Lørdag 7. september 2013 Innenriks

Blåblått flertall i sikte

BLÅTT: Frp og Høyre­ er nesten jevnstore og har flertall sammen på Klassekampens ferske partimåling. - Jeg har en god følelse, sier Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Dagen før valgurnene åpner får de rødgrønne en skikkelig kalddusj i Klassekampens nye partimåling.


De to høyrepartiene Frp og Høyre får 88 mandater til sammen og får dermed flertall uten mellompartiene KrF og Venstre.


- Jeg har en veldig god følelse for at Frp kommer i regjering, sier Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen.


Det er få lyspunkter for Arbeiderpartiet to dager før valgurnene stenger. Høyre er landets største parti med knappest mulig margin. Erna Solberg noterer seg for 0,1 prosentpoeng høyere oppslutning enn statsministerrival Jens Stoltenberg.


Men heller ikke Solberg har grunn til å juble. Slår Klassekampens måling til, blir Frp og Høyre nesten jevnstore. Bare seks mandater vil skille de to partiene på borgerlig side.


Tror sentrum gir seg


Solvik-Olsen er ikke i tvil om at partiet nå kommer i regjering, og at også de to sentrumspartiene vil stille seg bak en brei borgerlig koalisjon.


- Dialogen på borgerlig side er veldig god. KrF og Venstre skulle selvfølgelig helst ønsket seg en Bondevik 3-variant eller kanskje aller helst en sentrumsregjering. Men når valgdagen er over og stemmene er talt opp får du en helt annen dynamikk, sier han.


Både Venstre og KrF har i valgkampen forsøkt å markere avstand til Frp.


Men Solvik-Olsen tror Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide vil være langt mer samarbeidsvillige etter valget.


- Da ser sentrumspartiene seg om etter hvor de kan få mest innflytelse. Og er det hos Høyre og Frp, så blir det sånn. Det så vi også i 2001, da sentrumspartiene gikk til valg sammen og KrF og Venstre endte i regjering med Høyre, sier han.


Og Frp-nestlederen understreker at han vil ha med sentrumspartiene selv om de ikke behøves for å sikre flertall.


- Skal du få til noe som varer, gjelder det å samle breiest mulig flertall. Hvis vi skal bli gjenvalgt i 2017, nytter det ikke å styre med knappest mulig margin, sier han.


Etter å ha ligget stabilt over 30-tallet på målingene i lang tid, har Høyre de siste ukene gått tilbake.


Vokser på Høyres regning


Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning tolker Høyres tilbakegang som et tegn på at folk tar regjeringsskifte for gitt.


- Både Venstre, KrF og Frp går fram på bekostning av Høyre. Dersom det var jevnere mellom blokkene, ville vi trolig sett at Høyre trakk til seg flere velgere i valgkampen. Men spørsmålet i denne valgkampen er ikke lenger om vi får en borgerlig regjering, men hvilken borgerlig regjering vi får, sier Bergh.


Han beskriver det som «svært sannsynlig» at Frp debuterer i regjering om kort tid.


- Hvis Frps valgresultat blir i nærheten av det partiet får på denne målingen, virker det opplagt at partiet går i regjering. Men selv om det ikke skulle gå fullt så godt for Frp, er det stor sannsynlighet for at de kommer i regjeringsposisjon, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.32