Lørdag 10. august 2013 Innenriks

Helsvart for regjeringen

BLÅTT: Nøyaktig en måned før valget er Høyre alene jevnstort med alle de tre rødgrønne partiene på Klassekampens ferske partibarometer. Både Rødt og De Grønne er inne.

Høyre tar tilbake tronen som landets største parti på Klassekampens partibarometer for august.


Partiet får en oppslutning på 31,2 prosent og ligger an til å få 57 mandater på Stortinget. Det er langt bedre enn Arbeiderpartiet, som faller til 26,9 prosent på målingen.


Alene får Høyre bare tre færre mandater enn de tre rødgrønne partiene til sammen. Med SV under sperregrensa samler regjeringspartiene 60 mandater på Klassekampens måling.


Dermed har de borgerlige en ledelse på 48 mandater nøyaktig én måned før velgerne skal gå til urnene.


SV får en oppslutning på 3,7 prosent og ett enslig mandat på Stortinget på målingen. Det er første gang siden oktober i fjor at SV er under sperregrensen på Klassekampens målinger.


Imidlertid gjør både Miljøpartiet De Grønne og Rødt det sterkt, med henholdsvis 2,7 og 2 prosent.


Slår målingen til vil Stortinget få tre énmannsgrupper fra Oslo. Både Bjørnar Moxnes (Rødt), Ramus Hansson (MDG) og Heikki Holmås (SV) vil da bli ensomme svaler på Løvebakken.


- Velgerne vil ha skifte


Mange rødgrønne støttespillere trodde oppturen hadde startet for regjeringspartiene da TV 2 tidligere denne uka presenterte en måling der Ap var største parti og både KrF og Venstre falt under sperregrensen.


Imidlertid stopper oppturen på Klassekampens ferske måling.


- Målingen viser at velgerne ønsker et skifte og mener Høyre har nye ideer og bedre løsninger for Norge, sier Erna Solberg til Klassekampen.


Høyre-lederen avviser at partiet har vunnet oppslutning gjennom å dekke til sin egen politikk.


- Det er i stor grad Høyres politikk som er i søkelyset om dagen og det virker som velgerne tar godt imot vårt løfte om å gi ti tusen lærere videreutdanning i matematikk.


Foruten Høyre går også Venstre og Kristelig Folkeparti fram på målingen, henholdsvis 0,4 og 0,8 prosent.


Det eneste borgerlige partiet som går tilbake på målingen er Fremskrittspartiet, som faller fra 22 til 17,7 prosent.


Valgforsker Anders Todal Jenssen sier at målingene nå spriker så voldsomt at det er vanskelig å si noe entydig om hvordan det ligger an.


Sprikende målinger


- Det er bare en ting som er klart, og det er at de borgerlige leder. Ellers svinger det voldsomt med fire partier som kan falle under sperregrensen og et Frp som selv ikke meningsmålerne er sikre på hvor store er, sier Jenssen.


- Hvor kjørt er det med så klar borgerlig ledelse en måned før valgdagen?


- Det er klart vi har sett eksempler før på at store velgergrupper flytter seg de siste ukene før valgdagen. Men da må det komme noe nytt dramatisk på bordet som nærmest snur opp ned på valgkampen. Og det er vanskelig å se for seg verken Ap eller Høyre komme med noe veldig spennende nå, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.32