Mandag 5. august 2013 Innenriks

Klar for siste styrkeprøve

D-DAG: Vinner oljemotstanderne kampen om Lofoten etter valget, har de vunnet den for godt. Det sier SV-leder Audun Lysbakken, som lørdag knuste de andre partilederne i fiskekonkurranse på Vestfjorden.

- Dette er finalen. Vinner vi kampen om Lofoten denne gangen, har vi vunnet den for bestandig, sier Audun Lysbakken.


En liten regndråpe faller fra SV-lederens nese idet han skuer utover Vestfjorden fra dekk på Bellona-seilskuta «Kallinika». Nå øker han innsatsen i striden om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.


Finaleklar


Fire ganger de siste tolv årene har Lofoten-spørsmålet vært på dagsorden, og hver gang har oljetilhengerne måttet se seg slått. Taper de igjen regjeringsforhandlingene etter valget, kan oljemotstanderne ta det rolig de neste hundre år, sier SV-lederen.


- Sannheten om klimaendringene kommer for alvor til å synke inn de neste årene, og det vil bli veldig vanskelig å argumentere for åpning. Folke­bevegelsen mot olje­boring vokser seg større, og er i ferd med å bli veldig lik alliansen som vant EU-kampen. Derfor tror jeg dette blir siste runde, sier Lysbakken.


- Men vinner dere i år?


- Ja, det er jeg overbevist om. Men da må vi få en regjering som inneholder minst ett av miljøpartiene. Blir det Høyre/Frp-regjering, er jeg dypt bekymret for hva som vil skje.


Det var under Natur og Ungdoms folkefest mot oljeboring i Kabel­våg at Lysbakken og de øvrige partilederne lørdag ble med ut på fjorden for å fiske, spise hvalbiff og diskutere Lofotens framtid.


Mens Rødt, SV, Sp, De Grønne, KrF og Venstre alle stilte med sin partileder under NU-arrangementet, nøyde Ap, Høyre og Frp seg med å sende stortingsrepresentanter. Fremskrittspartiets utsendte, Kenneth Svendsen, ble sågar igjen på land da «Kallinika» kastet loss.


Ap gir seg ikke


Energipolitisk talsperson i Ap, Eirin Sund, var i godt humør under hele seilturen. Men rogalendingen avviser kontant at hun og de andre tilhengerne av konsekvensutredning for Lofoten er i ferd med å kaste inn håndkleet.


- Selv om det skulle bli nei til konsekvensutredning etter valget, kommer ikke denne saken til å være over. Argumentene for å vurdere oljeboring i denne regionen kommer ikke til å forsvinne, sier hun.


Arbeiderpartiet gikk på sitt landsmøte i vår inn for å starte konsekvensutredning for oljevirksomhet utenfor Lofoten. Sund vedgår at konsekvensutredning under normale omstendigheter betyr at området åpnes for oljeleting, men peker på at spørsmålet må opp til ny landsmøte­behandling før Ap kan si ja til boring.


- Det innebærer i seg selv at denne saken vil leve flere år framover, sier hun.


Om bord var også Bellona-sjef Frederic Hauge, Naturvernforbundets Lars Haltbrekken og NU-leder Silje Lundberg.


Heller ikke Haltbrekken tror ikke det blir noen åpning for oljeboring etter valget. Men han deler ikke Lysbakkens optimisme fullt ut.


- Vi ser et voksende engasjement mot oljevirksomhet på i havområdene, og jeg tror ikke det blir noen konsekvensutredning etter valget. Hvis det blir fortsatt rødgrønt eller en regjering der Venstre og KrF inngår, får oljetilhengerne det svært vanskelig, sier han.


- Tror du dere da har vunnet kampen for godt?


- Nei, vi må være forberedt på at denne kampen må tas igjen og igjen. Vi må ikke tillate oss selv å undervurdere motstanderne våre. Vi har engasjement og dugnadsånd, men de har millionene.


Håp i snøre


Forklaringen på Lysbakkens optimisme kan dels være at han gikk seirende ut av seilasens prestisjefylte fiske­konkurranse.


Mens KrF-leder Knut Arild Hareide forgjeves kastet ut sluken på motsatt side av båten, og De Grønne-leder Hanna Marcussen gikk tom for tålmodighet, jublet Lysbakken da han dro opp en makrell.


- Få med at den var stor, sa Lysbakken om vinnerfisken, som umulig kan ha veid mye over et halvt kilo.


Venstre-leder Trine Skei Grande fikk riktignok napp, men fisken glapp rett under vannflaten.


- Det var Audun som skremte den bort, sa Venstre-lederen, og nederlaget var et faktum.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.31