Onsdag 31. juli 2013 Utenriks

Men al-Qa’ida var ikke død

COMEBACK: Mange trodde al Qa’ida fikk nådestøtet da Osama bin Laden ble drept i 2011. Men to år seinere utnytter terrorgruppa borgerkrig og USAs droneangrep til å vokse seg sterkere.

I det andre rapporterte droneangrepet på to dager tok USA i går livet av tre påståtte medlemmer av al-Qa’ida i Jemen.


Angrepet er det siste i en lang rekke mot mål i et av mange land hvor terrornettverket de siste årene har slått seg kraftig opp på bakgrunn av vestlig krigføring, intervensjon og innblanding.


Og på tross av USAs «krig mot terror» og alle al-Qa’ida-medlemmene president Barack Obama dreper, så blir det flere av dem.


USAs dronekrig vekker sinne


2. mai 2011. Jakten er over. I Abottabad i Pakistan fyller Navy SEAL Team 6 Osama bin Laden med kuler. I USA feirer amerikanere i gatene. President Obama erklærer «vi tok ham» og terroreksperter mener at nå ligger al-Qa’ida for alvor på sotteseng.


Men mens USAs offensiv i Pakistan har presset terrororganisasjonens hovedfraksjon på defensiven, styrkes al-Qa’ida-allierte og andre islamistiske ekstremister i en rekke land på flere kontinenter. I land som Irak, Syria, Jemen, Libya, Somalia og Mali selger jihadister historien om at USA og Vesten er i krig med islam til lydhøre rekrutter.


Harvard-professor og utenriksanalytiker Stephen Walt mener stadige inngrep i muslimske land, som USAs omfattende dronekrig, øker sinnet til muslimer over hele verden og øker rekrutteringsgrunnlaget til radikale bevegelser som al-Qa’ida. Han mener USA under Obama fortsatt gjør det svært lett for jihadistene å rettferdiggjøre sin virkelighetsbeskrivelse.


- Vi må stanse politikken som gjør at jihadistenes anklager virker sanne for deres tilhørere, skriver Walt på Foreign Policy.


Fengselsflukt i Irak


Etter USAs invasjon og okkupasjon i 2003 og den påfølgende borgerkrigen, har Irak i stor grad blitt en frihavn for al-Qa’ida, i Irak også kjent som Iraks islamske stat (ISI). Landet rammes kontinuerlig av dødbringende terrorangrep. Bare i juli måned drepte al-Qa’ida-angrep over 500 mennesker i Irak.


I koordinerte angrep i forrige uke viste terrornettverket også sin kapasitet da de stormet to fengsler, blant annet det beryktede fengselet i Abu Ghraib, og befridde over 500 al-Qa’ida medlemmer.


Det er også fra Irak at al-Qa’ida-lederen Muhammad al-Golani ble sendt til Syria for å bygge opp den jihadistiske al-Nusra-fronten i 2011. Al-Nusra har siden blitt en av de sterkeste aktørene i forsøket på å velte regimet til Bashar al-Assad i en borgerkrig som til nå har kostet over hundre tusen mennesker livet.


På internett legger al Nusra-fronten både ut videoer av henrettelser av «vantro» og av arbeidet de gjør for å få godvilje blant den syriske lokalbefolkningen. Som å gi barn iskrem.


Syria: Jihads episenter


I april i år slapp al-Qa’idas øverste leder Ayman-Zawahiri sin første offentlige melding siden november i fjor. Han hyllet al-Nusra-frontens framvekst etter at han ett år i forveien hadde oppfordret islamister fra hele verden om å flokke til Syria.


Oppfordringen gikk hjem. Syria har blitt den nye magneten på radikale islamister som vil kjempe for samfunn tuftet på sharia. Hundrevis av utenlandske islamister har strømmet til landet for å delta i den «hellige krigen». I juni i fjor sprengte en ung jihadist seg i lufta ved regjeringshærbase i Syria. Han var blitt sendt til landet av et islamistisk rekrutteringsnettverk med utspring i Spania.


I Nederland ble en 19 år gammel kvinne arrestert forrige uke, etter anklager om å rekruttere unge nederlandske muslimer til krigen i Syria.


«Syria har blitt det Afghanistan, Bosnia og Irak var for tidligere generasjoner av jihadister: Den globale jihad sitt episenter. Nettverk fra Vest-Europa til Sørøst-Asia som for et tiår siden sendte krigere til Irak, sender dem nå til Syria», skriver Bruce Riedel fra The Brookings Institute.


Også flere nordmenn har reist til Syria for å kjempe på opprørernes side.


Fengselsflukt: Pakistan


Selv om al-Qa’ida i Pakistan ble kraftig rammet av USAs henrettelse av bin Laden, er hovedorganisasjonen på ingen måte beseiret. Der samarbeider terrornettverket tett med andre ekstremistiske organisasjonen som Taliban og Lashkar-e-Toiba.


USAs omfattende droneangrep og stadige brudd på Pakistans nasjonale suverenitet øker slike gruppers oppslutning.


Natt til i går gjennomførte pakistansk Taliban angrep på et fengsel i Dera Ismail Khan nær de lovløse stammeområdene nær grensen til Afghanistan. Over 230 fanger rømte fra fengselet hvor tusenvis av militante opprørere sitter.


Også i Afrika har militante islamister vunnet terreng de siste årene. Etter Nato-intervensjonen I Libya har ekstremistiske grupperinger fått langt friere spillerom enn under regimet til diktator Muammar al-Gaddafi. Ifølge kilder i Libya etterretningsapparat som The Daily Beast referer til, har landet etter intervensjonen blitt hovedkvarter for al-Qa’ida i Nord-Afrika (AQIM).


Framvekst av ny gr


Mokhtar Belmokthars angrep på gassanlegget i In Amenas i Algerie ble i stor grad planlagt og fasilitert fra Libya. Intervensjonen la samtidig grunnlaget for militante islamisters overtakelse av enorme områder nord i nabolandet Mali, som igjen utløste Frankrikes intervensjon i det vestafrikanske landet. Malis naboland Niger opplevde


Samtidig har USAs langvarige støtte av krigsherrer i Somalia fyrt opp under framveksten av den jihadistiske grupperingen al-Shabaab.


Harvard-professor Stephen Walt mener å etterlate seg omfattende militære fotspor i den arabiske og muslimske verden er «en oppskrift på uendelig krig».

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.31