Tirsdag 14. august 2012 Innenriks

Gir Stoltenberg skylden

ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg må ta ansvar for at regjeringskvartalet ikke var tilstrekkelig sikret. Det sier Høyre-høvding og tidligere statsminister Kåre Willoch.

- Til syvende og sist ligger ansvaret for nasjonal beredskap hos statsministeren, sier tidligere statsminister og leder for Sårbarhetsutvalget Kåre Willoch.


22. juli-kommisjonens rapport som ble lagt fram i går slakter sentrale deler av regjeringens beredskapsarbeid i forkant av terrorangrepene i Oslo og på Utøya.


Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Justisdepartementet og Statsministerens kontor peker alle på hverandre når det gjelder sikring av Grubbegata like ved regjeringskvartalet.


Gata ble besluttet stengt i ni måneder før 22. juli, men var fortsatt åpen da Breivik parkerte sin bombebil.


Willoch mener det er statsministeren som må ta ansvar for at regjeringskvartalet ikke var tilstrekkelig sikret.


- Etter seks år som regjeringssjef har Stoltenberg hatt alle muligheter til å styrke sikkerheten i regjeringskvartalet, sier han.


Vil ha nytt departement


Willoch viser til at de rødgrønne ikke har fulgt opp Sårbarhetsutvalgets forslag om å opprette et eget beredskapsdepartement.


- Ser man for eksempel på Grubbegata har jeg vondt for å tro at et så dårlig planleggingsarbeid ville skjedd om det var en enkelt statsråd som satt med det hele og fulle ansvaret, sier han.


Willoch mener det er en svakhet at Justisdepartementet har fått tilført såpass mange nye oppgaver at det ikke har kapasitet til å koordinere det overordnede beredskapsarbeidet.


- Stoltenberg har gitt departementet nye oppgaver som har tatt fokus bort fra beredskapsarbeidet, sier han.


- Men kan virkelig en statsminister forventes å ha den fulle oversikt over all beredskapen i departementene?


- Ja, i alt beredskapsarbeid er koordinering en hovedsak. Statsministeren har ansvar for å delegere arbeidet, sier han.


- Kan ikke skylde på andre


Willoch viser til Stoltenbergs egne ord fra trontaledebatten i oktober i fjor.


«Ansvaret er mitt. For politiet, helikoptrene, sykehusene og Forsvaret. Jeg tar ansvaret», sa statsministeren den gang.


- Regjeringen kan naturligvis ikke umiddelbart skifte ut hele byråkratiet, men etter såpass mange år i regjeringen kan de rødgrønne knapt skylde på sine forgjengere, sier Willoch.


Han minner om at det er politikere som utnevner toppbyråkrater som tidligere PST-sjef Janne Kristiansen.


- Når kommisjonen finner at Politiets sikkerhetstjeneste kunne gjort mer for å oppdage Breivik, må vi også spørre oss hvem det var som utnevnte PST-sjefen, sier han.


Willoch mener også erfaringene fra Lundkommisjonen har svekket de hemmelige tjenestene.


- Lundkommisjonen skapte et inntrykk av at overvåking er en slags folkefiendtlig virksomhet. Resultatet er at det daværende Politiets Overvåkingstjeneste mistet en rekke flinke folk og ble liggende med brukket rygg, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49