Onsdag 21. august 2013 Innenriks

Advarer mot De Grønne

UTRYGT: Miljøpartiet De Grønne er ikke til å stole på. Det sier Fagforbundet-leder Jan Davidsen, som bønnfaller grønne velgere om å heller stemme SV.

- Vi i Fagforbundet kjenner på en stor usikkerhet over hva vi egentlig vil få av Miljøpartiet De Grønne. Er man opptatt av miljø, burde man stemme SV, sier Jan Davidsen.


Frykter SV forsvinner


Lederen for Norges største fagforbund frykter at SV kan forsvinne helt ut av norsk rikspolitikk. Han sier at velgere som vil ta turen fra SV til Miljøpartiet De Grønne (MDG), burde tenke seg om én gang til.


- Vi aner ikke hvilken regjering Miljøpartiet De Grønne kan tenkes å støtte, og vi vet heller ikke hva de mener om økonomisk politikk og omfordeling. Hvis man stemmer på dem, risikerer man å snu framgangen SV har fått til på miljøområdet de siste åtte årene.


Davidsen er selv sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.


- Forsøker du nå å rekke SV en hjelpende hånd mens partiet ligger nede?


- Nei. Jeg er opptatt av det rødgrønne samarbeidet, som siden 2005 har oppnådd veldig mye for vanlige arbeidstakere i Norge, og SV har bidratt sterkt til regjeringens røde profil, sier Davidsen.


- MDG skader miljøsaken


MDG har så langt nektet å avklare hvilken statsminister de foretrekker etter valget. Partiet åpner for å samarbeide med samtlige av partiene på Stortinget, unntatt Fremskrittspartiet.


- Er det ikke bare positivt med et nytt parti som setter miljøet øverst?


- For alle som er opptatt av klimasaken er det bra at miljø kommer på dagsorden. Problemet er at De Grønne åpner for å støtte Erna Solberg og dermed kan bidra til at Fremskrittspartiet kommer i regjering. Jeg har vanskelig for å se hvordan det skal hjelpe miljøsaken, sier han.


- Hadde saken vært bedre om De Grønne avklarte hvilket regjeringsalternativ de støtter?


- Det har jeg ingen formening om, De Grønne får selv finne ut av hva de vil si. Men for Fagforbundets del er det avgjørende miljøpolitikken ses i sammenheng med verdiskaping og omfordeling. Mens SV nettopp ser disse spørsmålene i sammenheng, er det helt uklart hva De Grønne egentlig mener.


Mer enig med LO enn Ap


De Grønne-topp Harald August Nissen sier han blir oppgitt over angrepet fra Davidsen. Han viser til LOs undersøkelse blant norske partier, der MDG kom godt ut.


- LO sendte ut 45 spørsmål til partiene, og vi fikk 39 av 45 svar riktig. Til sammenlikning var Arbeiderpartiet enig med LO i 37 av 45 saker, sier han.


Nissen har selv representert MDG i Trondheim, der partiet er del av den rødgrønne alliansen.


- Samarbeidet i Trondheim viser at vi samarbeider godt med LO. Jeg synes det er blir feil av Davidsen å angripe oss på denne måten, når vi vet hvor fornøyd LO og Fagforbundet er med Trondheimsmodellen.


Nissen mener det er LO som er uklare.


- Både Ap, Høyre og deler av LO har et uavklart forhold til hvordan velferdssamfunnet skal tas ut av oljealderen. Vi er helt klare på at vi ønsker et nytt næringsliv i Norge, og ønsker at fagbevegelsen skal spille en helt sentral rolle i å utforme det, sier Nissen.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.32