelukkende støtter noen få organisasjoner på venstresida, framfor å dekke mangfoldet av medlemmenes oppfatninger, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.47