Torsdag 18. april 2013 Innenriks

Har flertallet i ryggen

RØDE: Stadig færre ønsker seg lavere skatt og private løsninger, viser nye tall. Men selv om velgerne er enige i sak, sliter de rødgrønne tungt på målingene.

En ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo slår beina under dem som mener en høyrebølge skyller over landet.


Mens Erna Solberg og de borgerlige leder stort på målingene, sier stadig flere nordmenn nei til lavere skatter, private løsninger og kutt i offentlig sektor.


Tall fra Norsk Monitor som blir gjengitt rapporten slår fast at det store flertallet ønsker seg sterke fellesskapsløsninger (se graf til høyre):


* Seksti prosent mener det er «nødvendig med høyt skattenivå». Det er opp ti prosentpoeng fra 2001.


* Andelen som ønsker seg lavere skatter har falt fra over femti prosent ved starten av årtusenet til under tjue prosent i 2011.


* Færre enn en av tre vil «minske offentlige utgifter», mot nærmere femti prosent i 1991.


* Andelen som er helt eller delvis enig i at «mange oppgaver blir bedre og billigere løst dersom de blir overført fra det offentlige til private selskaper» har falt fra sytti til femti prosent de siste tjue årene.


Tallene er paradoksal lesing for Arbeiderpartiet, som samles til landsmøte i Folkets Hus i Oslo i dag.


Mens nordmenn flest slutter opp om høye skatter og offentlig velferd som aldri før, sliter den rødgrønne regjeringen stort på meningsmålingene.


Satser på gamle venner


- Hva er årsaken til at Ap sliter på målingene samtidig som folk flest sier ja til høye skatter og offentlige løsninger, Jens Stoltenberg?


- Vår fremste jobb er å få fram skillelinjene mellom blokkene, og vise at den norske modellen ikke er naturgitt, men kjempet fram i politisk strid.


Stoltenberg advarer mot at titalls milliarder i skattekutt med en blåblå regjering kan undergrave den felles velferden, og appellerer til gamle venner i tida fram mot valget.


- Vi har hundretusener av velgere som har vært innom Ap som nå sitter i sofaen eller er i andre partier. Arbeiderpartiet har enorm mobiliseringskraft, og vår viktigste prioritet er å mobilisere alle dem som stemte på oss sist.


- Samtidig sliter dere med begeistringen hos kjernetroppene i fagbevegelsen og landbruket, som begge har tatt til gatene i protest mot regjeringen?


- Når alternativet til dagens regjering kommer tydeligere fram i valgkampen, føler jeg meg trygg på at både de fagorganiserte og bøndene vil se at en regjering av Høyre og Frp vil true deres interesser helt fundamentalt, og at de er best tjent med oss. Statsministeren advarer opposisjonen mot å tro at valget nærmest er vunnet på forhånd, slik Venstre-toppene Abid Raja og Sveinung Rotevatn gikk langt i å hevde i mandagens Klassekampen.


Advarer de borgerlige


- De hadde samme tilnærming også i 2009, da man nærmest utropte Siv Jensen til statsminister et halvår før valget. Det er akkurat samme nå, bortsett fra at Siv denne gang skal være finansminister. Men de tok feil for fire år siden, og vi skal sørge for at de tar feil også denne gang, sier en kampklar statsminister.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52