Fredag 26. juli 2013 Innenriks

Går etter miljøvelgerne

OPPTRAPPING: SV får hard konkurranse om miljøvelgerne. Nå skjerper Audun Lysbakken tonen i klimadebatten, og krever at oljefondet boikotter alle oljeselskaper.

- Så lenge vi putter store summer inn i oljeselskaper, er våre penger en del av problemet, ikke løsningen. Derfor krever vi at oljefondet trekke seg ut i oljeselskaper, sier Audun Lysbakken.


Det var til ellevill jubel fra solbrente SU-ere på sommerleir at SV-lederen i går SVs nye krav til Oljefondet. Nå håper Lysbakken at en skjerpet tone i klimadebatten vil sikre at miljøinteresserte velgere legger SV i urna på valgdagen.


- Vi gjør ikke dette på grunn av taktikk, men fordi det er riktig. Skal vi løse klimaproblemet, må to tredeler av de fossile energiressursene ligge. Det gir ingen mening å plassere milliarder i selskaper som vil gå på store tap når verden løser klimakrisa, sier Lysbakken.


Grønt og rødt


Rundt 270 ungdommer i alderen 13-30 er påmeldt årets SUs sommerleir på Gulsrud ved Tyrifjorden. Foruten besøk fra gamle og nåværende SV-storheter, kan ungdommen bruke dagene på alt fra elektrikerkurs til konserter med Don Martin og Death By Unga Bunga.


Lysbakkens tale var det store høydepunktet på SU-leiren i går.


Men helt skyfritt er det ikke: SV har falt i hvert valg siden det rødgrønne samarbeidet ble inngått i 2005, men undersøkelser tyder på at partiet fremdeles har stor tillit blant velgerne i miljøspørsmål.


I årets valg har SV imidlertid fått en ny konkurrent i Miljøpartiet De Grønne. Nykommeren stjeler velgere fra både SV og Venstre, og har ifølge enkelte målinger realistiske sjanser for å komme på Stortinget.


Lysbakken mener det radikale oljeforslaget viser at det er kombinasjonen mellom det røde og det grønne som gir god miljøpolitikk.


- Det er bare venstresidas svar, politisk styring av økonomien og radikal omfordeling, som kan løse klimakrisa. Det er ikke mulig å løse den med høyresidas svar, sier Lysbakken med klar adresse til De grønne, som insisterer på at de verken tilhører høyre- eller venstresida i norsk politikk.


241 mrd i olje


Til sammen er markedsverdien på oljefondet i overkant av 4400 milliarder kroner.


Oljefondet har aksjer i 90 av verdens 100 største børsnoterte oljeselskaper, og 67 av de største kullselskapene, ifølge Framtiden i våre hender. Til sammen hadde fondet 241 milliarder kroner plassert i petroleumsselskaper i 2012.


Men SV vil også kaste ut «klimaverstinger» i andre bransjer fra fondet.


- Er ikke forslaget urealistisk, Lysbakken?


- Det fikk vi også høre da vi foreslo etiske retningslinjer for fondet. Høyre, Ap og Frp lo, men i dag har vi slike retningslinjer. Noen vil helt sikkert le nå også. Men vi kommer til å le sist, når dette innføres om noen år.


- Vil ikke et oljefond som boikotter olje framstå som hyklersk?


- Norge kommer til å være en oljenasjon i enda noen år. Men det at staten eier så mye av Statoil er bare nok et argument for å trekke seg ut av andre oljeselskaper. Vi er allerede nok utsatt for oljebobla som vi er, sier Lysbakken.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.31