Mandag 26. august 2013 Innenriks

Høyresida sier nei til EU

BLÅTT NEI: Sju av ti sier nei til norsk EU-medlemskap i Klassekampens ferske måling. Nå legger Høyre EU-saken død i neste stortingsperiode.

- EU-medlemskap er ikke aktuelt i neste stortingsperiode uansett, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen.


Dermed innrømmer ja-mannen at nei-vinden i befolkningen nå er så sterk at heller ikke en Høyre-ledet regjering vil søke om norsk EU-medlemskap.


Nei-siden oppnår et knusende flertall på Sentios ferske EU-måling, tatt opp på oppdrag fra Nationen og Klassekampen:


n Sju av ti nordmenn sier nei til EU. Bare 19,2 prosent støtter norsk EU-medlemskap.


n Nei-sida har flertall i samtlige landsdeler, aldersgrupper og utdanningsnivåer.


n Ikke i noen partier er det EU-flertall. Mest positive til EU er Høyre-velgerne. Der sier 60,8 prosent nei. Knapt en tredel vil melde Norge inn i EU.


Parallelt med at nei-vinden blåser sterkt i befolkningen, går nei-partiene på Stortinget mot nederlag i valget om to uker.


Med rekordmålinger for Høyre og SV, mens Sp og KrF kjemper mot sperregrensa, kan Stortinget bli ribbet for EU-motstandere 9. september.


Av de fire borgerlige partiene er det nå bare KrF som sier klart nei til EU. Mens Høyre ønsker å sende ny EU-søknad, tar verken Venstre eller Frp stilling i spørsmålet.


Det har derimot partiets velgere. Hele 80 prosent av Frp-velgerne og 66,6 prosent av Venstre-velgerne sier nei til norsk EU-medlemskap.


- Ikke udemokratisk


Isaksen i Høyre avviser at det er demokratisk betenkelig at nei-vinden på grasrota ikke blåser inn på Løvebakken.


- Det er massiv tilslutning mot at Norge skal bli med i EU. Men at flertallet sier nei til norsk medlemskap betyr ikke at folk flest slutter opp om hele Nei til EUs politiske linje, sier Høyre-toppen.


Han mener nei-vinden ikke kan brukes som argument mot EØS eller spesifikke EU-direktiver.


- Vil man vite hva folk mener om disse spørsmålene, må man heller spørre dem om det, ikke tolke det ut ifra en slik undersøkelse, sier han.


- Risikerer vi ikke å få et demokratisk underskudd hvis hele befolkningen sier nei mens hele Stortinget sier ja?


- Nei, fordi EU-medlemskap uansett ikke er en aktuell sak nå. Dessuten mener alle partier at norsk EU-medlemskap må avgjøres av folket i en folkeavstemning, sier han.


Avviser å endre mening


Også partileder Erna Solberg har tidligere avvist at en Høyre-leder regjering vil sende EU-søknad i neste stortingsperiode.


- Dere bør ikke bare skifte mening da, hvis dere er så uenige med egne velgere?


- Det er ikke noe nytt at det er nei-flertall blant Høyres velgere. Slik har det vært i flere år. Men Høyres standpunkter avgjøres på landsmøtet, og der er det fortsatt solid flertall for norsk EU-medlemskap, sier Isaksen.


Mest EU-kritiske er ikke overraskende Rødts velgere. Sentio har ikke klart å finne en eneste Rødt-velger som ikke sier nei til EU. Hakk i hæl følger Sp med 94,3 prosent nei og SV med 85,4 prosent.


e endres i etterkant, sier Elvestuen.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.32