Fredag 28. juni 2013 Innenriks

- Jeg støtter Breivik

«DJEVELSK»: Demokratene-politiker Kjersti ­Margrete Adelheid Gilje vil på Stortinget for å kjempe mot den ­«djevelske ideologien islam».

Kjersti Margrethe Adelheid Gilje har bakgrunn fra Norwegian Defence League (NDL), Stopp islamiseringen av Norge (Sian), KrF og Kristent Samlingsparti. Nå sitter hun i sentralstyret i Demokratene, er fylkesleder i Rogaland og deres listetopp foran stortingsvalget 9. september.


- Jeg var med i Kristent Samlingsparti, men jeg fikk ikke nok oppbacking for kampen mot islam. I Demokratene er vi samstyrte og sterke, sier hun til Klassekampen.


Skal tale for NDL


Med seg på stortingslista for Rogaland har hun Kjetil Kjønli (3. plass) og Merete Hodne (13. plass). Begge er kjente personer i det antiislamske miljøet. Blant annet holdt de begge appeller da NDL sto som arrangør for en demonstrasjon i Gamlebyen i Oslo før jul i fjor.


Samtidig som hun skal drive valgkamp for Demokratene, vil Gilje fortsette sin antiislamske aktivisme.


- Jeg skal tale for NDL i Birmingham 20. juli, og 16. august skal en sammenslutning vi har kalt Frihetsforkjemperne demonstrere utenfor Stortinget, sier hun til Klassekampen.


Støtter Breivik


«Jeg synest at taalen til Anders Behring Breivik er helt enorm. Han er sylende skarp. og JEG STØTTER HAM FULLT UT I HANS SYNSPUNKTER. Men selvfølgelig tar jeg avstand fra handlingene», skrev Gilje på Facebook da terroristen holdt sin avslutningstale under 22. juli-rettssaken i fjor.


På Facebook har hun også omtalt islam som «djevelsk» og har tatt til orde for at islam skal bli «TOTALT UTRYDDET FRA DENNE JORDENS OVERFLATE».


- Står du fortsatt for disse uttalelsene?


- Ja, jeg står for det. Jeg mener Breivik er skarp, selv om det var galskap det han gjorde. Det er himmelvid forskjell mellom å støtte tankene hans og det han gjorde. Vi går ikke rundt og dreper, slik muslimene gjør i Allahs navn, sier Gilje.


Hun kaller Breivik «framsynt».


- Han advarte oss mot hvordan dette kommer til å bære hen. Bare se på Grønland og Groruddalen. Det er nesten ikke noe som er norsk og kristent igjen. Det som skremmer meg er at vi allerede har flere muslimske politikere, som for eksempel Hadia Tajik. Mange har store familier som stemmer på seg. Det er sånn de kommer til å ta over landet.


- Og du mener fortsatt at islam er djevelsk?


- Islam er ikke en religion. Det er ondskapens ideologi og djevelens ideologi.


Får støtte av lederen


Lederen i Demokratene, Tønsberg-kvinnen Elisabeth Synnøve Rue Strencbo, sier til Klassekampen at det ikke har vært noe problem for partiet at Gilje har uttrykt støtte til Anders Behring Breivik på nettet.


- Hun har vært åpen om det overfor meg. Jeg oppfattet ikke at hun støttet Breivik for det han har gjort, men mer at han var flink til å holde tale og forsvare seg. Det er det mange som synes.


- Hva med å kalle islam for djevelens ideologi?


- Det har jeg ikke sett at hun har sagt. Jeg ville vel ikke valgt de ordene selv. Vi er imot islam, slik vi er imot alle ekstreme grupper, om de er på høyre- eller venstresida. Vi er for sterk kontroll av all innvandring, ikke bare muslimsk innvandring. Det må bli strengere. Særlig muslimer som har bodd her lenge og truer sine egne barn på livet vil vi skal bli kastet ut av landet, sier Strencbo.


Hun sitter i fylkesstyret i Vestfold med Martin Kjørlaug, som også står på 4. plass for Demokratenes stortingsliste. To dager etter 22. juli 2011 skrev han på Facebook at Breivik «hadde et poeng». Han har også tatt til orde for kastrering av muslimer.


«Riv ut eggstokka på muslimske kvinner etter deres første fødsel» har han skrevet på Facebook.


Det siste faller ikke i god jord hos Demokraten-lederen.


- Nå bør han skjerpe seg. Det synes jeg ikke noe om. Sånn skal vi ikke snakke, sier hun og lover å ta saken opp med ham.


Kjørlaug besvarte ikke Klassekampens henvendelser i går.


Tidligere leder Vidar Kleppe mener Sian-medlemmer må benytte demokratiske virkemidler og ikke være «bajas». Men noe oppgjør med de antiislamske miljøene i partiet ser han ikke noe behov for.


- Under min tid som leder så jeg ikke på det som noe problem at medlemmer av det politiske partiet Demokratene også er medlemmer av organisasjonen Sian. Personlig er jeg opptatt av at fundamentale og ytterliggående islam ikke skal få fotfeste i Norge, og det er Sian også. Derfor vil jeg inn i igjen på Stortinget. Der vil jeg gjøre hva jeg kan for å stoppe islamiseringen av Norge, selvfølgelig på demokratisk vis, sier Kleppe, som er listetopp for Demokratene i Vest-Agder. Der bor også Sians leder Arne Tumyr, som Kleppe kjenner godt fra da de var sammen i Frp.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.30