Onsdag 19. juni 2013 Innenriks

De Grønne inn på tinget

Inviterer: Skillet i norsk politikk går ikke mellom rødt og blått, men grønt og grått, mener De Grønne. Nå inviterer partiet SV, Sp, Venstre og KrF til en miljøallianse.

- Folk begynner å se at konvensjonell miljøpolitikk ikke gjør noen forskjell. Det vi foreslår er et nytt samfunnsprosjekt, sier Rasmus Hansson, førstekandidat på Miljøpartiet De Grønnes (MDG) stortingsvalgliste i Oslo.


Om få måneder vil han, dersom Klassekampens nye partimåling fra Oslo slår til, bli representant på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne. I undersøkelsen, utført av Sentio, får MDG 4 prosent oppslutning. Det er nær en dobling fra mai og gir partiet ett stortingsmandat.


De siste ukene har tre andre undersøkelser vist liknende resultater.


- Dette er en trend, og det er veldig hyggelig, sier Une Aina Bastholm, andrekandidat for De Grønne i hovedstaden.


Høyre er største parti på målingen med 34,5 prosent. På andre plass kommer Arbeiderpartiet med 26 prosent.


Spiser av hverandre


Klassekampen møter Bastholm og Hansson på partiets kontor midt i sentrum, hvor forberedelser til valgkampen er i gang.


Dersom partiet kommer inn på Stortinget, vil det blant annet jobbe for en overgang fra oljebasert til fornybarbasert energi- og økonomipolitikk.


MDG håper å kapre velgere fra de store partiene.


- Det er et dilemma at de grønne partiene stjeler velgere av hverandre, sier Hansson.


29 prosent av de som sier de vil stemme MDG i år stemte SV ved forrige stortingsvalg, viser Klassekampens måling. Dersom målingen slår til får MDG og SV ett mandat hver fra Oslo.


- Men hovedproblemet til de andre miljøpartiene er ikke De Grønne, men at de har låst seg til en blokk, sier Bastholm.


Vil ha grønn allianse


MDG har nå invitert SV, Sp, Venstre og KrF til en blokkuavhengig miljøfraksjon. Responsen har så langt uteblitt.


- De andre miljøpartiene har låst seg fast i en høyre-venstre-akse som ble snekret for hundre år siden. Men den ene eller andre ideologien har ikke vist seg å løse miljøproblemene, sier Hansson.


- Slik vi ser det går ikke skillet mellom rødt og blått, men mellom grønt og grått, sier Bastholm.


- Hvilke av blokkene vil dere samarbeide med etter valget?


- Vårt utgangspunkt er at Høyre og Arbeiderpartiet er kliss likt når det kommer til miljøpolitikk. Etter valget vil vi stille steinharde krav til begge partiene og inngå samarbeid med de som har gode nok svar. Hadde vi vært i en allianse med de andre miljøpartiene, ville vi selvfølgelig stått mye sterkere i slike forhandlinger, sier Hansson.


Målingen viser for øvrig at Høyre holder seg stabilt høyt, opp hele 12,9 prosentpoeng fra valget for fire år siden. Arbeiderpartiet ligger ni prosentpoeng under forrige valgresultat. Partiet gikk ned 3,5 prosentpoeng fra Oslo-målingen i mai. Partiet taper mange velgere til Høyre og Venstre.


Rødt, som ved maimålingen lå noen få stemmer unna stortingsplass, har gått noe tilbake og har en oppslutning på tre prosent.


Frp ligger stabilt på 13,5 prosent.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.53