Mandag 17. oktober 2011 Innenriks

Skal gjøre Frp spiselig

STJERNESKUDD: KrF og Høyre jubler over at Ketil Solvik-Olsen forfremmes til ny nøkkeljobb i Frp. - Jeg vil gjøre Frp mer spiselig for våre allierte, sier Solvik-Olsen.

Ketil Solvik-Olsen har sikret seg nøkkelrollen som finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, og nå blir han krumtappen i Siv Jensens sjarmoffensiv mot sentrum fram mot valget i 2013.


- Det må gå an å være uenig uten å bli uvenner. Jeg vil gjøre Frp mer spiselig for våre allierte og for velgerne, sier han.


Stjerneskuddet fra Rogaland har oppskriften fram mot 2013 klar: Ut med høyrepopulistisk utspillspolitikk, inn med beinhard politisk jobbing, saklig debatt og alliansebygging på borgerlig side.


- De uspiselige angrepene som ødelegger samarbeidsklimaet på borgerlig må bort, og debatten må overta. Jeg skal bidra til et godt klima mellom de ikke-sosialistiske partiene, sier han.


Må finne sammen


Til tross for at den borgerlige opposisjonen på Stortinget har hatt flertall på meningsmålingene i to år, har Frp slett ingen garanti om regjeringsdeltakelse i 2013.


Hvis Siv Jensen skal ha noe håp om å innta regjeringskontorene om to år, er hun helt avhengig av støtte fra Venstre og KrF, som begge tviholder sin gamle skepsis mot Frp.


Og det er her den nye finanspolitiske talsmannen kommer inn.


Fra uriasposten som partiets miljøpolitiske talsmann har rogalendingen gjort det ingen trodde var mulig for en Frp-er: Å bli tatt på alvor i klimadebatten.


- Da jeg kom inn, mente de andre partiene at det ikke engang var noen vits i å diskutere klima med oss. I dag blir vi i aller høyeste grad tatt alvorlig. Til og med langt inn i miljøbevegelsen har vi nå fått et godt og konstruktivt forhold.


Når han nå overtar den tyngste talsmannposisjonen i partiet, vil han følge samme oppskrift overfor de borgerlige partiene.


- Jeg skal prøve å få til det samme på finansfeltet.


Frp-myter


Solvik-Olsen har ingen lett oppgave foran seg. Et av Arbeiderpartiets fremste angrepspunkter mot de borgerlige partiene er Frps finanspolitikk, som legger opp til en kraftig økning i oljepengebruken.


Anklagene om uansvarlighet kommer også fra Høyre, der partihøvdinger som Per-Kristian Foss og Kåre Willoch insisterer på at Høyre må ha full kontroll på budsjettpolitikken for at partiet skal kunne gå i regjering med Frp.


- De lettvinte utspillene og merkelappene er det som skuffer meg mest ved politikken. Hvorfor er det uansvarlig at Frp vil bryte handlingsregelen, mens det er fornuftig og progressivt når Ap gjør det? Dette er avledningsmanøvre som bare parkerer debatten, sier Solvik-Olsen, som ikke legger skjul på at også Frp kan være for lettvinte i debatter.


- For all del, vi har også våre problemer med dette. Men mitt lille bidrag skal være å dreie den politiske debatten mot det saklige innholdet.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.43