Mandag 16. juli 2012 Innenriks

- Tjener på fremmedfrykt

FISKER: - Høyre bruker romfolket for å vise at de er «tough on crime» for egen snever partipolitisk gevinst, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Debatten om tiggende romfolk har hardnet til. Dagsavisen kunne lørdag dokumentere at det i nettdebatter flommer over av hatytringer og til dels dødstrusler mot romfolk. Natt til søndag ble fire menn pågrepet i Oslo etter å ha skutt fyrverkeri mot romfolkets leir på Årvoll. Også tidligere har det forekommet voldelige angrep mot romfolket.


Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er et politisk ansvar å motarbeide hat og fremmedfrykt i den offentlige debatten.


- Politikere må ta ansvar og jobbe for en mindre inhuman tone i debatten. Jeg synes ikke de ansvarlige politikerne bidrar til å dempe misnøyen som rettes mot en utsatt minoritet, sier han til Klassekampen.


Savner anstendighet


Spesielt er han skuffet over Høyres opptreden.


- De bruker romfolket som en mulighet for å vise at de er «tough on crime», for egen snever partipolitisk gevinst. Det er en gruppe det ikke koster noe å gå løs på, med betydelig velgergevinst. Den anstendigheten noen forbinder med byrådsleder Røsland og Høyre er fraværende i omtalen av romfolk, tordner han.


Han presiserer at Rødt ikke mener tigging er et godt alternativ.


- Rødt er ikke for tigging. Men vi kan ikke snu ryggen til de som har kommet hit. Vi støtter tiltak som hjelper folk i hjemlandet. Men til forskjell fra høyresida vil vi gi et minstemål av tilbud til de som er her.


- Hva er et minstemål av tilbud?


- Det er såpass enkelt som grunnleggende sanitære tilbud. Dusj og toalett, kort og godt. Det er ikke en varig løsning, men det vil hjelpe dem og gjøre situasjonen enklere for Oslofolk. Det er ikke bra for noen at fattige tiggere gjør fra seg i buskene. Men det er dobbeltmoralsk å rase mot det og samtidig stemme mot at de kan få gå på do et ordentlig sted, slik Høyre gjør.


Dobling på ett år


Forslaget om at Oslo kommune skulle tilby romfolk offentlige toaletter og dusjer, ble stilt av SV i bystyret for ett år siden, men fikk bare støtte fra venstresida.


- Argumentet fra Høyre var da at det ville gi økt tilstrømning av tiggere. Men i dag, ett år etter at de stemte ned forslaget, er tallet på tiggere doblet.


- Det kunne kanskje blitt enda flere om forslaget ble vedtatt?


- Jeg tviler på at romfolk kommer hit for å gå på do eller ta seg en dusj. Og da burde det vært langt flere romfolk i Trondheim (som gir sanitærtilbud, red.anm.) enn i Oslo, det er det ikke. Det er langt færre.


Media må ta ansvar


Karin Andersen, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for SV, er forferdet over tonen i debatten om romfolket.


- Jeg skjønner at folk synes det er ubehagelig og blir skremt, men det er skremmende å se hvor negative følelser folk uttrykker åpent mot en hel befolkning. Det er tilsynelatende mulig å si hva som helst, sier hun.


Hun mener media må ta et delansvar for tonen i debatten.


- De må ikke spre rykter, slik de har gjort da det ble hevdet at romfolk kan få trygdeytelser bare de selger noen gateblader. Det stemmer jo ikke.


- Hva med politikerne, har dere ansvar for debatten?


- Dette er en av sakene der det ikke er en stemme å hente, men tusenvis å tape. Når jeg uttaler meg er det ikke mange heiarop i e-postkassa, for å si det slik. Det seriøse politikere må gjøre, er å diskutere ut fra fakta, ikke snakke om en invasjon av romfolk.


- Høyresida ønsker å innføre forbud mot tigging. Hva er deres svar?


- Vi er mot tiggerforbud. Verken sosial nød eller menneskene forsvinner ved forbud. Vi må se i øynene at for mange romfolk er dette beste mulighet. Så ille er deres liv. Så må vi jobbe langsiktig. Jeg tror folk leter etter en enkel løsning. Det finnes ikke. Dette er en folkegruppe som blir uglesett og diskriminert i hele Europa.


Hatretorikk gir handling


Hadia Tajik, stortingsrepresentant for Ap, er skremt over tonen i debatten.


- Hatretorikk kan legge grobunn for handlinger som er helt uakseptable. I natt ble det skutt raketter mot romleiren på Årvoll. Det er åpenbart en uakseptabel handling, men de som har gjort det kan føle at de har backing når debatten preges av hatretorikk. Da er det viktig at noen setter foten ned, sier hun. Hun mener det er to fallgruver i debatten.


- Det ene er å umenneskeliggjøre noen, som er det vi ser i nettdebattene. Romfolk fratas menneskelighet, man bruker dyrebegreper. Det andre er umyndiggjøring og stakkarsliggjøring. I det lange løp er begge deler farlig. Oslo Ap har vedtatt at det skal være mulig å regulere pengeinnsamling i deler av byen. Det alene vil ikke løse alle problemer. De langsiktige løsningene må finnes i dialog med de det gjelder.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.48