Torsdag 11. juli 2013 Kultur og medier

Mange leser, men sjelden

På ett år er antallet norske e-bokbrukere tredoblet. Men et fåtall blir faste e-boklesere.

Veksten i antall norske e-bokbrukere er eksplosiv. I løpet av de siste tolv månedene har antall registrerte brukerkontoer hos de norske bokhandlerne nådd 145.000.


Men selv om mange prøver en e-bok, er det ikke alle som lar seg overbevise. I samme tidsrom er det nemlig solgt oppunder 150.000 e-bøker - i snitt én bok per bruker. Det viser tall Bokbasen har gjort tilgjengelig for Klassekampen.


Det første e-bokkjøpet blir altså ofte det siste.


- Vi ser at det at det kan gå tid fra de kjøper første til de kjøper neste e-bok.


Det sier salg- og markedssjef Even H. Kaalstad i Aschehoug.


- En del har nok registrert seg som brukere uten å kjøpe mer, konstaterer han.


Hanker inn brukere


En rekke aktører har vært ute etter å bygge opp kundebasen sin gjennom gratis eller veldig billige e-bøker, forteller Kaalstad.


- Det er mange brukere som bare har hatt lyst til å sjekke det ut, og som kanskje ikke er store boklesere i utgangspunktet, sier Kaalstad.


Han mener mange blir fristet av nye vervekampanjer til å registrere seg i de norske bokhandlernes felles e-bokløsning.


- Det er de veldig store vervekampanjene som er hovedårsaken til at brukertallene er så høye i forhold til salgstallene. Det er jo et ganske lite marked i Norge.


Jevn økning


Leder for netthandel hos Norli Libris, Caroline Heitmann, har på sin side erfaring med at nye e-bokkjøpere kommer tilbake for å handle mer.


- Noen finner ut at det er noe for dem, og noen finner ut at det ikke er det. Men det er mange faste kjøpere av e-bøker.


Mange av Norli Libris e-bokkunder handler regelmessig, understreker hun.


- Vi har direkte kontakt med veldig mange enkeltkunder, og da ser vi at mange har opptil 10 til 15 e-bøker i e-bokhylla si. Vi har en del lesebrettkunder, og de kjøper definitivt mer, sier Heitmann.


Kjersti Myre Lessum, leder i Norges største nettbokhandel Bokkilden, tror det er et stort sprik mellom de som leser få og de som leser mange e-bøker.


- Jeg har ikke eksakt oversikt over hvor mange kunder som har kjøpt én eller mange e-bøker, men jeg tror det er en ganske ujevn fordeling, sier hun.


Men Bokkildens tall tyder på at e-boksalget øker jevnt.


- Det er sunt; vi har ikke hatt veldig mange gratiskampanjer. Vi vet jo at de som har lesebrett, kjøper flere bøker enn mange andre - de er jo storleserne.


Lav terskel


- Vi har veldig mange kunder som kommer tilbake, det er det ingen tvil om. Halvparten av dem som handler hos oss hver måned, handler mer enn én gang, sier Tomas Schreiner i e-bokbutikken Digitalbok, som sammen med Tanum, eies og drives av Cappelen Damm.


- Vi var først ute med e-bøker i Norge, så vi har kanskje ikke et helt representativt salgstall for alle e-bokhandlerne, sier Schreiner.


Kaalstad i Aschehoug mener at det har vært veldig lav terskel for å bli registrert som e-bokbruker. Han tror mange har registrert seg uten å være så bevisst at de skal begynne å handle e-bøker.


- De har hatt lyst til å være registrert hos en e-bokhandel, som de jo blir ved å kjøpe én bok, for å kunne motta alle tilbud og slikt.


Mindre spennende


- Hva er hovedårsaken til at ikke flere kjøper mer enn den første?


- Det vil jo alltid være mange som prøver en gratis e-bok, uten å nødvendigvis bli fast kunde. Ser vi på salgsutviklingen i USA, øker det etter hvert. Løsningene som er i markedet er i ferd med å bli veldig bra, sier Heitmann i Norli Libris.


Lessum i Bokkilden mener det er viktig at flere forlag utgir e-bok og papirbok samtidig.


- Det betyr at kunden velger format selv og slipper og vente på om den vil utgis som e-bok eller ikke, sier Lessum.


Det kan simpelthen også være mindre spennende å lese e-bok enn man først trodde, forteller Kaalstad og tilføyer at leseredskapet er hovedproblemet:


- Utviklingen skjer automatisk når det blir enda enklere for folk å bruke den dingsen de normalt bruker også til bøker.


Liten bredde


Enkelte kundekretser viser imidlertid mindre skepsis til e-boka, konstaterer Lessum i Bokkilden.


- For eksempel på lanseringen av Jo Nesbøs siste, var det en ekstremt stor andel som kjøpte e-boka.


- Foreløpig er det mest krim som lar seg omsette?


- Nei, det er andre bøker også. «Fifty Shades of Grey» og liknende har jo vært populære selv som e-bøker, sier Lessum.


Kaalstad i Aschehoug understreker at det er de samme bøkene som blir bestselgere som e-bok og papirbok.


- Det ser vi jo også nå i sommer, at det er de samme bestselgerne. Så det er ikke den store bredden som man kanskje hadde håpet at det skulle være.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.31