Onsdag 7. august 2013 Innenriks

- De grønne må velge side

POLARISERT: Venstresida har monopol på solidaritetsbegrepet, hevder Bård Vegar Solhjell. Han mener De Grønne nå må vise hvor de står.

- Jeg tror mange velgere som er opptatte av miljø, vil ha svar på dette: Er det sånn at man med en stemme til De Grønne samtidig gir en stemme til Erna?


Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell utfordret mandag denne uka Miljøpartiet De Grønne til å avklare det han mener er vesentlige problemstillinger, som nykommerpartiet hittil har unngått. Bakgrunnen er at MDG gjør det godt på meningsmålingene og stjeler velgere fra andre partier, særlig SV.


Venstresida eier «solidaritet»


Nasjonal talsperson for De Grønne, Hanna Marcussen, sa i går til Klassekampen at partiet ser på solidaritet og lik fordeling som grunnleggende politiske prinsipper.


Solhjell mener partiet ikke kan beholde dette standpunktet og samtidig hevde at det verken tilhører høyre- eller venstrefløyen i norsk politikk.


- Marcussen sier at venstresida ikke har monopol på solidaritetsbegrepet. Det er jeg uenig i. Miljø og solidaritet henger sammen, og venstresida har faktisk monopol på solidaritetsbegrepet, sier han.


Solhjell mener derfor det ikke kan forbli et åpent spørsmål hvilket regjeringsalternativ MDG kan komme til å støtte dersom de får en plass på Stortinget.


- Høyre vil kutte i bistand, privatisere og gi massive skatteletter. Om dette skjer, er det mye mindre penger igjen til å bruke på miljøtiltak. Jeg får rett og slett ikke dette til å henge sammen.


Føler seg ikke truet


SV åpnet i går selv innspurten til valget med å lansere resten av sin valgkamp som en miljøvalgkamp.


- Skjer dette fordi dere har fått konkurranse på miljøfeltet?


- Nei. Vi er fullstendig upåvirket. De rapportene vi legger til grunn i forslagene vi fremmer nå, har vært bestilt og arbeidet med lenge. Jeg kan heller ikke huske at miljø ikke har vært tema på en valgkampåpning, sier Solhjell.


- Men kan det være slik at MDG favner velgere som er opptatt av miljø, men ikke er komfortable med den tradisjonelle «SV-pakken»?


- Det kan godt hende at det finnes velgere som er for privatisering og skattelette, men samtidig opptatt av miljø. Men det finnes allerede et parti for dem. Det heter Venstre. Det gjør det jo bare enda mer forunderlig at De Grønne i det store og hele hevder å være enig med SV.


Solhjell viser til at de andre grønne partiene i Europa aldri har deltatt i borgerlig regjeringssamarbeid.


- Dersom MDG skulle bli de første, ville det være oppsiktsvekkende. Derimot har de deltatt i flere rødgrønne konstellasjoner, sier ministeren.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.31