Fredag 9. november 2012 Innenriks

Tre av fem vil ha EØS

RAPPORT: Bare Sp- og Frp-velgerne vil skrote EØS-avtalen. Men nordmenn vil aller helst ha «EØS light» om de får velge.

Selv om EØS-motstanden fortsetter å vokse, har avtalen solid støtte i befolkningen.


Holder vi de usikre utenfor, vil drøyt 62 prosent av befolkningen - drøyt tre av fem - beholde dagens avtale.


Nei-sida utgjør 38 prosent, en økning på tre prosentpoeng siden mars, viser den ferske spørreundersøkelsen laget for Nei til EU, Fagforbundet og El og IT forbundet.


Bare blant Frps og Sps velgere ville flertallet stemt nei til EØS dersom det var folkeavstemning i dag.


Nei til EU-leder og EØS-motstander Heming Olaussen henger likevel ikke med hodet.


- Jeg tror også jeg ville stemt for EØS hvis jeg ikke visste hva alternativet til avtalen var, sier han.


Foretrekker alternativ


Den samme undersøkelsen viser nemlig at EØS-støtten faller dramatisk så snart nordmenn blir forelagt et alternativ til avtalen.


Dersom alternativet til EØS var en handelsavtale med EU, foretrekker hele 45 prosent av befolkningen det siste. Det er en svak oppgang fra en tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført i mars.


Kun 29 prosent vil heller beholde dagens avtale enn en løsere tilknytningsform.


Nei til EU har de siste årene jobbet aktivt mot EØS-avtalen, blant annet ved å utarbeide en omfattende rapport om alternativer til avtalen. Olaussen mener funnene tyder på at arbeidet har båret frukter.


- Dette beviser at folk flest egentlig ønsker seg noe annet enn det vi har i dag. Da skylder politikerne oss å ta denne debatten i valget, sier han.


- Men mange hevder at det er lite relevant om folk ønsker handelsavtale, fordi de ikke vet hva en handelsavtale er for noe?


- Vet folk hva EØS er, da? Det er minst like vanskelig å forså, vil jeg påstå. Dessuten har vi jo handelsavtaler med en masse land over hele verden, så det er ikke noe mystisk ved det.


Slår tilbake mot Ap


Kritikken mot EØS-avtalen har tiltatt voldsomt i fagbevegelsen de siste månedene. En stor gruppe forbund ønsker at LO-kongressen neste vår skal gå inn for å reforhandle avtalen, slik at den ikke berører norske arbeidslivsbestemmelser.


Flere EØS-tilhengere i Ap advarer LO mot å sette avtalen i spill, ettersom de rødgrønne partiene er delt i spørsmålet.


Jan Olav Andersen, som er tillitsvalgt i El og IT forbundet og SV-medlem, avviser kritikken fra Ap.


- Noen påstår at det bare er en luguber krets av venstreradikale fagforeningssjefer som driver dette fram. Det er tøv. Forbundene tar denne debatten fordi EØS oppleves som et stadig større problem for våre medlemmer. Hvis vi ikke tok bekymringene fra grunnplanet videre, hadde vi ikke gjort jobben vår, sier Andersen.


Også Olaussen irriterer seg over kritikken fra Ap.


- Det er selvfølgelig helt greit å være for EØS. Men jeg synes ikke det er greit å latterliggjøre alle som har et annet standpunkt. Nei til EU tar ikke denne diskusjonen fordi vi vil splitte det rødgrønne laget, men fordi den er viktig. Så vi håper sterkt at EØS blir et viktig tema i valgkampen, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.50