Lørdag 8. september 2012 Innenriks

Lover at alle skal med

REKORD: Ett år før valget er Høyre større alene enn de rødgrønne til sammen på Klassekampens ferske partibarometer. Men Bent Høie garanterer at partiet vil søke samarbeid uansett hvor stort det blir.

- Høyre vil danne regjering med alle de fire borgerlige partiene uansett hvor store vi blir, sier Høyres nestleder Bent Høie.


Partiet knuser alle på Klassekampens ferske partibarometer, med 34 prosent oppslutning. Det er ny blå rekord, og dobbelt så høyt som valgresultatet i 2009.


366 før valget får Høyre alene 63 mandater. Det er flere enn de tre rødgrønne partiene til sammen.


Ap har 29 prosent på målingen, og Jens Stoltenberg ligger dermed fem prosent bak Erna Solberg i kampen om å bli landets største parti.


Slår målingen til kan partiet danne regjering sammen med Frp uten sentrumspartiene. En mindretallsregjering med bare Høyre ville også vært aktuelt dersom det var valg i morgen.


Men det vil ikke Bent Høie høre snakke om.


- Det er et politisk mål for Høyre å samle alle de fire opposisjonspartiene. Det var det da vi var halvparten så store som nå, og det er det fortsatt.


Han avviser kategorisk at partiet har gått lei av å vente på at de øvrige opposisjonspartiene skal bli enige seg imellom om en ny regjeringskoalisjon.


- I motsetning til Arbeiderpartiet, har vi ingen plan B, slår Høie fast.


Venstre sliter


Venstre faller under sperregrensen med 3,7 prosent på målingen. Men Venstres nestleder Terje Breivik avviser at alarmen går hos partiet.


- Du skal ikke lenger tilbake enn til mandagskvelden da vi lå opp mot fem prosent. Det svinger veldig, og vi må bare stå på knallhardt for å profilere vår egen politikk framover, sier Breivik.


- Kan lille Venstre gå i regjering med et rekordstort Høyre og et svært Frp?


- Det har jeg ingen kommentar til, utover at jeg vil gratulere Høyre med svært hyggelige tall.


Tidligere har imidlertid politikere i både Venstre og KrF avvist at det er aktuelt for sentrumspartiene å sitte i regjering dersom Høyre og Frp får flertall sammen.


Ikke bare misnøye


De rødgrønne sliter tungt på målingen, med 62 mandater til sammen.


SV er under sperregrensen med 3,6 prosent. Det betyr at partileder Audun Lysbakken ville falt ut av regjeringen dersom det var valg i morgen.


Bent Høie avviser imidlertid at han tror Høyres enorme framgang utelukkende skyldes misnøye med dagens regjering.


- Det er klart folk ute i landet er lei av en idéfattig regjering som har styrt i åtte år. Men jeg tror helt oppriktig at folk støtter opp om Høyres løsninger, enten det er i skolepolitikken eller i helsevesenet, sier han.


- Mye har vært skrevet om at Høyre har endret profil. Hvor mye har det hatt å si at partiet forandret retorikk etter valgnederlaget i 2005?


- Det tror jeg er helt avgjørende. Endringen Erna Solberg påbegynte i 2006, da vi begynte å snakke om mennesker, ikke milliarder, har gjort Høyre relevante i vanlige folks hverdag på en helt annen måte enn før.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49