Tirsdag 26. mars 2013 Utenriks

Global vårløsning i Tunis

TREFFES I TUNIS: Over 4000 organisasjoner og 70.000 deltakere er på plass når Verdens sosiale forum i dag braker løs i den arabiske vårens fødeland.

De møtes igjen, aktivister og organisasjoner fra hele verden. Over 4000 organisasjoner, bevegelser og grupper deltar i Verdens sosiale forum (VSF), som starter i dag i den tunisiske hovedstaden Tunis.


Ifølge den tunisiske avisa al-Chourouk, skal så mange som 70.000 mennesker delta på forumet. Årets hovedtema er karama - verdighet på arabisk.


Verdens sosiale forum har valgt å holde sin konferanse i Tunisia, landet der de arabiske opprørene fikk sitt startskudd i 2011. 14. januar 2011 flyktet Tunisias daværende president gjennom 23 år, Zine El Abidine Ben Ali, fra landet.


To uker seinere startet egypterne sitt opprør. Dominoeffekten av disse opprørerne nådde snart Libya, Jemen og nå Syria, der situasjonen har utviklet seg i retning av en borgerkrig.


Verdighet


Det er ingen tilfeldighet at VSF i år har verdighet som hovedtema. De arabiske opprørene handlet i bunn og grunn om verdighet, om at alle har et krav til et verdig liv. Det innebærer brød, frihet og sosial rettferdighet.


- Vi er stolte over at konferansen i år finner sted her i Tunis. Selv har jeg meldt meg på som frivillig i arbeidet med organiseringen av en så stor begivenhet, sier farmasistudenten Sohail Hadfi (24) til Klassekampen.


Arrangørene har satt opp telt midt i sentrum av den tunisiske hovedstaden, der deltakerne kan registrere seg. Noen få meter unna feirer tunisierne en årlig folkefestival, og tunisisk folkemusikk fyller gatene.


- Det er en tilfeldighet at denne folkefesten faller samtidig med at vi står her og registrerer deltakerne til VSF, men vi er glade for den ekstra stemningen dette gir våre gjester, sier Hadfi.


Ifølge Hadfi har tunisiske medier skrevet litt om forumet, og tunisisk tv hadde noen minutters innslag om arrangementet.


- Men vi hadde håpet på mer, og regner med at mediene vil gi mer dekning av konferansen, når den starter, sier han.


Motpol for rettferdighet


VSF er et globalt nettverk av sosiale bevegelser og organisasjoner som samles hvert andre år, og ble arrangert for første gang i den brasilianske byen Porto Alegre i 2001. Forumet ble opprinnelig startet som en motvekt til Verdens økonomiske forum, som samler verdens økonomiske og politiske eliter til årlig treff i den sveitsiske alpebyen Davos.


Under mottoet «En annen verden er mulig» bringer VSF sammen folk fra bondebevegelser, fagforeninger, miljøbevegelse, kvinneorganisasjoner, urfolkgrupper, studentbevegelse og andre felt.


Selv definerer VSF seg som en åpen arena for utveksling av erfaringer mellom ikke-statlige organisasjoner og bevegelser, som alle jobber aktivt for mer solidaritet, mer demokrati og en mer rettferdig verden.


VSF er ofte referert til som den globale rettferdighetsbevegelsen. Aktivistene som deltar på forumet mener at Verdens økonomiske forum er ett av flere arenaer der verdens mektigste aktører jobber for å opprettholde og bevare en nyliberal verdensorden, som ifølge aktivistene fører til mer internasjonal urettferdighet, sosialt, økonomisk og politisk.


Drømmer om noe bedre


På en kafé i hovedgaten i Tunis, Habib Bourguiba-gaten - der hundretusener av demonstranter i januar 2011 tvang den daværende diktatoren Ben Ali til å flykte - kommer Klassekampen i prat med Fathi Hamadi (29).


Han har tatt veien fra byen Gabes i sør til hovedstaden på jakt etter en jobb, og har tre års høyskoleutdannelse innen IT.


- Jeg fikk aldri mulighet til å bruke min utdanning i yrkeslivet. Jeg har i mange år jobbet med å distribuere flaskevann til supermarkeder. Jeg drømmer om et verdig liv. Et liv der jeg kan tjene nok til å kunne gifte meg og forsørge en familie, sier han.


Revolusjonen har ikke gjort livet noe bedre for ham. Tvert imot snakker han om enda verre tilstander.


- Arbeidsledigheten øker, prisstigningen er skyhøy og fattigdommen øker i landet. Folk sliter virkelig, mer enn noen gang, med å komme seg gjennom hverdagen.


Hamadi har ikke fått med seg at VSF finner sted i Tunisia, men når han får vite om den sier han:


- Det høres ut som om Tunisia for tida er full av folk som virkelig drømmer om en mer rettferdig verden. Det liker jeg. Det gjør godt å vite at noen tenker på oss fattige, sier han og smiler.


Venninnene Iman Tohemi (20) og Hanan Tebib (19) har heller ikke hørt om forumet. Klassekampen snakker med dem mens de nyter folkloristiske forestillinger midt i byen.


- Vi har ikke fått med oss begivenheten. Det kan ikke ha vært mye om dette i mediene. Tunisierne har så mange problemer at dette nok har overskygget denne konferansen, sier jentene, som begge studerer matematikk ved Manar-universitetet.


Fra hele verden


På Manar-universitetet i Tunis, der forumet foregår, har folk begynt å strømme til. Allerede noen dager før den offisielle åpningen av konferansen, er et par hundre aktivister allerede samlet ved Det naturvitenskapelige fakultetet for å overvære Det tredje verdensforumet for frie medier.


Inne i forelesningssalen er diskusjonen i gang om forfølgelse av journalister, og medier som kontrolleres av sterke økonomiske interesser, for ikke å snakke om nødvendigheten av å sikre en fri presse.


Utenfor står Diana Senghor fra Senegal, og tar seg en røykepause. Hun er en del av Panos-instituttet, et nettverk av frivillige organisasjoner som jobber med å sikre at informasjon blir brukt til å skape offentlig debatt, mangfoldighet og demokrati.


- Vi ønsker at å få fram de fattigste, og bruker nettverket vårt til å fremme stemmer som overses i de etablerte mediene. Vi ønsker å jobbe fram en demokratisering av mediene, sier hun.


- Hvorfor har du reist hit til Tunis for å delta på VSF?


- Jeg tror en ny verden er mulig. Derfor er jeg her og kjemper for den verden jeg ønsker å være med på å skape. Mediene er ikke frie før de får de nødvendige ressursene. Vi tror på medier som kontrolleres av lokale samfunn, sier hun.


amal.wahab@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52