Tirsdag 19. februar 2013 Utenriks

Dobbel jubel i allierte land

OPTIMISME: Det er feiring både i Venezuela og Ecuador. Hugo Chávez kom hjem fra Cuba i går, og Rafael Correa vant en brakseier i presidentvalget i Ecuador søndag.

Det var grunn til fest på venstresida i Latin-Amerika i går. Samtidig som Ecuadors president Rafael Correa Delgado (49) proklamerte en ventet, men overveldende valgseier, kom den overraskende nyheten om at hans nære allierte, Venezuelas president Hugo Chávez Frías (58), hadde vendt tilbake til hjemlandet.


Behandlet på Cuba


Chávez, som ble gjenvalgt med rundt 54 prosent av stemmene i oktober i fjor, har blitt behandlet for kreft på Cuba fra desember. Han var for syk til å komme hjem til den planlagte innsettelsesseremonien i januar, som fortsatt er utsatt på ubestemt tid.


Chávez har ikke vist seg offentlig siden operasjonen 11. desember. Opposisjonen har vært svært kritisk til manglende åpenhet rundt hans sykdom, og spekulasjonene har vært mange om den kreftsyke presidentens tilstand.


Bildene som ble offentliggjort fredag, av Chávez i sykesengen med en avis, omkranset av sine døtre, var de første fotobevisene på at han fortsatt er i live etter operasjonen.


Visepresident Nicolás Maduro har styrt Venezuela i Chávez’ fravær. Maduro bekreftet i går at presidenten har vendt tilbake til hjemlandet og sa til nyhetskanalen TeleSur at Chávez skulle få videre behandling på et militærsykehus i Caracas.


Møtt med jubel


Venezuelansk fjernsyn viste i går, ifølge NTB, bilder av regjeringsmedlemmer som jublet over at Chávez var kommet hjem. Og straks nyheten om hjemkomsten ble kjent, begynte fyrverkeriet å sprake over flere nabolag i Caracas.


- Vi er kommet hjem til vårt fedreland Venezuela. Takk, Gud. Takk, mitt elskede folk, het det i en melding fra Chávez på Twitter, ifølge NTB.


- Jeg holder fast ved troen på Jesus Kristus og på tilliten til mine leger og sykepleiere, het det i twittermeldingen.


Selv om Chávez tydeligvis er frisk nok til å tåle en flere timer lang flyreise, hersker det fortsatt stor usikkerhet om helsetilstanden hans, skriver nyhetsbyrået Reuters, ifølge NTB. Medarbeidere betegner tilstanden som «komplisert».


Vant stort i Ecuador


Samtidig som venezuelanerne feirer hjemkomsten til sin syke president, kan hans nære allierte Rafael Correa notere nok en valgseier.


Correa vant som ventet presidentvalget i første valgomgang med god margin.


Da Klassekampen gikk i trykken meldte TeleSur at med drøye 58 prosent av stemmene opptalt lå Correa an til rundt 60 prosent av stemmene, mens hans nærmeste konkurrent Guillermo Lasso lå an til 23,57 prosent av stemmene. Dette er samme mønster som tegnet seg i to ulike valgdagsmålinger.


Ifølge TeleSur lå også Correas parti Alianza Pais an til å få flertall både i parlamentet og i regionforsamlingene, med henholdsvis 51,36 og 52,42 prosent. Hvordan dette fordeler seg i antall delegater var ikke klart i går. Det ble på forhånd sagt at Correas parti trengte 69 av de 137 setene i parlamentet for å få rent flertall der og 92 seter for å få et absolutt flertall som behøves for grunnlovsendringer.


Reuters skriver at Correas dundrende valgseier vil kunne føre til at han overtar Chávez’ rolle som den mest frittalende Washington-kritikeren i Latin-Amerika, i en situasjon der Chávez er passivisert av sin kamp mot kreften.


Correa vurderes nå som den sterkeste latinamerikanske stemmen som tar til motmæle mot USAs frimarkedspolitikk.


Correa dediserte sin seier til Chávez, som igjen hilste Correas gjenvalg fra sykesengen. Venezuelas president sa ifølge Reuters at Correas seier var en seier for hele Alba-alliansen-blokken av venstreorienterte land i Latin-Amerika og Karibia.


- Det er en seier for Alba, for de bolivarianske og sosialistiske kreftene i vårt Amerika og vil hjelpe til å konsolidere en forandringens æra, het det i erklæringen fra Chávez.


- Dette er ikke bare en seier for Ecuador. Det er også en seier for det store hjemlandet Latin-Amerika, erklærte Correa og sverget at han ville stille opp «overalt der vi kan være til nytte, overalt der vi kan best tjene våre medborgere og våre latinamerikanske brødre».

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52