Mandag 21. oktober 2013 Innenriks

Venstre-lokalpolitiker anmeldt for voldtekt av mindreårig partimedlem:

Ny voldtektssak i Venstre

ADVOKAT: Inger Marie Sunde representerer lokalpolitikeren som nå er anmeldt for voldtekt. I 2012 representerte hun også tidligere Venstre-nestleder Helge Solum Larsen, som da ble anmeldt for å ha voldtatt et 17 år gammelt partimedlem. Saken mot Larsen ble henlagt. Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix

POLITISAK: En folkevalgt lokalpolitiker i 20-årene er anmeldt for voldtekt av en mindreårig jente. Overgrepet skal ha skjedd på Europeisk Ungdoms sommerleir på Hove.

OVERGREP

Anmeldelsen mot Venstre-lokalpolitikeren i 20-årene ble levert i forrige uke.

Jenta som har anmeldt forholdet er medlem av Unge Venstre. Hun er under den seksuelle lavalder.

Overgrepet skal ha skjedd under Europeisk Ungdoms sommerleir på Hove leirsted ved Arendal i juli.

Klassekampen har snakket med advokatene til begge parter, og får bekreftet at saken er under etterforskning.

– Min klient vil samarbeide med politiet og bidra til at saken kan bli etterforsket raskt, sier advokat Inger Marie Sunde, som representerer den anmeldte mannen.

Hun sier saken er forferdelig trist for de involverte.

Ny voldtektssak:

• En folkevalgt lokalpolitiker fra Venstre ble i forrige uke anmeldt for voldtekt av en mindreårig jente.

• Ifølge anmeldelsen skjedde overgrepet på Europeisk Ungdoms sommerleir på Hove utenfor Arendal i juli.

• Mannen, som er i 20-årene, har trukket seg fra sine tillitsverv.

• Venstre og Europeisk Ungdom er begge orientert om saken, og håndterer den nå videre i samråd med jenta og hennes familie.

Trukket seg fra verv

Mannen har nå trukket seg fra sine tillitsverv i Venstre og Europeisk Ungdom.

– Det har han gjort uavhengig av straffesak, sier Sunde.

– Hvordan stiller din klient seg til anmeldelsen?

– Ettersom det er så tidlig i etterforskningen ønsker jeg ikke å si noe om det. Han ønsker å gi sin versjon til politiet, og har ikke til hensikt å skjule noe.

Martin Eiebakke er jentas bistandsadvokat. Han understreker at saken har blitt tatt svært alvorlig av både i Venstre og Europeisk Ungdom.

– Jenta er fornøyd med hvordan denne saken har blitt håndtert av organisasjonene, sier Eiebakke.

Det er drøyt halvannet år siden daværende Venstre-nestleder Helge Solum Larsen ble anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente. Larsen vedgikk at han hadde hatt samleie med jenta under et partiarrangement, men nektet for å ha begått overgrep. Han trakk seg umiddelbart fra sine verv i Venstre.

– Dette er nok en alvorlig sak, og den andre på kort tid. Nå kommer vi til å ha en diskusjon i sentralstyret om hvorvidt vi kan gjøre noe annerledes, sier Trond Enger, generalsekretær i Venstre.

– Ikke ukultur

– Er det en ukultur i Venstre?

– Dette er en sak vi tar på største alvor. Vi har hatt og kommer til å ha tett dialog med de berørte parter, og spesielt med jenta og hennes familie. Slik jeg kjenner partiet, kan jeg ikke se at dette dreier seg om ukultur.

Voldtektssaken mot Larsen ble henlagt av politiet i mars 2012. Larsen er fremdeles sykemeldt fra sine verv som folkevalgt i Stavanger-politikken, men har siden 1. oktober vært ansatt i en deltidsstilling av Venstres bystyregruppe.

Mannen i 20-årene som nå etterforskes for voldtekt er i likhet med Larsen folkevalgt for Venstre.

Dette er et verv det ikke er mulig å trekke seg fra midt i en valgperiode.

– Han har per nå trukket seg fra tillitsverv i partiet, så må vi komme tilbake hva som skjer med de folkevalgte vervene, sier generalsekretær Enger.

– Er det mulig for mannen å fortsette i Venstre?

– Det har vi ikke tatt stilling til.

Trist

Mannens advokat, Inger Marie Sunde, sier saken er dypt tragisk.

– Uansett hva etterforskningen måtte munne ut i, er dette en forferdelig trist sak. Vi håper politiet behandler saken raskt, slik at vi oppnår rask avklaring og folk kan gå videre med livene sine, sier hun.

siment@klassekampen.no

larsv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 21. november 2013 kl. 12.50

– Et stort tillitsbrudd

Agnes Árnadóttir er leder av Europeisk Ungdom og var selv til stede på sommerleiren på Hove. Hun ble kjent med saken i etterkant av leiren, og forteller at Europeisk Ungdom har håndtert saken i samråd med begge parter og jentas familie.

– Vi ser på dette som et klart tillitsbrudd. Han ble umiddelbart bedt om å trekke seg fra sitt verv i Europeisk Ungdom, og han fulgte dette. Han har også fått beskjed om at han ikke skal være aktiv i organisasjonen i framtida.

– Hvordan håndterer dere slike saker?

– Vi har retningslinjer og vedtekter som har som formål å forebygge seksuelle overgrep og uønsket seksuell atferd. Vi har også retningslinjer for hvordan vi som organisasjon skal håndtere slike saker, og har fulgt disse.