Fredag 21. september 2012 Innenriks

Tar nådeløst oppgjør med politikken

FERDIG: Ketil Solvik-Olsen sjokkerte alle da han takket nei til gjenvalg til Stortinget. Nå tar han et nådeløst oppgjør med norsk politikk og kollegene på Løvebakken.

- Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har kastet bort på fullstendig meningsløse debatter i Stortinget, sukker Frps Ketil Solvik-Olsen.


Det vekket voldsom oppsikt da Frp-stjerneskuddet denne uka bekreftet at han ikke tar fire nye år på Stortinget.


Nå snakker han ut i Klassekampen om det han mener er grunnleggende problemer i landets folkevalgte forsamling:


* Dårlig lønn.


* Unge, kunnskapsløse broilere får stadig flere posisjoner.


* Virkelighetsfjerne og innholdsløse debatter.


- Vi går mot et stadig mer ensartet storting der representantene har tilbrakt hele sitt yrkesliv i politikken. De har sterke meninger om næringsliv, men de aner ikke noe som helst om hva som faktisk foregår i norske bedrifter, sier Solvik-Olsen.


Har ikke råd til tinget


Mandagens nyhet om at både Solvik-Olsen og Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe, trekker seg fra Stortinget har utløst en debatt om stortingsrepresentantenes lønnsvilkår.


Solvik-Olsen er enig med dem som argumenterer for at stortingslønna på snaut 780.000 kroner er for lav.


- Ofte når jeg snakker med dyktige folk fra næringslivet eller organisasjoner, sier jeg til dem: «Dette har du så mye greie på at du burde sitte på Stortinget og vært med å bestemme.» Da kommer svaret: «Jeg har ikke råd.»


- Men 780.000 kroner er da mye penger?


- For mange er det det. Men ikke for de flinkeste folkene i privat og offentlig næringsliv, sjefer i Røde Kors og toppbyråkrater. Tjener du 1,2 millioner i året, er det en stor kostnad å skulle havne på Stortinget. Når du i tillegg tenker på all den dritten du skal ta som politiker, framstår ikke det valget som særlig attraktivt.


Lønn hadde betydning


Solvik-Olsen sier hensynet til familien har gjort det umulig å binde seg til politikken de neste fire årene.


- Hadde lønna noe å si for din beslutning om å slutte?


- Ja, det var en av flere faktorer, men det var ikke utslagsgivende. Men hvis du setter det på spissen, tror jeg både jeg og kona hadde gått inn for å fortsette hvis stortingslønna var fem millioner, sier Solvik-Olsen og ler.


Særlig SVs Snorre Valen har argumentert mot at stortingslønna er for høy. Det er forståelig, mener Solvik-Olsen.


- For Snorre Valen, som spiller i rockeband og åpenbart har mye tid, er det en kjempelønn. Men for mange av de andre Norge kunne hatt nytte av på Stortinget, vil det være et stort skritt ned.


- Meningsløse debatter


Frp-toppen mener det er en klar sammenheng mellom stortingslønna og det han oppfatter som en useriøs debattkultur på Stortinget.


- 780.000 er en drøm for dem som kommer inn på Stortinget i tjueårsalderen. Disse som kommer rett fra skolebenken og tenker: «Yes, nå skal jeg endre samfunnet!»


Han mener partiene i altfor stor grad velger å rekruttere «politiske talenter» framfor folk med erfaring fra det virkelige arbeidslivet.


- Jeg leser ofte intervjuer med AUF-ere som har fått posisjoner i et departement og som sier at de gleder seg til å lære nye ting. Men et departement er ikke livets skole. Når du er statssekretær skal du øse av din egen kunnskap, ikke lære av hva byråkratene forteller deg.


- Hva får denne utviklingen å si for debattene og for politikken?


- Vi har fått en debattkultur på Stortinget der onelinere, slagord og latterliggjøring av motparten overtar for seriøs meningsbrytning. Og dette gjelder alle partier. Det viktige har liksom blitt om man kan sin Mao eller Ayn Rand, ikke om man har praktisk, konkret kunnskap om problemstillingene som diskuteres, sier Solvik-Olsen.


Frp-toppen har selv flere års erfaring fra rederinæringen og sier erfaringen derfra har vært uvurderlig i rollen som folkevalgt.


- Jeg husker hvordan de satt der hver høst da statsbudsjettet ble lagt fram. De var fullt klar over hvor enorme konsekvenser en liten politisk endring ville få å si for virksomheten. Men på Stortinget ser man ikke noe av dette. Alt handler om å vise at man fikk en såkalt seier, å selge noe inn til media som alle uansett har glemt uka etter, sier han.


- Er alle stortingskollegene dine like ille?


- Selvfølgelig ikke. Nevnte Snorre Valen er en fyr jeg er dundrende uenig med, men som det er en fryd å debattere med. Det samme kan ikke sies om hans partifeller. Og det er likt i Ap. De har mange flinke folk, men for eksempel Helga Pedersen er en floskelmaskin uten like. Det gir ingen mening å diskutere noe som helst med henne.

Artikkelen er oppdatert: 21. september 2012 kl. 07.10