Torsdag 31. januar 2013 Kultur og medier

Løfter e-boksalget

Amazons salg av e-bøker økte med 70 prosent i fjor.

- Vi ser overgangen vi har ventet på, erklærer Amazon-sjef Jeff Bezos.


I går la han fram selskapets tall for 2012, som viser en kraftig vekst i salget av elektroniske bøker.


- E-bøker er blitt en milliardkategori for oss, og veksten går fort - med rundt 70 prosent økning siste år. I kontrast til dette opplevde vi i desember den laveste veksten i salget av papirbøker på 17 år med en oppgang på bare fem prosent, sier Bezos i en pressemelding.


Amazon er verdens desidert største nettbutikk og vokser seg stadig større. Den totale omsetningen økte i fjor med nesten 30 prosent og passerte svimlende 61 milliarder dollar.


Aggressiv kjempe


- Dette er urovekkende, sier Tore Slaatta, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo.


Han viser til at Amazon er en aggressiv part i forhandlinger med forlag og bransjeorganisasjoner. Selskapet, som stadig havner i rettssaker, bruker makten sin til å presse priser, oppløse bransjeavtaler og omgå skattelovgivning i flere land. Spesielt urolig er Slaatta for at Amazon selger e-bøker som bare kan leses med selskapets egne lesebrett og apper.


- Amazon er i ferd med å bli en monopolist som kontrollerer både maskinvare og innhold. Det likner Apples strategi, men Amazons er enda mer lukket, sier Slaatta.


Også Kjersti Myre Lessum, leder for den norske nettbutikken Bokkilden, er skeptisk til Amazons Kindle-format.


- Det er et veldig lukket system. For oss er det vanskelig å forklare kundene våre at vi ikke kan selge bøker til Kindle-fordi Amazon stenger andre aktører ute, sier hun.


Kan hindres av boklov


Som konkurrent er Amazon skummel, mener Lessum.


- Konkurransen fra Amazon er veldig utfordrende. Selskapet er kjent for å gå inn i nye markeder, dumpe prisene og vokse seg stort. Men så lenge vi har en ordning med fastpris på bøker, er det norske markedet forhåpentligvis ikke så interessant for Amazon, sier Lessum.


For å hindre at norske bokhandlere blir utkonkurrert av Amazon, trengs en boklov som sikrer fastpris på norske bøker, mener professor Tore Slaatta.


- Det eneste fornuftige å gjøre i denne situasjonen er å innføre fastpris på norske bøker. Det demmer opp for hva internasjonale giganter kan foreta seg, og det bedrer vilkårene for de små aktørene. Hvis ikke kan de store bruke sin økonomiske kraft til å dumpe prisen på bøker, sier han.


Ikke problemfritt


Det er skapt en illusjon om at e-boka er en problemfri teknologi, mener Slaatta.


- Men det er den ikke. Riktignok er det utrolig lett å få tilgang til e-bøkene. Men når du skal lese dem, arbeide med teksten og bevare den, blir det verre. E-bøker er ikke så stabile som papirbøker. Teknologien er skjør, man er avhengig av strøm, og den blir lett skadet. Bare det å rote bort den fordømte laderen til lesebrettet, blir et kjempeproblem. Men dette er vi forbrukere tydeligvis villige til å leve med i dag. Vi får et mer og mer sårbart samfunn, sier medieforskeren.


Han oppfordrer norske bokkjøpere til å bruke sin forbrukermakt målrettet:


- Norske forbrukere bør bevisst velge andre bokhandlere på nettet. Det må være strategien for å sikre et mangfoldig marked, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.51