Tirsdag 14. mai 2013 Innenriks

Bare nesten for de små

Så vidt: Partiet Rødt faller og klarer akkurat ikke å komme inn på Stortinget. Det viser Klassekampens Oslo-måling, som levner Miljøpartiet De Grønne lite håp om stortingsplass etter høstens valg.

- Nå må jeg begynne å kikke etter ny dress. For nå ser vi at vi kommer på Stortinget!


Rødt-leder Bjørnar Moxnes slipper jubelen løs når han leser Klassekampens valgbarometer for Oslo.


Men Moxnes’ hardbarkede optimisme til tross, målingen gir verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG) et eneste mandat på Stortinget.


I stedet er det Arbeiderpartiets Marit Nybakk som sikrer det siste mandatet fra hovedstaden.


Nesten inne


Med en oppslutning på 3,7 prosent blant Oslo-folk, klarer Rødt akkurat ikke å kare seg inn på Løvebakken.


Målingen bekrefter dermed at Rødt ikke klarer å vokse på misnøye med den rødgrønne regjeringen. Selv om SV lekker som en sil, faller Rødts oppslutning i Oslo fra forrige stortingsvalg, da partiet fikk fire prosent.


- Viser ikke målingen at Rødt-velgerne risikerer å kaste bort stemmen sin?


- Selvfølgelig ikke, målingen viser tvert imot hvor forfeilet den tenkemåten er. Er det noe som er bortkastet, er det å stemme på partier som sier én ting før valget, og gjør noe helt annet etterpå, sier Moxnes.


Rødts leder og toppkandidat i Oslo kan nemlig trøste seg med at han kun mangler 177 stemmer for å komme inn på Stortinget.


- Dette er marsjordre til alle som heller vil ha Rødt enn Marit Nybakk inn på Stortinget. Nå må de brette opp ermene, og snakke med kolleger, venner, familie og fandens oldemor. For dette er innen rekkevidde! sier en tydelig oppildnet Moxnes.


De store er størst


Den store vinneren på Oslo-målingen er Høyre, som ligger an til å få inn syv mandater fra hovedstaden. Dermed sikres Heidi Nordby Lunde, kjent under bloggaliaset «Vampus», en plass på Stortinget. I dag har Høyre kun fire representanter fra Oslo.


Størst er velgerovergangen fra Frp, som har et netto velgertap til Høyre på omkring 11.000 stemmer. Ap lekker rundt 10.000 velgere til Høyre i hovedstaden, mens Venstre mister omkring 5000 stemmer til storebror på borgerlig side. Venstre stjeler imidlertid et tilsvarende antall velgere fra Ap.


Trass kraftig tilbakegang kommer Ap og Frp på pallen i Oslo, og sikrer seg henholdsvis seks og tre mandater.


De tre store partiene ligger med andre ord an til å få 16 av 19 plasser på Oslo-benken etter valget.


SV går kraftig tilbake fra valget i 2009, og ligger an til å miste ett av sine to Oslo-mandater.


Venstre går litt tilbake, men målingen viser at Trine Skei Grandes plass på Stortinget er trygg.


KrF ligger nesten fire tusen stemmer bak Rødt i hovedstaden. Når partiet likevel er inne med én representant, skyldes det at KrF får et utjevningsmandat basert på oppslutningen i landet for øvrig.


Senterpartiet har med 0,7 prosents oppslutning få muligheter for å komme inn fra Oslo. Ifølge målingen akter likevel snaut 2500 Oslo-borgere å stemme på Liv Signe Navarsete & Co. i september.

Artikkelen er oppdatert: 14. mai 2013 kl. 07.44