Onsdag 31. juli 2013 Innenriks

Olje-Ola får nye fiender

STRID: Han har allerede hisset på seg miljøbevegelsen. Etter klarsignalet til Statoils plan om å flytte 1000 arbeidsplasser ut av landet er det nå fagbevegelsen som skyter mot Ola Borten Moe.

- Det er ett fett om det er Ola Borten Moe eller en fra Fremskrittspartiet som sitter øverst i departementet, tordner Industri Energi-leder Leif Sande.


Fagforeningstoppen er forferdet etter at Ola Borten Moe i Klassekampen tirsdag går god for Statoils planer om å flytte 1000 arbeidsplasser fra hovedkontoret i Norge til lavkostland.


Krevende valgkamp


Sande sier Moes manøver gjør det vanskelig å drive valgkamp blant arbeidere i oljebransjen. LO, som består av blant andre Industri Energi, er de rødgrønnes viktigste økonomiske støttespiller i valgkampen.


- Dette er et forferdelig valgkampsignal å sende folk i oljebransjen. Det blir ikke rare forskjellen mellom rødgrønt og borgerlig når en rødgrønn statsråd sier at det er ok at landets kanskje mest lønnsomme selskap flagger ut en haug med arbeidsplasser, sier Sande.


Han forteller at mange av de berørte i Statoil er medlemmer av Industri Energi.


Det er stabsfunksjoner som IT, bygningsdrift, human resources og finans Statoil-ledelsen vurderer å flytte ut av Norge. I første omgang vurderer Statoil å flagge ut 350 arbeidsplasser, men hele 1000 stillinger kan forsvinne ut av landet innen 2020, ifølge interne dokumenter presentert av VG tidligere i juli.


Ifølge statens eierberetning fra 2012 har Statoil omtrent 19.600 ansatte i Norge.


Moe har blitt en hovedfiende for norsk miljøbevegelse etter at han i fjor vår overtok som statsråd.


Nå er det fagbevegelsen som skyter mot den frittalende Sp-nestlederen. Sande mener Moe som oljeminister har sviktet de ansatte i bransjen.


- Da Moe kom inn som ny statsråd, ble folk begeistret over at man endelig fikk en minister som tok næringa på alvor. Men siden har han blitt rusa på alt skrytet fra sjefene i industrien. Nå framstår han som den ivrigste talsmannen for én side, nemlig de store selskapene, sier Sande.


Dårlig økonomi


Heller ikke Stig Lægreid, leder for Nito i Statoil, er imponert over Moe. Nito organiserer ingeniører og teknologer.


Han sier fagforeningene er innstilt på å samarbeide med ledelsen om å få ned kostnader, men mener utflagging er en kortsiktig og lite lønnsom måte å gjøre det på.


- Med utflagging av oppgaver vil direkte lønnskostnader gå ned, men siden det tar tid å bygge opp kompetanse og kjennskap til selskapet, vil effektiviteten reduseres. Språkbarrieren og misforståelser fører til frustrasjon i en organisasjon som i økende grad er usikker på sin egen posisjon i selskapet, sier Lægreid.


Lægreid peker på at Statoil har forholdsvis lite gjennomtrekk av ansatte. Nå kan det forandre seg, advarer han.


- Den teknologiske suksessen Statoil har hatt er tuftet på en stabil og høyt kompetent arbeidsstokk. Den store iveren etter å finne områder som kan utflagges utfordrer basen av gode fagfolk. Det er ikke usannsynlig at de beste vil se seg om etter nytt virke, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.31