Lørdag 6. april 2013 Utenriks

Følger feilslått spor

BESØK: Forsker Hilde Henriksen Waage har ingen tro på at USA vil få til noen fredsløsning i Midtøsten. - Så lenge USA kun presser den svake parten oppnår de ingenting, mener hun.

USAs utenriksminister John Kerry setter i helga igjen kurs for Midtøsten. Besøket er det tredje på en måned.


- Det er nokså stor aktivitet nå for å forsøke å gjenoppvekke den steindøde fredsprosessen, sier professor Hilde Henriksen Waage.


Midtøstenkjenneren viser til at USAs president Barack Obama nylig besøkte Midtøsten, og at også Norges utenriksminister Espen Barth Eide denne uka har vært på en tre dager lang reise der.


- Dessverre har jeg liten tro på USA. Obama mislyktes i første periode, og var sterkt opptatt av å skru ned forventningene foran besøket nå. Kerry virker oppsatt på å «få gjort noe» med konflikten, men det gjenstår å se hva det å få gjort noe betyr.


Følger samme spor


Waage mener Vesten følger det gamle sporet, som kun går ut på å presse den svake part, palestinerne, til stadig flere innrømmelser, for i det hele tatt å få et løfte om å starte samtaler igjen.


- Slik har Vesten holdt på i 20 år, siden Oslo-avtalen: De presser og skviser stadig nye innrømmelser ut av palestinerne, uten samtidig å presse Israel til å innfri krav, sier hun.


Waage viser til den stadige utbyggingen av israelske bosettinger på palestinsk jord. Hun påpeker at da USA i 2010 presset Israel til å stanse bosettingbyggingen på Vestbredden i ti måneder, så akselererte Netanyahu samtidig byggingen i Øst-Jerusalem og satte full fart på byggingen igjen på Vestbredden etter at de ti månedene var over.


Presser for avtale


Espen Barth Eide hadde med seg et mandat fra giverlandsgruppa for Palestina om å legge press på palestinerne og Israel for å få igang igjen samtaler om en fredsavtale og en tostatsløsning.


Den norske utenriksministeren møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas. Eide meldte ifølge NTB at Netanyahu forsikret at Israel fortsatt ønsker en tostatsløsning, men ikke lovet noen konkrete tiltak for å få til dette.


Abbas forplikter seg nå på at Palestina skal legge vekk alle framstøt overfor FN-organisasjoner, og vil dermed ikke ta noen initiativer for å anlegge sak mot israelere i Den internasjonale straffedomstolen (ICC).


Eide sier til NTB at mulighetene for en tostatsløsning mellom Israel og Palestina vil dø ut om «relativt kort tid» - han antyder to-tre år - dersom det ikke snart blir noen form for bevegelse.


Waage rister på hodet over det tidsperspektivet. Hun mener toget er gått for tostatsløsning for lenge siden:


- I alle fall dersom ikke USA endrer sin politikk fundamentalt, og bruker sine muskler til å presse sin nære allierte Israel, den sterke part, til å få på plass ei løsning.


Hun ser likevel uttalelsen fra Eide som et uttrykk for at norske myndigheter innser alvoret i situasjonen, og roser Norge for i alle fall å prøve.


- Det forskere som meg har sagt lenge, at timeglasset renner ut, at palestinerne miser alt, ikke får noen stat, det har i alle fall seget inn hos norske myndigheter. Om USA har skjønt det, er jeg mer i tvil om.


Intet nytt forslag


John Kerry starter besøket i Tyrkia, og kommer mandag til Israel. Der skal han møte Netanyahu, før han drar til Ramallah på Vestbredden for å møte Abbas.


Ifølge Victoria Nuland, talskvinne for USAs utenriksdepartement, har Kerry ingen planer om å legge fram et nytt forslag til fredsavtale mellom israelerne og palestinerne.


Til tross for skepsis til USA undrer Waage seg over frekvensen i Kerrys besøk.


- Jeg lurer på hva det er Kerry vil. Det er nesten underlig med alle de problemene som er i Midtøsten at han drar til Israel/Palestina for tredje gang nå. Jeg skal derfor holde døra på gløtt for at det kan være noe på gang fra USA, men så lenge de følger de samme gamle metodene, så kommer de ikke til å lykkes.


På Vestbredden har det vært store demonstrasjoner de siste dagene etter at en kreftsyk palestinsk fange døde i fengsel. Minst to unge menn er drept i demonstrasjonene, og mange palestinske fanger sultestreiker.


- Det er mange sinte menn i Midtøsten. Det er vanskelig å vite når den berømte dråpen som får begeret til å flyte over, kommer, sier Waage.


- Men det store bildet er at de fleste vanlige palestinere er resignerte og oppgitte over aldri å få komme videre, komme i gang med sine liv, samtidig som lederne deres lokkes med forhandlinger bare de gir enda litt mer og taper litt mer.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52