Fredag 13. juli 2012 Innenriks

Frykter blåblått styre

FRIR: Per Sandberg mener Erna Solberg & Co. har blitt så store til at de vil skape problemer for en rein Høyre/Frp-regjering. Nå vil han ha med sentrum på laget for å tøyle storebror på borgerlig side.

- En rein Høyre- og Frp-regjering er absolutt ikke den beste løsningen. Styrkeforholdene på borgerlig side gjør at Frp er tjent med at sentrum er med i en borgerlig regjering etter neste valg, sier Per Sandberg.


Frp-nestlederen er fortvilet etter at Venstre og KrF tidligere denne uka erklærte at de ikke vil være del av en borgerlig regjering dersom Frp og Høyre får flertall sammen.


Bønn til sentrum


Sandberg viser til at Høyre de siste årene har vokst seg til å bli suverent størst på borgerlig side, og ber nå de to sentrumspartiene revurdere standpunktet.


- Uansett hvor store vi og Høyre måtte klare å bli og uavhengig av om vi får flertall sammen, ville jeg følt meg mye mer komfortabel med å ha Venstre og KrF med i regjering. Det mener jeg selvfølgelig vil være best for sentrumspartiene selv også. Iallfall ett av disse partiene bør med, sier han.


Venstre har vedtatt at partiet skal støtte en borgerlig regjering dersom det blir borgerlig flertall i valget, og de samme signalene kommer fra KrF. Men begge partier avviser samtidig at de vil være med på det borgerlige laget dersom Frp og Høyre har flertall sammen.


Det synes Frp-leder Siv Jensen er en underlig politisk vurdering.


- Jeg synes det er veldig merkelig at KrF og Venstre sier at de ikke vil være med. Men de bestemmer selvfølgelig selv hvordan de vil bruke oppslutningen sin, sier Jensen.


Opptur


Etter å ha slitt tungt på målingene i flere år, ser Frp nå ut til å snudd trenden. En NRK-måling tatt opp denne uken gir partiet en oppslutning på 22,8 prosent, nærmest identisk med det historiske valgresultatet fra 2009.


Siv Jensen tar ikke av over tallene, men understreker at høy oppslutning også betyr at Frp forventer mye makt i en borgerlig regjering.


- Det er åpenbart at høyere oppslutning gir større politiske muskler og mer gjennomslag i regjering.


- Hva er forskjellen på en borgerlig regjering med et lite Frp og en der Frp er stort?


- Jo større vi er, jo mer åpenbar vil forskjellen fra dagens regjering bli. Høyre og Ap er veldig like innenfor helse, omsorg, samferdsel og you name it, men Frp skiller seg klart ut som et alternativ. Jeg tror velgerne husker at den forrige borgerlige regjeringen med KrF, Venstre og Høyre var ganske passiv, tam og kjedelig. Det er Frp som får fart på politikken.


- Valgforskerne mener det er større sannsynlighet for å få sentrum med på samarbeid hvis Frp er lite. Betyr det at Frp bør unngå å vokse for mye?


- Haha, da har valgforskerne i så fall misforstått. Det er ikke størrelse som avgjør hvem som samarbeider. De fire ikke-sosialistiske partiene ønsker å samarbeide fordi vi har et felles grunnlag for god politikk. Ingen av oss baserer dette på hvor store de andre er.


larsv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.48