Onsdag 30. november 2011 Utenriks

NRK: - Takhøyden er ganske høy

Redaksjonssjef for innkjøp av dokumentar i NRK, Tore Tomter, sier til Klassekampen at kanalen ikke har gått inn i Niall Fergusons politiske ståsteder.


- For noen år siden viste vi en annen serie han har laget, «Da pengene erobret verden». Den var både godt fjernsyn, og når han kom med en ny serie som var interessant i sin analyse av Vestens dominans, valgte vi å kjøpe den inn. Det var Fergusons evne til å popularisere spørsmålet om hvorfor Vesten kom i den maktposisjonen den gjorde, som var avgjørende for oss. Det politiske har vi ikke gått inn i.


I ettertid ser Tomter at de kanskje burde ha gjort akkurat det.


- Vi har sett på Niall Ferguson som den historikeren og den professoren han er, uten å gå tyngre inn i hans referanseverden. Vi fikk ingen reaksjoner på «Da pengene erobret verden», og så langt har vi heller ikke fått noen henvendelser på denne serien som jeg vet om. Men jeg kommer til å undersøke litt nærmere nå.


- Hender det at NRK vurderer det politiske innholdet i innkjøpte program?


- Ja, men da skal man være ganske ekstrem. Takhøyden er ganske høy. Men alt er jo også kontekstavhengig. Om noen snakket om Fjordman for et halvt år siden, ville knapt noen reagert. I lys av det som skjedde 22. juli, er vi mer på vakt, og vi har gått gjennom mange programmer for å se om de passer i den verden vi har fått nå. Men denne serien har altså ikke blitt gjennomgått finmasket, og det er det mulig vi burde gjort.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44